HABERLER>ENERJİ
24 Mart 2017 Cuma - 15:31

“İşsizliğin çözümü temiz enerji yatırımlarında”

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, yüzde 12,7 ile 2008’den bugüne en yüksek seviyeye ulaşan işsizliğin azaltılmasında, temiz enerji sektörünün anahtar rol üstlendiğini söyledi.

“İşsizliğin çözümü temiz enerji yatırımlarında”

Başta güneş ve rüzgâr olmak üzere temiz enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar, Türk ekonomisinin en önemli yapısal sorunu olan işsizliğin “sürdürülebilir çözümü” olmaya aday.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO)  verilerine göre dünyada 8.1 Milyon kişinin çalıştığı temiz enerji yatırımlarında,  yakın gelecekte 60 milyonluk ek istihdam öngörülüyor.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever,  yüzde 12,7 ile 2008’den bugüne en yüksek seviyeye ulaşan işsizliğin azaltılmasında, temiz enerji sektörünün anahtar rol üstlendiğini söyledi. Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisinde sahip olduğu kurulu gücün, kapasitenin çok altında olduğuna dikkat çeken Vatansever, dünyada yenilenebilir enerji alanında çalışan 8,1 milyon kişinin 3,7 milyonunun panel üretimi ve montajında çalıştığını hatırlattı.

ÇÖZÜM NİTELİKLİ İŞGÜCÜ
Enerji yatırımlarında sağlanan istihdamın çarpan etkisinin, emisyonu yüksek enerji yatırımlarına göre çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:  “Berkeley Üniversitesi (ABD) tarafından yapılan araştırmaya göre 1 Megavat (MW) güneş enerjisi kurulumunda en az 10 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Kömüre yapılan yatırımlarda ise 1 MW yatırım, sadece bir kişinin istihdam edilmesi demek. Yani 1000 MW kurulu gücünde bir kömür santrali en çok 1000 kişiye istihdam sağlarken, aynı güçteki güneş enerjisi santralinde bu rakam 10 bin kişiye ulaşıyor.”

Son aylarda istihdamın artırılmasını amaçlayan teşvik mekanizmalarının olumlu olmakla birlikte işsizlik sorununa kalıcı çözüm üretmesinin mümkün olmadığına değinen ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, çözümün yüksek teknolojili üretim yapısına uygun nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde olduğunu kaydetti.

Temiz enerji yatırımlarının, arka planda çok büyük ölçekli yan sanayiyi barındırdığına işaret eden Vatansever, şöyle devam etti:  “Bir rüzgar enerjisi santralı 2 binden fazla parçadan oluşuyor. Keza elektrik üreten fotvoltaik güneş enerjisi panelleri; bu panellerin üretimi, bakımı, servisi çok önemli bir yan sanayi gerektiriyor. Halen rüzgâr enerjisi potansiyelimizin sadece yüzde 11’ini kullanıyoruz. Güneş enerjisinde kurulu gücümüz 860 MW düzeyinde.  Güneşte potansiyel gücümüzün ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz bile...  Sadece bizden yüzde 60 daha az güneşlenmeye sahip Almanya’nın, Türkiye’den 46 kat daha fazla enerji ürettiğini biliyoruz. Hal böyle iken, ülkemizin temiz enerji yatırımlarını ana ve yan sanayiyi birlikte düşünerek bütüncül bir bakış açısıyla vakit kaybetmeden ele alması gerektiğini söylüyoruz”

“HEDEF %100 YERLİ FOTOVOLTAİK GES MODÜLÜ ÜRETMEK OLMALI”
ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, bu hafta içinde sonuçlanan Konya-Karapınar YEKA 1 Güneş Enerji Santrali ihalesinin Türkiye’nin bu sektördeki ekipman ve komponent üretimine çok olumlu etkisi olacağını söyledi. 1000 MW kurulu gücünde olan santralin üreteceği elektriğin, devlet tarafından 15 yıl boyunca Kwh başına 6.99 cent’ten alınacağını hatırlatan Vatansever, “İhaleyi alan Güney Koreli Hanwha ve Türk ortağı Kalyon, 500 MW kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve Ar-Ge merkezi kuracak.  Ar-Ge çalışanlarının %80’i Türk olacak. Her yıl en az 10 Milyon Dolar Ar-Ge harcaması yapılacak. Türk üniversiteleri ile ortak çalışacak, 600 bin konutun elektriğini üretecek ve toplamda 1.3 Milyar Dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. ENSİA olarak nihai hedefimiz, yerli üreticilerimizin bu sektördeki üretim deneyimlerini geliştirerek, ilerleyen yıllarda yüzde 100 yerli fotovoltaik güneş enerjisi modülü üretmeleridir.” dedi.

 
AKGİAD Başkanı Kebir’den önemli sicil affı açıklaması
 
Başbakan Yıldırım: Bu anayasa artık yürümüyor, yolda kalıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgazda tüketim rekoru kırıldı
Türkiye'nin doğalgaz tüketimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Cengiz: Geleceğin yatırımı güneş enerjisi!
Güneş enerjisinden elektrik üretimi hızla artarken MC Enerji Yönetim Kurulu ...
Dev güneş santrali ihalesini kazanan belli oldu
Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir ...
 
ABD'nin haftalık ham petrol stokları azaldı
ABD'de haftalık ham petrol stokları 0,2 milyon varil azaldı.
Zorlu Enerji'nin İsrail'de kuracağı şirket tescil edildi
Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin, İsrail'de kuracağı şirketin kuruluş ...
Nükleer enerjide Fransız-Türk iş birliği
Küresel anlamda nükleer mühendislik hizmetleri sunan Fransız Assystem, ...
 
Rus petrol devi Ukrayna pazarından çıktı
Rus petrol şirketi Lukoil’in son aktiflerini de satarak Ukrayna pazarından ayrıldığı bildirildi.
Akaryakıt satışları arttı
Türkiye'de benzin, motorin ve LPG satışları geçen yıl bir önceki yıla göre arttı.
Gazprom Türk Akımı'nın ikinci hattı için Allseas ile anlaştı
Rus enerji şirketi Gazprom ile İsviçreli Allseas şirketi arasında, Türk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva