HABERLER>GÜNCEL
26 Nisan 2012 Perşembe - 10:35

Işıksız mucize

Çocuk yaşta iki gözünü birden kaybeden M. Ali Uçar, engelli haliyle birçok başarıya imza attı. Önce avukat, daha sonra da akademisyen olmayı başardı.

Işıksız mucize

İZMİR - Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Ali Uçar, 37 yıldır ışıksız devam eden hayatını başarıyla sürdürmenin gururunu yaşıyor. Gençlik yıllarında santral memuru olmayı hayal ediyordu ama üniversitede hoca oldu.
 
EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA SÜRDÜRDÜ
Dokuz yaşında arkadaşlarıyla 'çelik-çomak' oynarken tahta sopanın çarpmasıyla bir gözünü kaybeden, dört yıl sonra da diğerini yitiren Uçak, görme engelli olmasına rağmen eğitimini sürdürdü. Ortaokulu Ankara'da, liseyi ise Denizli'de bitirdi.
 
"GÖRMEK BEYİNLE ALAKALI"
Üniversite sınavlarında hukuk fakültesini kazanan ve dereceyle mezun olan Uçak, yıllarca serbest avukatlık yaptığını belirterek, "Bana kimse bir şey vermedi. Hep kendim aldım. Görmek gözle değil, tamamen beyinle alakalı" dedi.

"GÖRMÜYORSUN, NİYE OKULA GELDİN"
"Ortaokulda değil ama lisede biraz zorlandım" diyen Uçar, lisedeki ilk yılında yedi dersten zayıf not aldığını söyledi. En çok matematik dersinde zorlandığını belirten Uçar, "Bir gün geometri dersinde öğretmenim, 'Madem görmüyorsun. O zaman niye okula geldin' dedi. Bu sözü hiç unutamam. Beni çok hırslandırmıştı. Çalışıp zayıf derslerimden iyi notlar aldım. Hatta okul ortalamasının üzerine bile çıktım. Aynı hocamız bu kez, 'Ne olacak kör işte. Sinemaya gitmez, tiyatroya gitmez anca ders çalışır' demiş. Ne yapsak yaranamadık yani" şeklinde konuştu.

"İŞ VERMEZLER DİYE MASÖRLÜK KURSUNA GİTTİM"
Lise yıllarında kendisine ağabeyi ve arkadaşlarının yardımcı olduğunu söyleyen Uçar, "Benden çok umutluydular. Ben ise okuldan sonra iş bulamam diye endişeleniyordum. Bunun için meslek kurslarına gitmeye karar verdim. Elektronik montajı, masörlük, santral memurluğu gibi kurslara gittim. Bu kurslardan sertifika bile aldım. Ancak bir gün eniştemle gittiğim cezaevi sonrasında hukuk okumaya karar verdim. Eniştemin cezaevinde tutuklu bulunan bir arkadaşını ziyarete gitmiştik. Oradan çok etkilenmiştim. Avukat olmak ve haksız yere cezaevinde yatanları savunmak istemiştim. Kazadan sonra gözlerimi kaybedince biraz karamsarlığa kapıldım" dedi.

ÜNİVERSİTEYİ DERECEYLE BİTİRDİ
Hukuk fakültesini dereceyle bitiren Uçar, "Sınıfımız bin kişilikti. Dersleri dinlemek bile zordu. Not tutamıyordum ama 10 parmak daktilo yazıyordum. Bir de kasete hocaların seslerini kaydederdim. Sınıfımda benim gibi iki görme engelli daha vardı. Biri dersleri veremeyince okulu bırakmak zorunda kaldı. Diğeri de afla döndü, okulu 12 yılda bitirdi. Ben dört yılda bitirdim. Hiç tekrar yapmadım. Okulu da öyle iyi bir dereceyle bitirdim" diye konuştu. Bir arkadaşının, 'Ben olsam senin gibi görmeyen birine iş vermem' sözü üzerine memur olmaya karar verdiğini de anlatan Uçar, "İki bakanlığın açtığı sınavlara girip kazandım. Ama mülakatları geçemedim. Başka sebepten dediler ama bana göre kör olduğum için mülakatları geçemediğini düşünüyorum. Daha sonra iki özel şirkete de başvuruda bulundum. Ama orada da işe almadılar. Baktım iş bulamıyorum bende İzmir'e geldim burada Konak'ta küçük bir ofis tutup serbest Avukatlık yapmaya karar verdim" dedi.

"ÜÇ AYDA ARABA, BİR YILDA EV ALDIM"
Üniversite yıllarında ailesine yük olmamak için ticaret yaptığını da anlatan Uçar, "Burslardan kalan üç-beş kuruşla Tahtakale'den küçük radyolar alıp satıyordum. Okul bitmeye yakın küçük bir meblağ param vardı. Üniversiteyi bitirince tuttuğum ilk büronun kirasını buradan ödedim. Kısa sürede işlerim açıldı. Avukatlığa başladıktan üç ay sonra araba, bir yıl sonra da ev sahibi oldum. Bir dönem turizm ve sigortacılık işi de yaptım. İnşaat işiyle de uğraştım. Çocukluğumda ağabeylerim şirketler kuracak bende onların şirketlerinde telefonlara bakacağım diye hayal ederdim. Allah bize şirket kurmayı nasip etti. Buca, Bornova gibi ilçelerde daireler yaptık" diye konuştu.

İKİ EVLİLİK YAPTI
1992 yılında ilk evliliğini yapan Uçar, 12 yıl evli kaldıktan sonra 2004 yılında ayrılmış. İkinci evliliğini de yine 2004 yılında yapan Uçar'ın, şuan 7 yaşında bir kızı, 2 yaşında da bir oğlum var. Üniversitede ders vermeye gelen teklif üzerine karar verdiğini belirten Uçar, "Akademisyenlik gerçekten zor bir iş. Hele devlet üniversitesinde görev yapanlar gerçekten idealistler. Çünkü aldıkları maaşlar belli. Bir avukatın bir ayda kazandığından çok daha az paralarla çalışıyorlar. İyi bir avukat para için akademisyenliği tercih etmez. Benim için de bu böyleydi ama benimkisi biraz zoraki oldu. Yani ben istemedim onlar beni istediler. Şimdi İzmir Üniversitesi'nde ders veriyorum. Bir ara Uşak Üniversitesi'nde de ders vermiştim ama o artık bitti" dedi.

"ENGELLİ OLDUĞUMU HİÇ HİSSETMEDİM"
En çok desteği ailesinden gördüğünü de sözlerine ekleyen Uçar, "Ailem başından sonuna kadar bana engelli olduğumu hissettirmediler. Çünkü onlar zaten benim başarılı olacağımı düşünüyordu. Hiçbir zaman beni engelli gibi görmediler. Hatta birçok işte, 'Yapsa yapsa unu Mehmet Ali yapar' dediler. Gözlerim görmüyor diye ne beni dışladılar, ne de aşırı bir korumacılık yaptılar. Bence bir engelli için yapılması gereken şeyi yaptılar. Maalesef toplumumuz engellileri ya çok dışlıyor ya da aşırı korumacı davranıyor. Oysa birilerine muhtaç kalmak yanlış olur. Ailem böyle yaptı. 'Hiçbir iş yapamaz' demediler" diye konuştu.

"GÖRMEK GÖZLE DEĞİL, BEYİNLE ALAKALI"

Görmeyenlerin ya toplum tarafından dışlandığını ya da aileleri tarafından çok korunduğunu belirten Uçar, her iki durum da yanlış olduğunu belirtiyor. "Bana kimse bir şeyleri vermedi" diyen Uçar, "Hep ben kendin aldım. Hayatım boyunca 'yapamadım' dediğim bir şey yok, hatta 'şimdi neyi yapsam' diye düşünüyorum. Her şey gözden ibaret değil. Görmeyenler geri zekalı ya da her gören çok zeki diye bir şey yok. Görmek gözle değil, beyinle alakalı. Bu yüzden kimse kendisini eksik görmemeli. Engelli aileleri de onları ne dışlasınlar ne de çok korumaya alsınlar. Onları normalmiş gibi görsünler. Onlara fırsat versinler, onları desteklesin" diyor. (Fırat Soylu/EGELİ SABAH)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de doktora şiddet çığ gibi!
Sadece İzmir'deki mahkemelerde sözlü ve fiziksel şiddete uğrayan doktorların ...
Mahkum bakışı: Cezaevi kamu hizmetinden iyi!
Denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan mahkûmların çoğu, günde 4 saat ...
Bu da oldu: Türbeye haciz!
Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Yörüklü belde belediyesinin borcundan ...
 
‘28 Şubat yargı süreci kendi mecrasında sürecek’
Yargıtay Eski Başkanı Hasan Gerçeker, 28 Şubat ile ilgili başlayan yargı ...
Domino etkisi: Dava 129 müdürü yerinden etti!
İki yıl önce, Anadolu liselerine müdür olarak getirilen eğitimciler aleyhine, ...
EGEÇEM yarının aydınları için kapılarını açtı
Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi ve Araştırma Merkezi(EGEÇEM) Ege Üniversitesi ...
 
Çalışmasını istemediği eşini sokak ortasında bıçakladı
Kemalpaşa İlçesi'nde, ayrı yaşadığı ve karşı çıkmasına rağmen bir müzikholde ...
Ve Mehmet Ağar cezaevinde: Kimseye kırgın değilim!
Susurluk davasında mahkum olan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, iki yıllık ...
Üç yıl sonra karar çıktı: Suçlu yok!
Hollanda'da, 25 Şubat 2009'da İstanbul–Amsterdam seferini yaparken inişe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva