HABERLER>EKONOMİ
18 Mart 2012 Pazar - 12:28

İstanbul'un değil Egeli'nin dediği oldu!

Dün İstanbul'da buluşan 60 ihracatçı birliğinin başkanları ezici çoğunlukla bölgelerdeki birliklerinin korunmasını istedi. TİM Başkanı Büyükekşi, "TİM'in böyle bir gündemi söz konusu değil" dedi.

İstanbul un değil Egeli nin dediği oldu!

İZMİR - İstanbul'daki bazı ihracatçı birlikleri başkanlarının her sektörü bir ihracatçı birliğinin temsil etmesi için yaptığı girişimler, sonuçsuz kaldı. Dün İstanbul'da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) organisayonuyla bir araya gelen 60 ihracatçı birliğinin başkanları ezici çoğunlukla, ihracatçı birliklerinin İstanbul'da toplanmasına karşı çıktı. Ana gündem maddesini, birliklerin yeniden yapılandırılmasının oluşturduğu toplantıda söz alan başkanların tamamına yakını, bölgelerdeki ihracatçı birliklerinin korunması, gerektiğinde yeni birliklerin kurulması yönünde görüş bildirdi.
 
SON NOKTA KONDU
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gazetecilerin İstanbul'daki bazı birlik başkanlarının her sektörde tek birlik olması yönünde isteklerinin olduğu yönündeki sorusuna, "Bu yöndeki görüşler birlik başkanlarının şahsi fikri. TİM bünyesindeki bütün başkanların ve TİM'in böyle bir gündemi söz konusu değil" cevabını verdi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin başkanları, aldıkları karar gereği açıklama yapmazken, "Bu konuyu konuşmayacağız. Birliklerin kapatılması konusu artık TİM'in gündeminden kalkmıştır" dedi.
Egeli ihracatçıların Ege İhracatçı Birlikleri'ne bağlı 8 birliğin ve Denizli İhracatçı Birlikleri'nin kapatılmaması yönündeki çabası, Anadolu'daki diğer ihracatçı birliklerini de harekete geçirdi.
 
TEK SES OLDULAR
Dün İstanbul WOW Otel'de bir araya gelen İstanbul, İzmir, Bursa, Denizli, Mersin, Gaziantep, Ankara ve Anadolu'nun diğer kentlerindeki ihracatçı birliklerinin başkanları, birliklerin kapatılması yönündeki girişimlere son noktayı koydu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki toplantıya, TİM Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege İhracatçıları Birliği Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Moiz Hemsi, Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Celal Umur, TİM Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel katıldı.
 
BAKAN'A SUNULACAK
Büyükekşi, her başkana birliklerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düşüncelerini sordu. Birlik başkanları tek tek söz alarak, 5'er dakika konuştu. Başkanlar, Ege'nin ihracattaki öneminden bahsetti. Başkanlar Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te 500 milyar dolar ihracata ulaşması için bölgesel birliklerin varlığını koruması gerektiğini savundu. Başkanlar, her sektörün ve her bölgenin dinamiğinin farklı olduğunu dile getirerek, 2 yıl önce yürürlüğe giren TİM Yasası'nda değişiklik istemediklerini vurguladı. Başkanların görüşlerinin önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a sunulacağı öğrenildi.
 
Anadolu'da toplanacaklar
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda ihracat hedeflerini de konuştuklarını söyledi. Büyükekşi, 500 milyar dolarlık ihracat stratejisini 4'er yıllık olmak üzere revize ettiklerini belirtti. Büyükekşi, 2023 hedefi için ihracat birliklerinin ne gibi bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini, ihracatta verimlilik ve performans artışının daha üst seviyelere çıkması için neler yapılması konusunu görüştüklerini belirtti. Büyükekşi, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi 2023, 500 milyar dolar ihracat stratejisini yapmıştık. Bu çalışmayı tekrar 4'er yıllık olmak üzere revize ettik. Sayın Ekonomi Bakanı'na ve bürokratlarına bunun sunumunu yapmıştık. Daha sonra bu tekrar bize iade edildi. Biz bunların eylem planlarını hazırladık. Eylem planını hazırladıktan sonra gerekli revizyonları da tamamlayarak bakanlığımıza bu konuda projeleri teslim ettik. Ekonomi Bakanlığı bu proje ile ilgili çalışıyor. Başkanlara bu süreci anlattık."
Toplantı da ihracatçılar birliğinin her üç ayda bir farklı şehirlerde bir araya gelmesi de kararlaştırıldı. Büyükekşi, ilk toplantının Haziran ayında büyük ihtimalle Antalya'da olacağını söyledi.
 
İşte başarı getiren ekip
TİM Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Moiz Hemsi, Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Celal Umur, TİM Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel, Ege İhracatçıları Birliği Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu
 
Sıkıyönetim uygulandı
Basına kapalı yapılan toplantı öncesi ve sonrasında TİM yönetimi tarafından adeta sıkıyönetim uygulandı. Basın mensuplarının sadece görüntü almasına izin verilirken, birlik başkanlarına konuşma yasağı getirildi. Toplantı sonrasında tek açıklamayı ise TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptı. Büyükekşi, "500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefimiz için ihracatçı birliklerimizin nasıl yapılanması gerektiğini, verimliliklerinin ne şekilde artması, performanslarının daha yukarıyla çıkabilmesi ve hedeflerine ulaşılabilmek için neler yapılması gerektiğini başkanlarımızla tartıştık. İhracatçı birliklerimizin problemlerini sıkıntılarını dinledik" dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, birliklerin kapatılmasını konuşmadıklarını söyledi. Büyükekşi, "Birliklerin küçültülmesi 26 sektöre toplanması konusu olmadı. Böyle bir konu gündemimizde değil. İzmir'de de bundan bahsetmiştik" diye konuştu.
 
"Egeliler yanlış anladı"
Toplantı öncesi Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ile sohbet etti. Ekinci, görüşmede birliklerin reorganize edilmesi ve kurumsallaşması yönündeki görüşlerinin Egelilerce yanlış anlaşıldığını savunarak "Birliklerin kapatılmasını değil, kurumsallaşmasını teklif ettim" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, İstanbul'daki bazı birlik başkanlarının her sektörde tek birlik olması yönünde isteklerinin olduğu yönündeki soruyu da yanıtlarken, "Bu yöndeki görüşler birlik başkanlarının şahsi fikri. TİM bünyesindeki bütün başkanların ve TİM'in böyle bir gündemi söz konusu değil" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin kavgası!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, ...
Belçika’yla İzmir arasına e-ticaret köprüsü kuruluyor
Belçika Veliaht Prensi Philippe ve Prenses Mathilde, Ekim ayında İzmir’e ...
EİB tasarım yarışmasında muhteşem final ve defile
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ...
 
Otomobil devin FİAT’tan şok karar!
İtalyan otomobil üreticisi Fiat, devam eden ulaşım grevi nedeniyle ülkedeki beş fabrikasını kapattı.
İhratta yüzler nevruzla birlikte gülmeye başladı
Azerbaycan ve İran gibi ülkelere ihracat yapan sektörlerin cirosuna baharı ...
Liranın simgesi banknotlarda olmayacak
Merkez Bankası Başkanı Başçı, şu anda kullanılan para grubunda TL'nin ...
 
İzmir, kruvaziyer turizmde Akdeniz’in merkezi olma yolunda
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ABD’nin ...
Kadın girişimciler, yeni üyelerle güçlendi
Türkiye’deki kadın potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ...
Limak, Karadeniz'le Ege'yi gözüne kestirdi
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, "Karadeniz'de çimento tesisi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva