HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Şubat 2013 Salı - 12:56

İşte Karaburun’u kurtaracak rapor ve tüm detayları

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi hazırladığı ön rapor Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderilmişti. Bölge adına hayati önem taşıyan raporun detayları ortaya çıktı.

İşte Karaburun’u kurtaracak rapor ve tüm detayları

Fırat BAŞARAN/EGEDESONSÖZ – AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli geride kalan hafta yaptığı açıklamayla Karaburun Yarımadası’nın geleceğine direkt etki edecek kritik raporun Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildiğini duyurmuştu.
Balık çiftlikleri, taş ocakları ve rüzgar santrallerinin gölgesinde doğa adına savaşını sürdüren bölge halkının sorunlarını yerinde dinleyen, Karaburun doğasını koruma ve kurtarma adına çözüm sözü veren ve ilgili çalışmaların Başkent’teki takipçisi olan İzmir Milletvekili Denizli’nin ‘mutlu son yakın’ ifadeleriyle kamuoyuna duyurduğu raporun detayları da ortaya çıktı.

- Denizli'den Karaburun müjdesi: Mutlu son yakın...
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bölgenin tarihi ve dokusu üzerine sayısız bilimsel çalışma baz alınarak adeta bir tez niteliğinde hazırlanan raporda, Yarımada’da doğasının ve bölgedeki yaşamın tehdit altında olduğuna vurgu yapıldı.
 
Balık çiftlikleri, taş ocakları ve rüzgar santrallerinin yanı sıra ikinci konut artışından kaynaklanan çarpık yapılaşma nedeniyle de doğasının ve insanın tehlike altında olduğunun altı çizilen raporda, nesli tükenmekte olan çok sayıda canlı türü, bölgeye özgü sayısız bitki ve yerleşik yaşamın sağlıklı sürmesi için özel koruma talep edildi.
 
Raporun sonuç bildirgesi sıkıntının ve talebin en sağlıklı özeti: “… Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik”’in 13. maddesinin 1. fıkrası gereği; Türkiye ve dünya ölçeğinde nadir, biyolojik, ekolojik ve jeomorfolojik özellikleri içeren, kara ve su ekosistemlerinde bütünlülük gösteren, canlı tür ve çeşitleri bakımından endemik, nesli tehdit 15 ve tehlike altında olan türleri barındıran, doğal, tarihi ve kültürel açıdan milli ve miller arası önemi haiz, ancak kentleşme, ulaşım, turizm tarım ve sanayi gibi sektörlerin tehdidi ve baskısı altında ekolojik açıdan hassas olan alanları içeren, gelişmiş yerleşme bölgeleri dışında kalan, ekolojik değerleri esas alarak korunması ve geliştirilmesi gereken, sahip olduğu biyolojik ve ekolojik özelliklerin bozulmadan devamlılığını sağlayacak, çevresindeki mekan ve sektörel ilişkiler itibarıyla bütünlük taşıyan, ekosistem bütünlüğü sağlayan, doğal ekosistemleri temsil eden, tehlike altındaki tür populasyonlarını içeren, doğal ve kültürel etkileşimin ve geleneksel kullanımın devamlılığını sağlayan, doğal yaşam gerekleri göz önüne alınarak uygun faaliyetlere olanak sağlayan KARABURUN YARIMADASI’nın (aşağıda koordinatlı çap haritası verilen alanın); aynı maddenin 2.fıkrası ile 18. maddenin 1. Fıkrası gereği ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ olarak tescili ve onayını arz ederiz…”


ÇEVRECİLER: EVET AMA YETMEZ!
Raporun detayları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Kurulu’ndan talebi kadar, talebin Yarımada’nın ne kadarlık bir alanını kapsayacağı da merak konusuydu. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi istenen alan Urla sınırından Karaburun Limanı’na kadar bir çizgiyle sınırlı kaldı. Yarımada’da yaşamın ve yerleşimin yoğun olduğu bölümlerin tamamını kapsayan alan, ‘sırtta’ bakir dokusu ve narenciye bahçeleriyle ünlü Parlak, Küçükbahçe ve Yaylaköy gibi köyleri içine almaması, Karareis gibi bir ‘mini cenneti’ kapsamaması sevincin yanıtta sıkıntı da yarattı. Çevreciler ve Yarımada sakinleri kurtuluş adına atılan bu önemli adımı sevinçle karşılarken, ‘özel koruma’ talebinde bulunulan alanın tüm yarımadanın tek yüzünü kapsaması ‘yetmez ama evet’ tepkisi doğurdu.



BÖLGEYE AK PARTİ ÇIKARMASI
Bu arada AK Parti Milletvekilleri bölge halkının sorunlarını dinleme adına sahaya iniyor. Geride kalan hafta Bakırçay'a çıkarma yapan AK Parti İzmir Milletvekilleri bu haftasonunu 'Yarımada'da geçirecek, doğa adına savaşını sürdüren Karaburun halkının sorunlarını yerinde dinleyecek. AK Parti İzmir Milletvekilleri'nin Karaburun Yarımadası'ndaki köyleri teker teker gezerek, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelip fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enerji istiyorum 27 Nisan 2013 Cumartesi 15:24

saçmalığın daniskası... Rüzgar santrallerinin tahrip edeceği alan verimsiz, yüksek, kayalık ve doğal olarak bol rüzgar alan bölgelerdir ki buna tahrip etmek değil "verimlileştirmek" denilir. Ona buna "hayır" diyerek bir yere gelemezsiniz. Bir termik santral veya nükleer santralle, rüzgar güllerini yahut güneş panellerini aynı kefeye koyacak kadar cehaletin dibine vurmuşsunuz. Araştırın önce bir kere... Rüzgar gülünün çevreye en büyük ve tek tahribatı çıkardığı sestir en fazla 90 desibeldir.

Yorumu oyla      14      6  
AK Partili Yorumcu 13 Şubat 2013 Çarşamba 09:10

AK Parti işte böyle. Kaybolup gidecek, tabiat varlığının en azından yarısnı kurtarır. Ha %85 oy oranına ulaştırırsanız eli güçlenir tamamını kurtarır.

Yorumu oyla      13      15  
nihan 12 Şubat 2013 Salı 22:18

eğer çevreyi ve doğayı gerçekten korumak istiyorlarsa umarım bu alınan kararla Dereağzı gibi doğa harikası bir koydan denize sıfır geçirilmek istenen duble yolun da kaldırılmasını sağlarlar.Çünkü bu yol insanlarla deniz arasına adeta bir set çekecek ve ekolojik dengeyi altüst edecek

Yorumu oyla      14      16  
misafir 12 Şubat 2013 Salı 20:23

yarımadanın diğer tarafı yunanistana mı bağlı?! orası neden kapsam dışı?! bir iş yapacaksanız tam yapın, adam gibi yapın!

Yorumu oyla      14      15  
utku karademir 12 Şubat 2013 Salı 19:02

akp böyle işte mutlaka eksik yapacakları birşey olacaktı insanların en fazla bulunduğu yerleri korumaya almışlar en bakir yerler akpnin rantına kalmış ve herşeyşen önce yeni yol yapımının durdurulması lazım sonra gelen insan kalabalığını nasıl durduracaklar

Yorumu oyla      14      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basmane Çukuru yine sil-baştan!
İzmir, Basmane’deki dev çukur için yapılan planları tartışırken Büyükşehir ...
Gaziemir'den sigarayı bırakma semineri
Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sigarayı bırakın, ...
Bornova Belediyesi CHP'li kadınları ağırladı
Bornova Belediyesi CHP İl Kadın Kolları Teşkilatı'nı ağırladı. Bornova ...
 
Bergama’dan gazeteci Şakir Süter anısına ikinci yarışma
Bergama Belediyesi, belediye haberleri yapan gazetecileri teşvik etmek, ...
Küçükçiğli sevgi yoluyla yeniden doğuyor...
Çiğli’nin en eski yerleşim birimlerinden olan Küçükçiğli Mahallesi, estetik ...
İzmir'in barajları doldu: Tahtalı'da 9 yılın rekoru
2008 yılında kuraklık nedeniyle can çekişen Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 66’ya çıktı.
 
Kardeş Kent Tianjin'den İzmir'e sevgilerle...
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin kenti Belediye Başkan Yardımcısı Zhang ...
Meclis raporu: CHP'de 'çöp' krizi, Basmane Çukuru'nda hamle
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menderes Belediye Başkanı ...
Kıraç ve Kocaoğlu’ndan EXPO heyetine İzmir turu
Dün akşam İzmir'in EXPO 2020 adaylık başvurusunu yerinde değerlendirmek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva