HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2014 Pazar - 13:37

İstanbul'da Papa ve Patrik'ten el ele selam

Ortodoks Kilisesi'ni kurduğuna inanılan Aziz Andreas'ı anma yortusunda yer alan Papa Franciscus, ayinin ardından Patrik Bartholomeos ile patrikhane balkonuna çıkarak ortak selam verdi. Papa Franciscus: "Tam bir birliğin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu tekrar vurgulamak benim için önemlidir. Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi ne de asimile olmak demektir" derken, Patrik Bartholomeos: "Artık ayrı ayrı hareket etme lüksüne sahip değiliz" mesajı verdi. Papa ve Patrik ayrıca ortak deklarasyona da imza attı.

İstanbul da Papa ve Patrik ten el ele selam

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'nin içindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde Ortodoks Kilisesi'ni kurduğuna inanılan Aziz Andreas'ı anma yortusuna katıldı.

Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'nden çıkarak Fener Rum Patrikhanesi'ne gelen Papa Franciscus'u Bergama Metropoliti John Zizioulas karşıladı. Papa, Patrikhane'de devam eden sabah duasının bir bölümünde de bulundu.

Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayine, Papa Franciscus'un yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı.

Papa Franciscus, 2 saat süren ayinin bir bölümüne dua okudu. Ayinin son bölümünde komünyona geçildi ve Patrik Bartholomeos tarafından kilisede bulunanlara, ayin sırasında kutsanan şaraplı ekmek ikram edildi.

"Gelecek için bir anlam ifade etmeyecekse geçmişlerimize sadakatin ne anlamı var?"
Patrik Bartholomeos ayinin ardından yaptığı konuşmada, Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki birlik çalışmalarının 50 yılı önce Kudüs'te Patrik Athenagoras ile Papa VI. Paul'un bir araya gelmesiyle başladığını vurgulayarak, "Önümüzde belki uzun ve bazen de engebeli bir yol var ancak geri dönülemez nitelikte bir yol bu" dedi.

Her iki kilisenin kendi geçmişlerine karşı olduğu kadar bugüne ve geleceğe karşı da sorumlulukları olduğunu vurgulayan Bartholomeos, "Çünkü eğer gelecek için bir anlam ifade etmeyecekse geçmişlerimize sadakatin ne anlamı var? Devraldığımızla övünmenin, eğer bunları bugün ve yarın insanlığın ve dünyanın hayatına geçiremeyeceksek ne faydası var?" diye konuştu.

Fotoğraf: Sefa Özkaya

İnsanlığın bugün çatışmalar ve düşmanlıklarla ayrılmış, bölünmüş durumda olduğunu belirten Patrik, bunun kimi zaman da Tanrı adına yapıldığını söyledi.

Patrik Bartholomeos, "Dünyadaki refah nasıl eşitçe dağıtılmalı ki insanlık tarihte bilinen en fena köleliğe düşmekten korunabilsin? Bugünkü insanlık açgözlülükle gezegeni böyle merhametsizce ve geri dönülemez biçimde yıkarsa, gelecek nesiller nasıl bir dünya tevarüs edecek?" sorularını dile getirdi.

Bugün bu sorunların çözümünde bilim, siyaset ve teknolojiye çare üretmesi için bakıldığını belirten Bartholomeos, "Ancak bunların hiçbiri geleceği güvence altına alamaz eğer insanlık uzlaşma, sevgi ve adalet mesajını desteklemezse" dedi.

Ortodoks ve Katolik kiliselerini kastederek "Artık ayrı ayrı hareket etme lüksüne sahip değiliz" ifadesini kullanan Patrik Bartholomeos, "Hristiyanları kovuşturanlar hangi kiliseye bağlı olduklarını sormuyor. Bizim peşinde olduğumuz birlik maalesef bugün dünyanın belli bölgelerinde dökülen şehit kanlarıyla ortaya çıkmış durumda" diye konuştu.

"Yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldı"

Papa Franciscus da konuşmasında, gerçek diyaloğun, her zaman bir isim, bir yüz ve bir tarihe sahip insanların bir araya gelmesiyle mümkün olduğunu belirtti.

Ziyaretinin tüm Hristiyanların birliği için yazılan II. Vatikan Ekümenik Konsili Kararnamesi Unitatis Redintegratio'nun yayımlanmasının 50. yılı kutlamasından birkaç gün sonra gerçekleştiğine işaret eden Franciscus, "Tam bir birliğin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu tekrar vurgulamak benim için önemlidir. Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi ne de asimile olmak demektir" diye konuştu.

Papa Franciscus, "Katolik Kilisesi'nin arzu ettiği tek şey ve benim Roma Episkoposu olarak isteğim sevgi ve merhamet içinde yönetilen Kilise'nin Ortodoks Kiliseleri ile birleşmesidir" ifadesini dile getirdi.

Konuşmasında, dünyada yetersiz beslenmeden dolayı acı çeken çok sayıda kadın, erkek bulunduğunu, işsizliğin arttığını, işsiz genç oranının yükseldiğini, sosyal dışlanmanın artığını anlatan Papa Franciscus, fakirliğe sebep olan yapılara karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

Papa Franciscus, dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmalara değinerek, "Bu sesi buradan çok iyi duyuyoruz çünkü yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldı. Bir halkın barışını yıkmak, özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek, Tanrı'ya karşı çok büyük bir günahtır" dedi.

Birçok gencin umutsuzluk içinde güvensizliğe yenik düştüğünü, birçok gencin de baskın kültürden etkilenerek, sadece maddi varlıklara sahip olup, anlık hislerle mutluluğu aradığını söyleyen Papa Franciscus, gençlere, insanlığın gerçek değerlerini aktarmak gerektiğinin altını çizdi.

Papa Franciscus, Patrik Bartholomeos'a da "Değerli Patrik Hazretleri, zaten tam birliğe doğru bir yoldayız ve zaten henüz kısmi de olsa gerçek birliğin anlamlı imgelerini yaşayabiliyoruz. Bu bizi, yolumuzu izlemekte teselli ediyor ve destekliyor" şeklinde seslendi.

Konuşmalarının ardından Patrik Bartholomeos ve Papa Franciscus, kiliseden çıkarak, patrikhane binasına geçti. Patrik ve Papa patrikhane balkonuna çıkarak, avludakilere ortak selam verdi, takdis etti. El ele tutuşan Patrik ve Papa, barış, uzlaşma ve sevgi için birbirlerini öptü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ilker 30 Kasım 2014 Pazar 20:21

keşke aralarında diyanet işleri başkanıda olsaymış

Yorumu oyla      11      5  
Mustafa Y 30 Kasım 2014 Pazar 14:37

bazıları çok işkilleniyor, katolik ve ortodoks dünyasının biraraya gelmesinden,birlikteliklerden korkmamak gerekir, dünyanın en çok barışa ihtiyacı olduğu dönemdeyiz.keşke müslüman sunni ve şiilerde bir araya gelip birlik olsalar barışsalarda ortadoğu sukünete ve barışa ulaşsa.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanal dünya digital cemaatler yarattı!
Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen 19. Türkiye'de İnternet Konferansı'nda, ...
İzmir'deki Suriyeliler sınıfları doldurdu
Suriye'deki iç karışıklıktan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in en ...
İzmir'den kritik zehirli ayakkabı uyarısı
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları Odası Başkanı Yalçın Ata, vatandaşların, ...
 
Erdoğan'ın ofisi için yüzlerce ağaç katledildi!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için çalışma ofisi olarak hazırlanan tarihi ...
AYM'de kritik gündem: Seçim barajı!
Anayasa Mahkemesi seçim barajının kaldırılmasıyla ilgili başvuruları gündeminde ...
Emniyet Müdürü'ne sokak ortasında silahlı saldırı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ali İhsan Güngör, motosikletli ...
 
Tire'yi kazdıkça tarih fışkırıyor: 3 mezardan sonra...
Tire’de Yeğenli Mahallesi kırsalında geçen temmuz ayında Devlet su İşleri'nin ...
Papa ve Patrik'ten 'yeniden birleşme' mesajı
1054 yılında birbirlerini aforoz ederek ayrılan Katolik ve Ortodoks dünyasının ...
CHP'li Balbay'dan Pekünlü'ye ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ege Üniversitesi'nde, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva