HABERLER>EKONOMİ
27 Temmuz 2017 Perşembe - 15:40

İş adamlarından 'yerel kalkınma' zirvesi: İzmir için çarpıcı rakamlar

BASİFED Yönetim Kurulu Akgerman ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu, ‘Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne’ başlıklı panelde İzmir için önemli rakamlar verdi.

İş adamlarından  yerel kalkınma  zirvesi: İzmir için çarpıcı rakamlar

EGEDESONSÖZ - Batı Anadolu Sanayici ve İş adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) iş birliğiyle hazırlanan yerel yönetimler raporu açıklandı.

“Kent-Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne” başlıklı raporun tanıtım toplantısı Key Otel’de gerçekleşti.

İlki İzmir’de yapılan yerel tanıtım organizasyonuna İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ve BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman’ın yanı sıra TÜRKONFED Danışmanı Dr. Haluk Tükel, İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ile kentteki iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu önemli mesajlar verdi.

TÜRKİYE’DE ACIMASIZ BİR RANT EKONOMİSİ POLİTİKASI GÜDÜLÜYOR!
Kentlerdeki yeşil alanların önemine dikkat çeken ve çok sayıda ülkeden örnekler veren BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgermen çarpıcı rakamlar verdi. Akgerman, “Yerel avantajların büyük bir bölümü, bizlere doğa tarafından hediye edilen ve bölgemizi eşsiz kılan özelliklerdir. Örneğin İzmir’in doğal bir liman kenti olması, tarih boyunca kentteki ticaret hayatının gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu da bir başka gerçeği gözler önüne sermektedir; ekonomik yatırımlarımızı sürdürürken doğanın bize hediye ettiklerini korumak zorundayız. Bugün Türkiye’de kişi başına düşen yeşil alan ortalaması 6.2 metrekare seviyesine gerilemiş durumdadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda kabul ettiği en alt sınır 15 metrekare olmasına rağmen ülke ortalamasının bu seviyede olması, Türkiye’de acımasız bir rant ekonomisi politikası güdüldüğünü gözler önüne seriyor. Avrupa’da kişi başına 90 metrekare yeşil alan düşen Stockholm, 60 metrekare yeşil alan düşen Viyana, 45 metrekare yeşil alan düşen Amsterdam göz önüne alındığında, ülkemizdeki durumun ne kadar acı verici olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Rant ekonomisi kıza vadede kazanç sağlıyor gibi gözükse de, uzun vadede ülkemize zarar verecek ve geleceğimizi ellerimizden alacaktır” dedi.

İZMİR TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ 12 MERKEZDEN BİRİDİR!
Rapora ilişkin açıklamasına devam eden Akgerman, “Değerlendirmelerime tekrar yerel ölçekte devam etmem gerekirse; raporda Türkiye için önemli 12 merkezden birisi olarak İzmir’in gösterilmesi de tabii ki tesadüf değildir. Tarih boyunca ticaretin önemli merkezlerinden birisi olarak medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir, potansiyelinin çok altında olsa da bugün de önemini korumaktadır. İzmir’in gerçek potansiyeline ulaşmasının yolu ise, az önce değindiğim yerel avantajların kullanılmasından geçmektedir. İzmir, diğer 11 ile kıyasla, Gayrisafi Milli Gelir açısından Türkiye üçüncüsü konumdadır. Fakat bu gelir yüksekliği, diğer bölgelerde olduğu gibi rekabet eşitsizliği yaratmamaktadır. İzmir’in rekabet eşitsizliği kıyasında Ankara’nın ardından ikinci olması, buranın yatırım için ne kadar doğru bir bölge olduğunu gözler önüne sermektedir. Raporda yer alan “İzmir’in 2008-2014 yılları arasında Avrupa’da Marsilya ve Barselona’nın deneyimlediği türden bir ekonomik dönüşüm geçirip ikinci derecede bir küresel kent olma potansiyelinin devam ettiği” tespiti büyük önem arz etmekte ve İzmir’in sahip olduğu gerçek potansiyeli de gözler önüne sermektedir. Potansiyeline tam ulaşamamış olmasına rağmen, İzmir bugün Ege Bölgesi ihracatının yüzde 50’den fazlasını, ülke ihracatının ise yüzde 6’ya yakınını gerçekleştirmektedir. Bu tablo doğru adımlar atıldığında İzmir’in ulaşabileceği noktaya dair bir görüntüyü gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

HEM MERKEZİ HÜKÜMET HEM YEREL YÖNETİMDEN BEKLENTİMİZ…
Ayrıca, “Peki İzmir’in önünde duran en büyük engel nedir?” diyen Akgerman, iş dünyası olarak beklentilerini dile getirdi. Akgerman, “Bunu da raporda yer alan çok doğru şu tespitle açıklamak isterim, ‘En net örneğini İzmir’de gördüğümüz üzere, yerel gelişme koalisyonu ile hükümet ve bürokrasi arasındaki siyasal çatışmanın düzeyi, üretim altyapısı, eğitimli işgücü, teknoloji düzeyi gibi bir dizi kıstas açısından ülkenin en önemli kentlerinden biri olan İzmir’i belli bir gelişkinlik seviyesinin üzerine sıçratacak atılımlardan alıkoymaktadır’. Bizim iş dünyası olarak temennimiz, her şeyi bir kenara bırakarak İzmir’in potansiyeline ulaşması için gerekli adımların hem merkezi hükümet hem de yerel yönetim tarafından hızla atılmasıdır” açıklamasını yaptı.

İZMİR’DE KİŞİ BAŞI GELİR 14 BİN DOLARDIR!
Günümüzde küreselleşmenin yerini kentleşmenin aldığına dikkat çeken TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Kentler marka ve rekabetçilik güçleriyle bölgelerinin ve ülkelerin kalkınma dinamiklerini harekete geçiren ana unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Ulusal kalkınma programlarının, bölgesel bakış yerine kentler temelinde bir yaklaşımla hazırlanması daha doğru sonuçlar yaratacaktır. İşte bu noktada İzmir, Türkiye’nin en rekabetçi 3’üncü ili olmasının yanı sıra gayri safi milli hasılaya yüzde 6’lık katkısıyla da önemli bir marka kentimizdir. Kişi başı gelirin 14 bin doların üzerinde olduğu İzmir’in potansiyeli düşünüldüğünde tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde gerçekleştirilecek dönüşüm ve strateji eylem planları önemli bir ekonomik rol model yaratabilir. İzmir’de yerelden başlayacak kalkınma hamlesi, yakın çevresindeki kentleri, bölgeyi ve ülkeyi doğrudan etkileyecek dinamizmi ortaya çıkaracaktır” dedi.

İZMİR’İN YOL HARİTASINA İHTİYACI VAR
Özellikle tarım sektöründeki kooperatifleşme çalışmalarının kısa sürede işsizliğin azaltılmasında, istihdam ve verimlilik artışında, ekonomik katma değer yaratılmasında etkili olduğunu vurgulayan Kadooğlu, “Zengin turizm olanaklarının yanı sıra tarım ve yüksek teknoloji altyapısına da sahip olan İzmir’in bütüncül bir yerel ve bölgesel kalkınma planı ile potansiyellerini, güçlü yanlarını harekete geçirecek bir yol haritasına ihtiyacı var. Bu noktada yapılması gereken kent koalisyonunun kurulmasıdır; yani o kentte yaşayanların, iş dünyasının, üniversitelerin, STK’ların, meslek örgütü ve odaların birlikte hareket etme kararlılığının ve iradesinin ortaya konmasıdır. Diğer yandan, ülkemizin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin önündeki temel engel olan “orta gelir tuzağı” sorununun aşılmasında Bölgesel Kalkınma Ajanslarının yanı sıra Bölgesel Yatırım Bankalarının kurulması, yerel ekonomik dinamiklerin yaratılmasına katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

 
'Gizemli flaş belleği' kimin verdiği ortaya çıktı
 
HDP'li iki ismin vekilliği düştü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Salih Tunç 27 Temmuz 2017 Perşembe 23:19

İnciraltı''nın çevreci ve gökdelen imarsız şehre hizmet edecek, sağlık turizmi odaklı planla ekonomiyi zıplatır. İzmirlilerin yeni yeşil alanları ve iş alanları ile hizmet eder. Bugünkü gibi her yıl kurban kesim yeri olarak değil.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'ndan faiz kararı açıklaması!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. Merkez ...
Oda açıkladı: O sektörde taşeron tavan yaptı!
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik ...
Borcu olanlar dikkat! Bugün son gün!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sicil affı başvurularının bugün ...
 
İzmir'deki o tesisler dünyaya örnek oldu
“8. Uluslararası Sürdürülebilir Toprak ve Su Kaynakları Yönetimi Eğitimi” ...
Otomatik BES'e düzenleme yolda
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik katılımlı BES'te ...
25 milyon kart sahibini ilgilendiriyor!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aldığı kararla Türkiye’deki ...
 
Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz açıklaması yapıldı!
Fed iki günlük toplantının ardından Temmuz ayına ilişkin faiz kararını ...
İzmir'de Defterdarlık'tan satış yağmuru: Denize sıfır 'altın arsalar'!
İzmir Defterdarlığı, İzmir’in iki turistik ilçesinde taşınmazların satışı ...
Bakanlık'tan İzmir'de orman köylerine büyük destek
Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva