HABERLER>SAĞLIK
26 Haziran 2013 Çarşamba - 10:19

İşitme engeli tedavisinde kritik yaşa dikkat

İşitme kaybı ile dünyaya gelen bebekler için 1 ila 3 yaş arası, kritik bir döneme işaret ediyor. Çünkü bu yaşlarda tanı konulup, işitme cihazı takılan ya da işitme cihazının yetersiz kalması halinde koklear implant ameliyatı olan çocuklar; hem işitme yeteneklerini geri kazanıyor hem de alıcı ve ifade edici dil gelişimleri mümkün olabiliyor.

İşitme engeli tedavisinde kritik yaşa dikkat

İZMİR - Bebeklerde görülen işitme kayıpları, ihmal edildiğinde kalıcı sağırlıkla sonuçlanıyor. İşitme engelli doğan bebeklerin; bir an önce tanı konularak, işitme cihazı kullanmaya başlaması ya da bununla konuşma seslerini tam olarak duyması mümkün olmuyorsa koklear implant ameliyatı ile duymasının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde beyne sesi ileten sistemler uzun yıllar kullanılmadığından daha sonra ki yıllarda yapılacak ameliyatlar da yeterince fayda sağlamayabiliyor.
İşitme cihazından faydalanamayacak kadar ileri derecede işitme kaybı olan çocuklara en geç 2-3 yaşına kadar koklear implant ameliyatı yapılması gerektiğini belirten Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ziya Özüer, aksi takdirde işitme engeli sonucu dil, lisan ve konuşma becerileri gelişiminin sekteye uğrayacağını söyledi.
 
Koklear implantla ilgili bilgiler veren Özüer, “Koklear implant; sesi elektrik sinyallerine dönüştürerek iç kulağa aktaran elektronik bir alettir. Özellikle doğuştan çok ileri derecede işitme kaybı olanlar, işitme kaybı ilerleyenler, işitme kayıpları ve işitmesini her hangi bir nedenle sonradan kaybeden kişiler için kullanılıyor. Burada hastanın implant ameliyatına uygun olup olmadığının değerlendirilmesi deneyimli implant ekibince titizlikle yapılmalıdır. Yetişkinlerde de hasta işitmesini sonradan kaybetmişse, eğer bu menenjit gibi bir hastalık değilse çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Yeni doğanların binde 1 ila 3’ü, işitme kayıplı doğuyor. Bebek eğer yoğun bakım ünitesinde kalmışsa bu oran yüzde 2-3’lere kadar yükseliyor. Bu çocukların sağlıklı dil gelişimlerinin ve sosyalleşmelerinin sağlanması için bir an önce duymalarının sağlanması şart… Bunun için mümkünse bebeğe ilk 3 ayda kesin tanı konulması, daha sonraki 6 ay için de uygun işitme cihazı ile desteklenmesi gerekiyor. Bu 6 aylık süreçte bebeğin durumu yakın takibe alınıyor ve işitme cihazından yararlanıp yararlanmadığı tespit ediliyor. Çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazlarından faydalanamayan çocuklar tespit edilerek, koklear implant ameliyatı ile duymaları sağlanıyor. Şifa Üniversitesi’nde koklear implant ameliyatı hiç zaman kaybetmeden yapılıyor ki; çocuklar bir an önce sesi duysunlar, tanısınlar ve beyinlerine ses algısı gitsin. Eğer bu operasyon 1 yaş ve hemen sonrasında yapılırsa çocuğun normal bir çocuk gibi dili kazanması mümkün oluyor. 2-3 yaşına kadar bu operasyon yapılmaz ve ses beyin tarafından algılanmazsa bu yollar kullanılamadığı için gerilemeye başlıyor ve bu yaşlardan sonra yapılan ameliyatlardaki başarı oranı da giderek düşüyor” şeklinde konuştu.
 
EN BÜYÜK SORUN ZAMAN KAYBI
Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılında başlattığı 
Türkiye Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı ile artık doğar doğmaz bebeklerdeki işitme kayıplarının tespit edilebildiğini anlatan Prof. Dr. Özüer, “Türkiye’de koklear implant ameliyatları ancak 17-18 merkezde yapılabiliyor. Bu nedenle işitme engelli çocuğu bulunan ailelerin takip zincirini hiç koparmaması ve zaman kaybetmemesi büyük önem kazanıyor. 3 yaşından sonraya kalan koklear implant ameliyatlarında ise maalesef başarı oranı düşüyor” dedi.

KOKLEAR İMPLANT AMELİYATLARI BAŞLIYOR
Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde kurdukları Koklear İmplant Merkezi’de ilk ameliyatlarını yapmaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Özüer, “Daha önce başka bir hastanede bu ameliyatları gerçekleştiriyorduk. Şimdi odyolog, radyolog ve eğitimci psikoloğumuzdan oluşan ekibimizle burada hastalarımıza hizmet veriyoruz. Çünkü bu tanı konulması ile başlayıp, ameliyat öncesi hazırlıktan, ameliyat ve ameliyat sonrası takip, çocuk ve ailesinin eğitimi ile devam eden uzun bir süreci kapsıyor. Bu nedenle zinciri koparmadan hastanın takibini yapacak bir ekip koklear implant ameliyatlarının başarısı için çok önemlidir. Ülkemize koklear implant ameliyatları yapan bir merkez daha kazandırdığımız için de mutluyuz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanal ortam, sosyal fobiyi yener mi?
İngiltere'de East Anglia Üniversitesi sosyal anksiyete bozukluğu nedeniyle ...
Evliliklerin büyük çıkmazı: Cinsellik
Cinsel ilişkiden korkma ve ilişkiden kaçınma ile kendini gösteren sorunların ...
Özdereli çocuklar erkekliğe adım attılar
Özedoğru Derneği ile Şifa Üniversitesi Hastanesi’nin işbirliği ile 42 ...
 
'Bilim'den ezber bozan ‘meyve-sebze’ açıklaması
Uzmanlara göre, ideal besin dengesini korumak için meyve ve sebzelerin ...
Bulaşıcı hastalıklar 17 bin can aldı
Çin'de geçen yıl bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 17 bin 315 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Verimli tatil motivasyonu artırıyor
Psikologlar, sağlıklı bir tatil için beklentileri uygun ve anlamlı düzeyde ...
 
Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor
Sıcak hava ve deniz kazaları sonucu oluşan beyin kanaması ile boyun travmaları ...
Şifa’dan açık kalp ameliyatında önemli başarı
Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 75 ve 78 yaşındaki ...
Cep telefonunu vücuttan uzak tutun!
Cep telefonlarının yaydığı radyasyon nedeniyle vücuttan uzakta tutulması ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva