HABERLER>DÜNYADAN
26 Ocak 2021 Salı - 08:47

İtalya Başbakanı istifa etmeyi düşünüyor!

İtalya'da 13 Ocak'ta dörtlü koalisyonun bozulmasıyla başlayan hükümet krizinde yeni bir evre yaşanacak. İtalya Başbakanı Conte'nin bakanlar kurulunu toplayarak, istifa edeceğini açıklayacağı aktarıldı

İtalya Başbakanı istifa etmeyi düşünüyor!

İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte'nin bakanlar kurulunu toplayarak, kabinesine istifa etme düşüncesini açıklayacağı bildirildi.

Ülkede 13 Ocak'ta dörtlü koalisyonun bozulmasıyla başlayan hükümet krizinde yarın yeni bir evreye girilmesi bekleniyor.

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bakanlar kurulunun yarın sabah toplanacağı belirtilerek, "Başbakan Giuseppe Conte, istifa etmek için Cumhurbaşkanlığına gitme isteğini bakanlarına açıklayacak. Başbakan Conte, kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşecek." ifadeleri kullanıldı.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Italia Viva partisinin koalisyondan ayrılması sonrasında Senato'daki çoğunluğu riske giren Conte'nin, Adalet Bakanı Alfonso Bonafede için Senato'da yapılacak oylamada hükümetinin azınlıkta kalma ihtimalinin belirmesi üzerine istifayı gündeme aldığı belirtildi.

Conte'nin kendi liderliğinde parlamentoda daha sağlam bir koalisyon kurulması ve bu konuda istişareleri Cumhurbaşkanının yapabilmesi için istifa edeceği belirtiliyor.

Salgın kriziyle mücadele eden İtalya'nın bir de siyasi kriz yaşamaması için yılbaşından beri hükümet üstündeki belirsizliğin bir an önce kalkmasına dair mesajlar veren Cumhurbaşkanı Mattarella'nın yarın nasıl bir tavır takınacağı merak konusu.

Mattarella'nın, Başbakan Conte'nin istifasını kabul etmesi durumunda, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle yeni hükümet için istişareleri başlatabileceği ya da vakit kaybetmeden Conte'yi yeniden daha geniş destekli bir hükümet kurmakla görevlendirebileceği senaryoları basında yer aldı.

KOALİSYON ORTAKLARI CONTE'NİN ARKASINDA
Koalisyonun büyük ortaklarından 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile Demokratik Parti'den (PD),Conte'nin "3. Conte Hükümeti"ni kurmasına dair mesajlar gelirken, muhalefetteki sağ partiler ise seçime gidilmesi çağrılarını yineledi ancak, M5S ve PD'nin Senato'daki sandalye sayısı salt çoğunluk için yetmiyor.

Kamuoyu yoklamalarında birinci parti olarak çıkan aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini, Conte'nin daha önce istifa etmesi gerektiğini savunurken, bu noktada halka gidilmesi gerektiğini ifade etti.

2. CONTE HÜKÜMETİ
M5S, PD, Özgürler ve Eşitler'in (LeU) üçlü koalisyon olarak başladığı, PD'nin bölünüp içinden Iv'nin çıkmasıyla dörtlü koalisyona dönüşen "2. Conte Hükümeti", yine Giuseppe Conte liderliğindeki M5S ile aşırı sağcı Lig Partisinin oluşturduğu koalisyon hükümetinin yerine 5 Eylül 2019'da kurulmuştu.

Koalisyonun küçük ortaklarından Iv, 13 Ocak'ta Avrupa Birliği'nden gelecek kurtarma fonuna ilişkin başbakanlığın hazırladığı planı ve Conte'yi sert şekilde eleştirerek hükümetten çekilmişti. Bu çekilmeyle başlayan hükümet krizinde, 2. Conte Hükümeti 18 Ocak'ta parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden salt çoğunlukla, 19 Ocak'ta üst kanat Senatodan ise salt çoğunluk olmadan güvenoyu almıştı. Senato'da salt çoğunluğun olmaması hükümetin, bazı komisyonlarda azınlığa düşmesine yol açmıştı. Conte ve diğer koalisyon ortakları, 20 Ocak'tan bu yana hükümeti, parlamentoda güçlendirecek ortak arayışına girmiş ancak temaslardan bir sonuç alamamıştı. (AA)

 
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşının yan etkisi yok
 
Konak Tüneli'nde ölümüne yolculuk!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump'ın azil süreci başlıyor! Biden'dan açıklama!
ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ı Kongre baskınından sorumlu olduğu için ...
'ABD, Çin'e karşı yeni bir yaklaşım benimsemeli'
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Donald Trump yönetiminin Çin'e uyguladığı ...
Biden'dan ABD'de 'seyahat yasağı' kararı!
ABD Başkanı Biden, Trump'ın kaldırdığı covid-19 seyahat yasağının uygulanmaya ...
 
Melania Trump boşanmak istiyor
ABD Başkanlığı dönemi sona eren Donald Trump’ın yeğeni Mary Trump, Melania ...
Türkiye-Yunanistan görüşmeleri sona erdi
Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61'nci turu sona ...
'Trump için adil ama hızlı yargılama olacak'
ABD Senatosu'nda Çoğunluk Lideri Chuck Schumer eski Başkan Donald Trump’ın ...
 
AB, aşı şirketlerine yasal baskıya hazırlanıyor
AB Konseyi Başkanı Michel, ilaç firmalarının imzaladıkları aşı sözleşmelerini ...
Biden'a 145 milyon dolar kaynağı belirsiz para
ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'ın seçim kampanyasının "kaynağı belirsiz ...
Soğuk Savaş sığınağı 250 bin liraya satışa çıkıyor
İngiltere’de nükleer sığınak olarak bilinen yapı 25 bin sterline (yaklaşık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva