HABERLER>GÜNCEL
30 Ocak 2018 Salı - 12:03

İntegral'den çok çarpıcı araştırma: İzmirli, İzmir'den memnun mu?

Araştırmaya göre İzmirliler İzmir’de yaşamaktan son derece memnun. Memnuniyet oranı yüzde 81,2 çıkarken kısmen memnunum diyenlerin sayısı yüzde 12,5 oldu. Yüzde 6,4'lük dilim ise memnuniyetsizliğini belirtti.

İntegral den çok çarpıcı araştırma: İzmirli, İzmir den memnun mu?

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, ses getirecek bir çalışmaya daha imza attı. Yeni yılın ilk araştırmasında İzmirlilerin kente ve ülkeye bakışını ölçen İntegral, siyasi gündemin önemli sorularına da yanıt aradı. İzmir’in 11 metropol ilçesinde 25 Aralık 2017-5 Ocak 2018 tarihleri arasında 600 katılımcıyla yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

İZMİR’İ ÖZEL YAPAN ÖZELLİĞİ… 
Katılımcılara yöneltilen ‘Genel olarak İzmir’de yaşamaktan ne derece memnunsunuz sorusuna İzmirlilerin yüzde 81 oranında “Memnunum” yanıtı gelirken yüzde 12,5 ‘kısmen memnumum’ dedi. İzmir’de yaşamaktan memnun olmadığını dile getirenlerin oranı yüzde 6,4’te kaldı.

Size göre İzmir’e özel yapan en önemli özellik nedir diye sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 40,9’unun İzmir’in siyasal duruşuna, ideolojik altyapısına vurgu yapan ifadeler kullanmıştır. Yüzde 26,8’inin ise bu soruda coğrafi özelliklerini öne çıkardığı yüzde 15’inin ise ‘insan ilişkilerini’ temel alan cevaplar verdiği görülmüştür.

İZMİR’DEN GİDERİM ÇÜNKÜ…
İmkanınız olsa İzmir dışında bir kentte yaşamayı tercih eder misiniz sorusunda ise katılımcıların yüzde 68’i hayır, yüzde 31’i ‘evet’ demiştir.

İzmir dışında yaşamayı tercih edenlerin nedenlerine bakıldığında ise “İmkan olsa İzmir’i terk edebilirim” diyenlerin yüzde 44,5’inin ‘kentin kalabalıklaştığını ve buna bağlı olarak trafik, ulaşım gibi sorunların öne çıktığını dile getirmiş, daha sakin kentlere gitmek istediklerini ifade etmişlerdir.  İzmir’den vazgeçme nedeni olarak yüzde 17,3’ü ‘ekonomi, işsizlik’ gibi gerekçeler ifade ederken “yerel yönetimlerden memnuniyetsizliği, kentin gelişmemesini” dile getirenlerin oranı toplamda yüzde 18’i geçmiştir. Daha muhafazakâr bir şehirde yaşamak isterim diyenlerin oranı ise yüzde 4,3’te kalmıştır. Katılımcıların siyasal tercihleri üzerinden bakıldığında ise AK Parti tabanının daha çok ‘yerel yönetimlerden memnuniyetsizliği’ öne çıkardığı gözlemlenirken CHP tabanı ekonomi, işsizlik, MHP, HDP ve İYİ Parti tabanı ise kentin kalabalıklaşmasını, trafik ve ulaşım gibi kentsel sorunları öne sürmüştür.

İMKAN OLSA DA TÜRKİYE’DEN AYRILMAM: YÜZDE 57,2!
İmkânınız olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamayı tercih eder misiniz sorusunda katılımcıların yüzde 42,8’i ‘evet’ yüzde 57,2’si ‘Hayır’ yanıtı vermiştir.

Katılımcıların siyasal tercihleri üzerinden çapraz analiz yapıldığında ‘Hayır’ yanıtını yüzde 73,5 oranında AK Parti tabanının verdiği, Evet yanıtının ise en çok yüzde 57 oranında HDP tabanından geldiği görülmüştür. CHP, MHP ve İYİ Parti tabanında ‘Hayır’ cevapları az da olsa fazla gelse de bu partilerin tabanları bu soruda neredeyse ikiye bölünmüş görülmektedir.

Türkiye’den vazgeçme sebeplerine bakıldığında ise yüzde 46,1’in ekonomik şartlar, yaşam kalitesinin düşmesi, işsizlik ve çalışma koşullarının kötülüğü gibi yanıtlar verirken yüzde 40,5’i “Mevcut yönetim ve sistemi beğenmemesi, insan hakları, demokrasi, adalet gibi kavramlarda yaşanan aksaklıkları dile getirmişlerdir. Yüzde 11,9’u ise başka bir ülkede yaşamı tercih etme gerekçesi olarak ‘eğitim sisteminin kötü’ olması ve gericiliğin artması gibi gerekçeleri öne sürmüştür.

HEM İZMİR’DEN HEM TÜRKİYE’DEN VAZGEÇME ORANI…
Araştırmada İzmir dışında başka bir ilde yaşarım diyen yüzde 31,6’ının yüzde 38,4’ünün aynı zamanda imkân olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamaya hazır olduğu;  İzmir’den ayrılmayı düşünmediğini ifade eden yüzde 68,4’ün yüzde 55’inin ise Türkiye’den de ayrılmaya niyetli olmadığı tespit edildi

ZARRAP DAVASI’NDA TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE TAŞIYORUM: YÜZDE 44,7
Araştırmanın yapıldığı tarihte gündemin sıcak konu başlıklarından biri olan ABD’de İran asıllı işadamı Reza Zarrap’ın tanıklığında, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tutuklu yargılandığı davanın gidişatına ilişkin endişeyi ölçmek isteyen İntegral  katılımcılara “Söz konusu davanın gidişatına dair Türkiye için herhangi bir endişe taşıyor musunuz?” sorusu yöneltti. Katılımcıların yüzde 44,7’si bu soruya ‘evet’ derken yüzde 40,9’u ‘Hayır, endişe taşımıyorum’ ifadesini kullandı. Yüzde 14,4’ü ise “Böyle bir davadan haberim yok” yanıtı verdi.

MAN ADASI BELGELERİNİ DUYMADIM: YÜZDE 26!
Zarrap Davası’nın devam ettiği süreçte ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ortaya atılan ve kamuoyunda Man Adası belgeleri olarak bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının İngiltere’ye bağlı bu adaya para transferi yaptığına dair iddialara inanıp inanmadıkları soruldu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından ortaya atılan iddiaların doğruluğuna inandığını söyleyenlerin oranı yüzde 45,7’de kalırken katılımcıların yüzde 27’si söz konusu belgelere inanmadıklarını ifade etti. İzmir metropol alanda yapılan araştırmaya katılanların yüzde 26’sının “Man Adası Belgelerini duymadım”  demesi araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri olarak kayıtlara geçti.  İzmir’in merkezindeki dört katılımcıdan birinin “Kılıçdaroğlu’nun iddialarını duymadım” demesinin iktidarın medya üzerindeki gücü kadar toplumun medya tercihleriyle de bölünmüş olduğu gerçeğine bağlandı.

ADIGÜZEL:  İZMİR SİYASAL-TOPLUMSAL KUTUPLAŞMANIN MERKEZİ!
İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel yaptıkları araştırmanın son dönemde ‘Yaşanacak şehir, yaşayan şehir’ sloganlarıyla öne çıkan, başta İstanbul olmak üzere ülkenin geri kalanından nitelikli göç aldığı haber ve yorumlarıyla dikkatleri üzerine çeken kentin yaşayanlarına odaklandıklarını söyledi. İzmirlilerin İzmir’den ve ülkesinden yaşamaktan duyduğu mutluluğu ölçmek ve de mutlu değilse bunun nedenlerini görmek istediklerini anlatan Adıgüzel, “Son yıllarda CHP’nin ya da muhalefetin kalesi” gibi misyonları da taşımak durumunda kalan ve bu bakımdan siyasal-toplumsal kutuplaşmanın en net hissedildiği kentlerin başında gelen İzmir, tüm bu süreçlerden fazlasıyla etkilenmiş görülmektedir. Öte yandan araştırmanın trafik, ulaşım, çarpık kentleşme, otopark gibi kentsel sorunların en fazla hissedildiği metropol alanda yapılmış olmasına rağmen İzmir’de yaşamaktan memnunum diyenlerin oranının yüzde 80’i geçmesinin en önemli nedeni kentin siyasal ve toplumsal dokusuyla yakından ilişkilidir.İzmir’i özel yapan dahası İzmir’i İzmir yapan özellikler dediğimizde yüzde 40’ın üzerinde “siyasal, ideolojik” yanıtların verilmesi aynı zamanda Türkiye dışında bir yaşamı seçme gerekçesi olarak da benzer oranda bir ideolojik sebep bulunması araştırmanın önemli bulguları arasındadır. Her ne kadar üç İzmirliden biri imkan olsa başka bir kenti tercih etse de İzmir’i terk etmeye meyilli gurubun önemli bölümünün kentin giderek daha kalabalık, karmaşık bir hal almasını öne sürmesi genel memnuniyeti teyit eder niteliktedir” dedi.

 
Karşıyakalı 'Su Canavarları’ şampiyonluk yolunda
 
CHP İzmir’de gündem PM… Hangi isimler harekete geçti?
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 5 Şubat 2018 Pazartesi 18:30

İzmirin işi çok zor. böyle bir ideolojik katılık izmire çok şey kaybettiriyor. İzmir in iktidar partisinden olmayışından ziyade. En kötü şansızlığı belediye başkanın izmire yakışmaması. İzmire iktidarla çatışan didişen sinir uçlarını kaşıyan başkana ihtiyacı yok. İzmirin vizyoner çalíşkan uzlaşmacı başkana ihtiyacı var. Buca trafiği felç iken şirinyer tınaztepe arası yapılması gereken trnavay hattı , karabağlar trafiği felc iken yapılması gereken tranvay hattı ne yazık ki İzmirin en elitlerinin oturduğu körfez çevresine yapılıyor. Vapur metro otobüs izban gibi merkezde ulaşım çeşitliliği var iken. Populizim ve reklam amacı dışında başka hiç bir işe yaramayan projedir. İhtiyaç olabilir ancak õncelik olamaz . madem yapılacak ödenek alamıyoruz merkezi yönetimden deniyor. Belediye borçlandırılarak yada kendi kaynakları daha öncelikli projelere ayrílmalí. Çevre yolu olmasın ozmirin trafiği tamamen felc olur. Çıkın sabah akşam trafiğe görürsünüz. Otoban bile tıkalí. Neden çünkü şehir içi trafiğini rahatlatacak alternatif ulaşım seçeneklerinin belediyelerin bşb yapmaması. Yorum yapanlardan ricam siyasi ve ideolojik nefretle değil aklı selim objektif tarafsız bakalım lütfen. İktidara duyulan Siyasi nefretle yerel yöneticilerin tembelliğini beceriksizliğini de hoş görmeyelim. Sayın izmirliler. Lütfen. İzmire ve izmirlilere yakışır duruş sergileyelim.

Yorumu oyla      11      5  
Halis Sener 5 Şubat 2018 Pazartesi 11:18

İzmir İzmir yapan birinci özellik birbirine saygı duyan yaşam tarzlarina eşit mesafede saygı gösteren bir anlayışın olmasıdır. Yine izmirde yurtseverlik deyince İzmirli herseyi bir kenara bırakır. Yerel yönetimde hukmetin yardım etmemesine karsin İzmirli onurlu bir duruş vardır. İzmirli genelde iktidara muhalifler. Bu da efe kültüründen kaynaklanır. İzmirde kimse açlıktan ölmez .İnsanara yardım dugusu yüksektir. Kendi öz illerinde muhafazakâr görünen insanlar İzmire gelince kabuk değiştirir ve modern yaşamı benimser. .

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 31 Ocak 2018 Çarşamba 11:58

AKP. Türkiyesinde İzmir gerçekten AKP.ye teslim olmamış bir Avrupa şehri..belediyeyi beğenmeyenlere yatırımları kıyaslasınlar belediyenin izmire yatırımı, devletin yatırımının üzerindedir. o yüzden 2019 seçimi sonuçları bugünden bellidir, AKP. İzmiri yine alamayacaktır.2018 ulaştırma bütçesinde İstanbulun 5, ankaranın 6 metrosu varken izmirin otogar metrosu maliyeti 338 milyon, ayrılan bütçe 23 milyon, yani devlet izmirde 23 milyona metro yatırımı yapacak?? belediyenin 2018 ulaştırma bütçesi 1,1 milyar...başka sözüm yok..

Yorumu oyla      12      5  
Yazık 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:17

İzmir’i herseye rağmen Türkiye’nin en iyi şehri bulabilirsiniz. Tek soru sorun! Aziz Kocaoğlu’nun değişmesini istermisiniz? Veya Aziz Kocaoğlu’ndan memnun musunuz? Ama bu anketin kurultaya iki kala açıklanması sebebiyle tarafsızlığınızdan süpheliyim.

Yorumu oyla      11      7  
31 Ocak 2018 Çarşamba 08:55

İzmirin kuzeyinde izban son derece yetersiz. Çok geniş alanın toplu taşıma ihtiyacına cevap veremiyor. Acilen Egekent-BornovaEvka3 metro projesi planlanıp yapılmalı. İzmir daha yaşanılır olur. Modern toplu konutlar ulaşım rahatlığı yaşar. Bu haliyle izban bir fiyasko.

Yorumu oyla      14      6  
Lombak 31 Ocak 2018 Çarşamba 01:03

B(ülen)t Şaşık İstanbul - Ankara hatta bak senden belediye Bodrum havaş konforunda havaalanı ulaşım hizmeti veriyor. Seninki tıngır mıngır belediye otobüsü. Her durakta durur belki 5,76 TL'ye tenha otobüste gitmek isteyen olur diye. Havaalanı yolcusu olmayan ha bire emekliler, bedava ulaşım hakkına sahip olanlar durdurur biner. Havaalanı otobüslerin güzergahları üstünde güne giden teyzeleri taşıyor. Otobüsle havaalanına yolcu taşıması ikinci planda. Ama o akıl noksanlığın 5 milyonluk Ankara gibi bir başkentin havaalanına bugüne kadar neden raylı sistem döşemediğini sorgulayamamış ve senin siyasetin bunu hiç bir seçimde iktidar belediyelerine karşı kullanamamış. O yüzden İzmirdesin burada dünyadan bi haber iktidarsın ama aslında Türkiye'de yoksun çünkü muhalefet değilsin. Bu nedenle aslında kimsenin umurunda da değilsin ve elbette buralarda takılabilirsin.

Yorumu oyla      11      7  
Gerçek kıyas 31 Ocak 2018 Çarşamba 00:39

90 dk aktarma hakkı her araçta ve her bölgede geçerli değil. 13.02.2016 tarihinde merkezdeki 11 ilçe dışındaki ilçelerde iptal edildi. Eskişehir’de tek binişlik bilet alsanız dahi toplu ulaşımda aktarma hakkı var. İzmir’de aynı durumdaki bilet 35 kartında ( 3-5 bilet ) aktarma hakkı merkezde dahi yok. İzmir’e gelen bilet 35 alan misafirlere ayıp olmuyor mu ? Eshot’un internet sitesinden ücret ve tarifelere bakınız.

Yorumu oyla      11      5  
Duacıyım 30 Ocak 2018 Salı 23:52

Yorumcu Karşıyakalı, etrafında senin gibi hoşnut olmayanların İzmiri terk etme hayallerinin gerçekleşmesine tüm kalbimle dua edeceğim! İnan ki bu8nun duacısı olacağım, yeter ki gidin! Allahım, onların dualarını kabul edip, bizlerden ırak tut, amiiiinnnn.

Yorumu oyla      11      5  
çok yaşa 30 Ocak 2018 Salı 20:47

Hay sen çok yaşa Lombak iyi mi :) Şu zamanda güldürdün ya, Allah da seni güldürsün :) Dünya senin etrafında dönüyor, sen ne hissediyor, düşünüyorsan herkes öyle hissediyor, düşünüyor, öyle mi? Senin gibi düşünen birileri daha var, onlardan mı öğrendin? Yaşam kültürü, Atatürk, Cumhuriyet! Ha, bunlar sana birşey ifade etmiyor belki ama bize ediyor, o kafan bunu almıyor, sorun orada!

Yorumu oyla      23      8  
Kıyas 30 Ocak 2018 Salı 20:21

Ayın 2/3 ü İzmir‘de 1/3‘ü diğer büyükşehirlerdeyim.Neden İzmir? Ekonomik, sebze-meyve, insanların insan olması, hoşgörü-yardımseverlik, elbette toplu taşıma ve 90 dakika.Dışarıdakilerin sorduğu sorular; tek bilet 90 dakika ve hertürlü araçta geçerli mi, süt kuzusu gerçek mi, halk otobüsü gerçekten yok mu, belediye gerçekten tarım ve hayvancılığa destek veriyor mu?

Yorumu oyla      25      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki dev zehir operasyonu için Müdür Aşkın'dan açıklama!
İzmir’in Urla ilçesinde yaklaşık 1.5 ton skunk denilen uyuşturucu maddenin ...
İzmir'de kaçak göçmen operasyonu: 92 gözaltı!
 İzmir'in Dikili ilçesinde 92 yabancı uyruklu yakalandı 
Kilis'e roketli saldırı! Anında karşılık verildi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü ...
 
ESHOT Genel Müdürü'ne saldırıda yeni gelişme: O saldırgan yakalandı!
ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek’e evinin önünde yapılan saldırı sonrası ...
O vakfa operasyon: Çok sayıda gözaltı!
Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na "kamu düzenini bozmaya karşı faaliyet ...
Katliam gibi kaza: 8 ölü, 2 yaralı!
Van'ın Gürpınar ilçesinde kamyonla minibüsün çarpıştığı kazada, 8 kişi ...
 
'115 hamile çocuk' skandalında sil baştan!
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan ...
TTB yöneticileri hakkında gözaltı kararı!
Afrin Harekatı'nın ardından yayımladıkları bildiri nedeniyle haklarında ...
Gizemli kazıda bulunanlar ortaya çıktı!
Mersin'in Tarsus ilçesindeki bir gecekonduda geçtiğimiz aylarda yapılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva