HABERLER>SAĞLIK
12 Ekim 2015 Pazartesi - 09:28

İntihar grafiği yükseliyor: Her yüz bin kişiden…

Türkiye'de son 50 yıldır intihar olayları artma eğilimindeyken uzmanlar, eğitim ve gelir düzeyi düşüklüğünün intihar girişimlerini arttırdığına dikkat çekiyor.

İntihar grafiği yükseliyor: Her yüz bin kişiden…

İZMİR - İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, "Günümüz Türkiye’sinde her yüz bin kişiden en az 4 kişi intihar ediyor. Kaba intihar hızı 2013 yılında yüz binde 4.27 iken 2014 yılında bu oran 3.97’ye düştü. Ancak bu düşme 1962 yılından bu yana yükselen intihar eğrisinin yönünü değiştirmiyor. Resmi istatistiklere göre 2014 yılında ölümle sonuçlanan toplam intihar sayısı 3 bin 65 oldu" dedi.

Toplumsal faktörler açısından  kadın ve erkeğin geleneksel rolleri, eğitim, yaş, medeni durum, coğrafi köken gibi etkenlerin intihar olaylarında belli doğrultuda süreklilik gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Kahveci, "İntihar, yani bireyin kendi istemiyle yaşamına son vermesi,  sosyolojik olarak toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan önemli göstergelerinden birisidir. Eğitim düzeyi intihar olayında önemli bir etken olarak gözlenmektedir. 2014 intihar istatistikleri eğitim durumu göreceli olarak düşük olan grupların intihar etme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. 2014 yılında intihar edenlerin yüzde 37’si okuma yazma bilmeyen, bir okul bitiremeyen ve ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Yüzde 25’Iik kesim ilköğretim mezunu grubundandır. İntihar edenlerin oranı  eğitim düzeyi yükseldikçe düşmektedir. Bu oran lise ve dengi okul mezunları için yüzde 20, üniversite mezunları için ise yüzde 8’dir. İlkokul mezunlarının kalifiye olmayan işlerde çalışma olasılığı daha yüksek olduğundan gelir düzeylerinin de düşük olması beklenebilir. Yani, toplumumuzda gelir düzeyi daha düşük olan bireylerde intihar oranları daha yüksektir" diye konuştu.

‘KADINLAR GENÇKEN, ERKEKLER YAŞLANINCA’
2014 yılında intihar eden kadınların yüzde 39'unun 24 yaş ve altında olduğunu belirten Prof. Dr. Kahveci, bu verilerin toplumda genç bir kadın olmanın yıllardan bu yana süren zorluklarını da gözler önüne serdiğini ifade etti. Kadınlarda yaş arttıkça intihar oranının azaldığını, bu oranın erkeklerde tersine bir eğilim gözlendiğini bildiren Prof. Dr. Kahveci, şunları söyledi:
"2014 yılında intihar edenlerin yüzde 74'ü erkek yüzde 26’sı kadındır. Erkeklerin yaşları ilerledikçe intihar eğilimi artmaktadır. Nedenleri bilinen vakalar içerisinde, hastalık, geçim zorluğu, aile geçimsizliği, ticari başarısızlık gibi durumlar  önemli intihar nedenleri olarak gözlemlenmektedir. Geleneksel değerlerin ve cinsiyete dayalı iş bölümünün egemen olduğu toplumumuzda, erkekler evin geçiminde önemli sorumluluklar yüklenmektedir ve toplumumuzda erkelerin bu yük altında ezildiklerini söyleyebiliriz. İntihar edenlerin yaklaşık yüzde 75’inin yaşamlarına son vermeden önce bu eğilimlerini yakın çevrelerine ifade ya da ima ettiklerini görülüyor. Bu durum da pek çok intihar vakasının potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğunu akla getirmektedir."


‘İNTİHAR GİRİŞİMLERİYSE BUZULUN ALTI GİBİ’
İntihar girişimlerinin çok daha yüksek bir seviyede olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Kahveci, girişimlerin intihar vakalarından en az 20 kat daha fazla olduğunu bildirdi. İntihar girişimlerinde aile içi sorunların ve şiddetin neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Kahveci, istatistiklerin önemli ipuçları verdiğini, intihar eğiliminde olan bireylere psikolojik ve sosyal desteğin verilmesinin önem kazandığını vurguladı.
 

 
İzmir’de polise ateş açıldı!
 
Flaş! Diyarbakır’dan acı haber: 1 polis şehit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayınvalidesi için ameliyat masasına yattı
Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu nedeniyle nakil kararı alınan Uşaklı ...
Beyindeki tümör, burundan girilerek alındı
Denizli'de 47 yaşındaki Kadriye Bacaklı'nın beyninin alt kısmındaki tümör, ...
Kilo vermede insülin direnci paradoksu!
İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji uzmanlarından Prof. Dr. Mitat Bahçeci, ...
 
Geç uyuyanlara kötü haber!
Bugüne kadar yapılan yüzlerce bilimsel çalışma net ve açık olarak şunu ...
Yaşam bileklikleri farkındalık yaratacak
Sağlık Kalite Derneği tarafından geliştirilen Yaşam Bileklikleri’nin kullanımını ...
Kansere tek hapla tedavi
Hematolog Prof. Fevzi Altuntaş, löseminin artık diyabet, hipertansiyon ...
 
Uzmanından kritik uyarı. Çantanın ağırlığı...
İzmir'de ortopedi uzmanı Prof. Dr. Erdal Cila, yeni eğitim öğretim yılının ...
Korkutan uyarı: Hastalıklı hayvanlar Türkiye’ye mi geldi?
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OİE), Kurban Bayramı öncesi 11 Eylül 2015 ...
Grip kapınızı çalmadan önleminizi alın
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte hastalıklara ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva