HABERLER>DÜNYADAN
11 Mayıs 2018 Cuma - 10:50

İsrail saldırısı sonrası İran sessizliğini bozdu

İran ve İsrail gerilimi ardından İran'dan ilk kritik açıklama geldi... İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, İsrail'in Suriye topraklarındaki hedefleri vurmasının ardından yapılan ilk açıklamayla uluslararası toplumun tavrına tepki gösterdi.

İsrail saldırısı sonrası İran sessizliğini bozdu

Hürriyet'e konuşan Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Ensitüsü Direktörü Joshua Landis, "İsrail'in Suriye'deki İran füze yerleşimlerine ve Suriye ordusuna yönelik saldırısı İran'ın İsrail'e yönelik karşı bir saldırıyı düşünmesinin önüne geçmek içindi. İsrail, İran'ın Golan Tepeleri konusundaki siyasi dengeleri değiştirmesinin önüne geçmesi için son birkaç yılda yeni kırmızı çizgiler çekiyordu. İran'ın birkaç ay önce İsrail'e ait insansız hava aracını düşürmesinin ardından İsrail yönetimi daha agresif bir tutum takındı" dedi. 

İRAN'IN TARİHTEKİ İLK SALDIRISI
Önceki gün Suriye'deki İran'a ait olduğu belirtilen mevzilerden, İsrail işgali altındaki Golan Tepelerine yönelik füze saldırısı İran'ın İsrail kontrolündeki bir bölgeye tarihteki ilk saldırısı olarak belirtiliyor.  

'SURİYE VE İRAN BİR CEPHE SAVAŞI İSTEMİYOR'
Landis, İran ve Suriye'nin İsrail ile bir cephe savaşı planladığını düşünmediğini aktarırken, İsrail'in Suriye'deki dengelerin kendi aleyhine dönmesini engellemeye çalıştığını ifade etti. Landis, "Golan, 1973'ten beri İsrail'in en güvenli sınırı oldu. Suriye'deki iç savaşın ardından ülkede İran'ın giderek artan etkisi nedeniyle, İsrail İran'a bölgede 'havanın' hakimi olduğunu ve İran'dan çok daha yüksek bir askeri teknolojiye sahip olduğunu göstermek istiyor" dedi.

hurriyet.com.tr'ye konuşan Atlantik Konseyi'nden Ortadoğu uzmanı Mona Alami ise "İsrail'in Trump'ın İran tutumu ve nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle elde ettiği eşsiz pozisyonu kullandığını düşünüyorum. İran'ın Suriye içindeki sürekli yayılması İran tarafından direkt bir tehdit olarak algılanıyor" yorumunda bulundu.

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi "İran, İsrail'in Suriye'ye saldırılarını şiddetle kınıyor.  Uluslararası toplumun sessizliği İsrail saldırganlığını cesaretlendiriyor. Suriye kendini savunmak için her hakka sahip" dedi.

'İRAN GAYRİ NİZAMI HARP KONUSUNDA UZMAN' 
Alami, 'İki taraf arasındaki çatışmaların vekâlet savaşlarından cephe savaşlarına evrilip evrilmeyeceği' sorusu için "İran, gayri nizami savaş konusunda, suikastlar, propaganda ve sahadaki vekillerini kullanma yönteminde uzmanlaşmış durumda ve Suriye'deki bu kartını kullanmaya mümkün olduğu ölçüde kullanmaya devam edecek. Ancak İsrail'in bu şekilde bir hamleye girip girmeyeceği merak konusu" dedi.

Rusya'nın İran ve İsrail arasındaki krizde taraf tutmamaya gayret ettiğinin altını çizden Alami, Rusya'nın iki ülke arasında tansiyonun düşmesine yönelik gayretleri ve ılımlı açıklamalarının işe yaramayacağı görüşünde... Alami, "Bence Rusya İsrail'e karşı bir harekete girişmeyecek ve Rusya'nın çalışmaları tansiyonu düşürme ekseninde devam edecek" ifadesini kullandı.

Önceki gece yaşanan roket saldırılarıyla ilgili İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’in “neredeyse Suriye’deki İran altyapısının tamamını vurduğunu” söylemişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, İran’ın “kırmızı çizgiyi aştığını” ifade etti. Netanyahu, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, hiçbir roketin İsrail topraklarına düşmediğini belirterek,“Bizim eylemlerimiz doğrudan Suriye’deki İran’a ait hedeflere yönelik. Ancak Suriye ordusu bize karşı eylemde bulunursa biz de ona karşı eylem yaparız. Dün (önceki gün) de bu yaşandı ve bize ateş açan Suriye ordusuna ait hava savunma sistemlerini vurduk” ifadelerine yer verdi.

İran, şaşırtıcı bir şekilde İsrail ile yaşanan karşılıklı saldırılar hakkında kayda değer bir resmi açıklamada bulunmadı. Suriye devlet medyası, İsrail saldırılarında bir radar istasyonunun, Suriye hava savunma sistemlerinin ve bir cephane atık alanının vurulduğunu duyurmuştu.(Hürriyet)

 
İzmir'de 4 ilçeye doğalgaz geliyor
 
CHP listesinden seçime mi girecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basın toplantısından ölüme böyle gitti
Aldığı ötanazi kararıyla tartışma yaratan 104 yaşındaki Avusturalyalı ...
İsrail'in vurduğu Suriye'den ilk açıklama
Ortadoğu'da giderek artan İran-İsrail gerilimi Suriye'de sıcak çatışma ...
Yeni Başbakan Paşinyan'dan Türkiye açıklaması
Ermenistan’da 26 gün içinde halk protestolarıyla Başbakan seçilerek yönetimin ...
 
40 milyar dolarlık anlaşmalar durdu
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 yılında İran ile imzalanan anlaşmadan ...
İran meclisinde ABD bayrağı ateşe verildi
İranlı milletvekilleri, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine tepki göstererek, ...
Ermenistan'da muhalif lider başbakan seçildi!
Ermenistan'da sokak protestoların liderlik eden Paşinyan, parlamento tarafından başbakan seçildi.
 
Kadına şiddetle suçlanan başsavcı istifa etti
Birden fazla kadına fiziksel şiddet uyguladığı ileri sürülen ve valinin ...
İsrail'den çok sert çıkış: Esad'ı öldürebiliriz!
Reuters haber ajansının haberine göre, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ...
Bir ülke daha Suriye'ye asker gönderecek!
ABD'nin askerlerini çekerek Suriye'nin kuzeyinde bir Arap gücü kurmayı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva