HABERLER>EGE
23 Haziran 2019 Pazar - 15:34

İpekböceğinden yapılıyor... 5 asırlık geleneği geleceğe taşıyorlar

Muğla'nın Milas ilçesinin Çomakdağ Mahallesi'ndeki kadınlar, 5 asırdır binbir emekle ipek böceklerinden elde ettikleri ipliklerle rengarenk kumaşlar üretiyor. Kadınlar, rengarenk ipekli giysileri, başlarına taktıkları çiçek ve altın takıları ile asırlık geleneklerini geleceğe taşıyor.

İpekböceğinden yapılıyor... 5 asırlık geleneği geleceğe taşıyorlar

Ege'de geleneklerini bugüne kadar koruyan yörük köylerinden biri olan Çomakdağ, Bafa Gölü ile Milas arasında Beşparmak dağlarının yamacında kurulu. Taş evleri, kıvrımlı yolları, otantik düğünleri, entarili kadınları, ipek böcekleri ile zamanda yolculuk yapmış hissi veren bir mahalle olan Çomakdağ'da kadınlar başlarına 'Tura' adını verdikleri başlık takıyor, başlığa da sümbül, fesleğen, reyhan gibi dağ bitkilerini iliştiriyor. Yöre kadınları, kültürel kıyafetlerini el emeği göz nuru harcayarak hazırlıyor. Bunun için 200 hanelik kırsal mahallenin 50 hanesinde ipek böceği yetiştiriliyor. Kadınlar, ipek böceklerinden elde ettiği ipliklerden kumaş dokuyarak 5 asırdır yöresel kıyafetlerini dikiyor. İpekli dokumalar yörede başörtüsü, iç gömlek, yorgan yüzü ve çarşaf olarak kullanımının dışında kese, kadın ve erkek gömleği, masa örtüsü, peçete ve şal olarak genç kızların çeyizlerini süslüyor. Evin odasının bir bölümünü üretim merkezi haline dönüştüren Çomakdağlı kadınlar, ilk olarak böcek tohumlarından kurtçuklar çıkarıyor. Kadınlar, bunları ince dut yapraklarıyla besleyip geliştiriyor. Böcek, verilen dut yaprağının cinsine göre ufak, ya da iri koza yapmaya başlıyor. Beslendikçe büyüyen ipekböceği, ergin hale geldikten sonra kozasını örüyor. Kadınlar, tamamlanan kozaları içindeki kurtçukları öldürmek için sıcak suya atıyor ya da kızgın buhara tutuyor. Daha sonra kozalar, yumuşatma kazanlarında kaynatılarak, çözülmeye hazır hale getiriliyor. İpek telleri mancınık denen aletlerle sarılan kozalar, özel aletlerle, ipliğe dönüştürülüyor. Çomakdağlı kadınlar, her yıl kendilerine o yıl yetecek kadar ürün üretiyor.

GELENEKSEL GİYSİLİ BEBEKLER DİKİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünce pilot köy seçilen Çomakdağ’da 'Geleneksel Giysili Bebek Projesi' ile kadınlar, geleneklerini bez bebeklere taşıdı. Bebekler yurt içi ve dışında çok sayıda fuarlarda tanıtıldı. Köye gelen yerli ve yabancı turistler, bez bebeklere ilgi göstererek satın alıyor. Böylece bez bebekler, köyde yaşayan kadınların en önemli gelir kaynağını teşkil ediyor. Bez bebeklerin yanında geleneksel yöntemlerle üretilen birçok el işi ürünü de satarak ev ekonomisine katkıda bulunan kadınlar, kazandıkları parayla evin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını gideriyor. Mahalle sakinlerinden 2 çocuk annesi Emine Balcı (50), "Yıllardır ipekböceği yetiştiriyorum. Atalarımızdan bize bırakılan mirasa sahip çıkıyoruz. Gençlerimizin bu geleneği yaşatmalarını çok istiyorum" dedi.

Çomakdağ Kültür, Turizm ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Yıldırım ise örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını belirterek, "Bunlardan şimdiye kadar taviz vermedik. Kadınlar ve kız çocuklarımız atalarının geleneklerini yaşatmak için günlük yaşamlarında ipekten yapılmış kıyafetler giyer, altın takılarla dolaşır. Bu yüzden Çomakdağlı kadınlar, rengarenk kıyafetleri ve başlarına taktıkları çiçeklerle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor" diye konuştu. (DHA)

 
Yeni askerlik düzenlemesi salı günü oylanacak
 
Özel Olimpiyat Festivali’nde 4 Madalya Seferihisar’a
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Söke'de oğul cinayeti! Annesini taşla öldürdü
Aydın'ın Söke ilçesinde, 61 yaşındaki annesini öldürdüğünü itiraf eden kişi gözaltına alındı.
Fethiye'de iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı.
Polisin dur ihtarına uymayan kamyonetten uyuşturucu çıktı!
Aydın'da polisin "Dur" ihtarına uymayan kamyonette uyuşturucu ele geçirildi, ...
 
Yıllar sonra yakalandı... Gazetecileri böyle tehdit etti
Denizli'de çeşitli suçlardan 150 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezasıyla ...
Aydın'da sır ölüm: 61 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu
Aydın'ın Söke ilçesinde 61 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu.
Ege sahillerine akın!
Ege sahillerine akın!
 
Manisa'da işçi servisi devrildi: 13 yaralı!
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüsün park ...
Ne gazı ölçmüşler ne de gaz maskesi vermişler.... Ölüm göz göre göre gelmiş
Aydın'da üç işçinin kanalizasyonda zehirlenerek ölmesine ilişkin bilirkişi ...
Muğla'da husumetli iki kişinin tartışması ölümlü bitti
Muğla'nın Fethiye ilçesinde bıçaklanan kişi yaşamını yitirdi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva