HABERLER>DÜNYADAN
31 Mart 2019 Pazar - 09:31

İsrail'de Türk dizileri fırtınası esiyor!

İsrail'de İstanbullu Gelin başta olmak üzere Türk dizileri fırtınası esiyor.

İsrail de Türk dizileri fırtınası esiyor!

AA muhabirlerinin İsrail sokaklarında mikrofon uzattığı neredeyse herkes izlediği bir Türk dizisi bulunduğunu söyledi. Bunlardan en popüleri İstanbullu Gelin olmakla birlikte Anne ve Kadın da çok izlenen diziler arasında.

Ülkenin en büyük gazetelerinden Haaretz, İstanbullu Gelin dizisiyle ilgili verdiği bir haberde, "Türkler geri döndüler ve tüm İsrail'i kendilerine bağımlı hale getirdiler" başlığını kullandı. Bunun yanında İsrail basınında son günlerde Türk dizileriyle ilgili birçok haber yer alıyor.

Türk dizileri için sosyal medyada kurulan İbranice hayran sayfalarının da on binlerce takipçisi bulunuyor. Facebook'ta İstanbullu Gelin dizisi için İsrailliler tarafından açılan bir sayfada "Sadece bağımlılar için" ifadesi yazılı. Bu hayran sayfalarında şu an yayında olan veya çekimi planlanan yeni Türk dizileriyle ilgili son dakika gelişmeleri, sanatçıların özel hayatlarına dair bilgiler ve fotoğraflar sıklıkla paylaşılıyor.

Turizm firmaları da İstanbullu Gelin dizinin çekildiği mekanlara turlar düzenlemeye başladı. Firmaların verdikleri reklamlar aracılığıyla duyurmaya çalıştığı turlara İsrailliler yoğun ilgi gösteriyor. Hatta balayı için bu turları tercih edenler bile var.

İsrail televizyonlarında şu an yayında olan Türk dizlerinden İstanbullu Gelin, Anne ve Kadın öne çıkıyor. İsrail televizyonlarında ilk kez 2011 yılında yayınlanmaya başlayan Türk dizileri arasında Menekşe ve Halil ile Muhteşem Yüzyıl dizileri de bulunuyordu.

Facebook'ta Türk dizileri hayran sayfasında yer alan paylaşıma göre, Atiye isimli Türk dizisi de yakında bir İsrail televizyonunda yayınlanmaya başlayacak.

İsrailliler kendi televizyonlarında yayımlananların dışında Netflix'teki Türk dizilerini de yoğun şekilde takip ediyor.

İbranice alt yazıyla yayınlanıyor

İsrail kanallarındaki Türk dizileri dublaj yerine İbranice alt yazıyla yayınlanıyor. Bu sayede İsrail sokaklarında Türkçe konuşarak dolaşırken konuştuğunuz dili tanıyarak "Türk müsünüz?" diye soran birçok kişiyle karşılaştık. Hatta Türk dizilerinin hayranları olan bu kişilerden bazılarının izledikleri dizilerden çok sayıda Türkçe kelime öğrendiklerini fark ettik.

Bunlardan biri de İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Rişon Letziyon'da yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi Noa Dayan. Batı Kudüs sokaklarında AA muhabirine konuşan Dayan'ın ilk çırpıda aklına gelen Türkçe kelimeler 'anne', 'günaydın', 'kızım' ve 'seni seviyorum.'

İsrail'de şu an en popüler dizilerin İstanbullu Gelin ile Anne olduğunu söyleyen Dayan, en çok beğenilen aktörün de Faruk karakterini canlandıran Özcan Deniz olduğu kanaatinde.

İsrail kanallarında bu tarz romantik diziler pek bulunmadığını belirten Dayan, "İsrail küçük bir ülke, Türkiye gibi büyük değil. Televizyonlarındaki seçenekler de o oranda sınırlı." ifadesini kullandı.

"İsrailliler çılgın gibi Türk dizisi izliyor"

Dizilerden Türk kültürüne dair ögeleri de öğrendiklerini belirten Dayan, bununla birlikte farklı durumlarda nasıl davranılması gerektiği gibi hayat dersleri de aldıklarını söyledi. 

Annesi, babası, kardeşleri ve arkadaşlarının hepsinin en az bir Türk dizisi izlediğini belirten Dayan, "İsrail’de bu şu an bir çılgınlığa dönmüş durumda. Herkes çılgın gibi Türk dizisi izliyor." dedi.

"Faruk'a aşığım"

Dayan'ın sınıf arkadaşı Romiti Sona da birçok İsrailli gibi Türk dizilerinin hayranı.

En beğendiği dizinin İstanbullu Gelin olduğunu ifade eden Sona, "Faruk’a (Özcan Deniz) aşığım, gözlerimi ondan alamıyorum. Tam bir erkek karakterini canlandırıyor." dedi.

İsraillilerin neredeyse tamamının İstanbullu Gelin’e takıntılı hale geldiğini kaydeden Sona, bu diziyi izleyen birçok İsraillinin Türkiye'yi ziyaret etmeyi ve İstanbullu Gelin dizisinin çekildiği yeri görmeyi planladığını belirtti.

Sona, "Biz tüm aile olarak tıpkı bir maratona katılır gibi heyecanla oturup bu diziyi izliyoruz." ifadesini kullandı.

"Hepimiz Türk dizilerine takıntılı hale geldik"

Batı Kudüs sokaklarında AA'ya konuşan Daniala Şişan da Anne, İstanbullu Gelin ve Kadın dizilerini beğenerek izlediğini söyledi.

En sevdiği dizi karakterinin İstanbullu Gelin'de Esma Boran karakterini canlandıran İpek Bilgin olduğunu söyleyen Şişan, "Esma Hanım çok güçlü bir kadın, çocukları Faruk ve Murat’a hayatla ilgili çok şey öğretiyor. Dizideki aşk duygusu da çok güçlü ve aşkın önünde kimsenin duramayacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

İsraillilerin Türk dizilerine adeta takıntılı hale geldiğini söyleyen Şişan bu dizilerden hayata dair çok şey öğrendiklerini kaydetti.

"Türk müziğine hayranım"

AA ekibini Türk dizilerine hayran bir arkadaşının evinde İstanbullu Gelin dizisini izlerken ağırlayan Haaretz gazetesindeki Türk dizileri haberinin sahibi gazeteci Khen Elmaleh, Türk dizilerin evrensel bir dili olduğu görüşünde.

Özellikle İstanbullu Gelin dizisinde aile değerleri ve geleneğin önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Elmaleh, "İbranice ve Türkçe çok farklı diller olsalar da iki toplum arasındaki evrensel kültürel dilin aynı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Turizm firmalarının düzenlediği turlara katılarak İstanbullu Gelin dizisinin çekildiği mekanları ziyaret eden birçok İsrailli tanıdığını belirten Elmaleh, "Doksanlı yıllarda İsrail'den Türkiye'ye tatile gitmek çok popülerdi. Şimdi bu yeniden popüler olmaya başladı. Bunda Türk dizilerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli rolü var." dedi.

Türk kültürüne kendisini en yakın hissedenlerin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden İsrail'e göç eden Yahudiler olduğuna dikkati çeken Elmaleh, kendisinin de Fas asıllı biri olarak Türkiye'ye büyük ilgi duyduğunu kaydetti.

Elmaleh, "Mesela arabesk biz Doğulu Yahudilerin yabancı olduğu bir şey değil. Ben şahsen Türk müziğinin büyük bir hayranıyım. Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses ve Orhan Gencebay benim en sevdiğimi sanatçılar arasında." dedi.

Gazeteci Elmaleh, Doğulu Yahudiler arasında Türk kültürünün her zaman popüler olmasının yanı sıra şimdi Batı kökenli Aşkenaz Yahudileri arasında da popülerlik kazanmaya başladığına dikkati çekti.

İsrailli komedyenin "Faruk isyanı"

İsrailli komedyen Benny Bruchim de sosyal medya hesabından yayınladığı bir videoda İsrailli kadınların, Özcan Deniz'in oynadığı Faruk karakterine takıntılı hale gelmelerin nükteye aldı.

"Kadınlarımız 'Faruk aşağı Faruk yukarı' deyip duruyor." diyen Bruchim, "İsrailli kadınlara sesleniyorum. Gerçek hayatta Faruk gibi bir karakter yok. İlle de Faruk'u istiyorsanız Türkiye'ye gidin." ifadesini kullandı.

 
Kaçırılan tanker ile ilgili yeni gelişme!
 
İzmir'deki kan donduran olayda yeni gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçırılan tanker ile ilgili yeni gelişme!
Libya açıklarında "Elhiblu 1" adlı tankeri kaçıran ve haklarında soruşturma ...
Gazze'de yüksek tansiyon: 4 ölü, 316 yaralı
Gazze'de barışçıl Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’nün birinci yıl dönümünü ve ...
ABD'ye Venezuela yanıtı
ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams'ın Türkiye hakkında sarf ...
 
Romanya'dan Türkiye'ye AB desteği!
Romanya Başbakanı Viorica Dancila, "Türkiye AB'nin anahtar bir ortağıdır, ...
Rusya'dan Golan Tepeleri için kritik açıklama!
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Golan Tepeleri kararına ilişkin ...
Tarihi kola şişesi 150 bin dolardan açık arttırma ile satılacak
Coca-Cola'nın 1915 yılından kalma tarihi, özgün tasarımlı şişesi, önümüzdeki ...
 
Mars yüzeyinde akarsu vadileri keşfedildi!
Mars yüzeyindeki derin akarsu vadileri, bir zamanlar sıcak ve sulak iklimin ...
Malta'da kaçırılan tekne limana çekildi
Malta Askeri Kuvvetleri (AFM), İstanbul Küçükyalı’dan hareket eden ve ...
AB'den Golan Tepeleri kararına tepki!
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva