HABERLER>POLİTİKA
22 Şubat 2021 Pazartesi - 13:42

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız: Soyer'in üstünde ilçe belediye başkanı yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yüzde 58'le seçim kazandığını hatırlatan Yaldız, "Belki o zaman yüzde 58 Soyer'i tanımıyordu ama bugün yüzde 80'lerde bir tanınırlığı var. Büyükşehir'in pandemideki performansı ve tarım çalışmaları, Soyer'i daha tanınır yaptı. Büyükşehir Başkanı, bugün İzmir'de yükselen noktada... Dış ilçelerde de çok çok iyi. Büyükşehir'in üzerinde bir ilçe belediye başkanı bile yok" dedi

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız: Soyer in üstünde ilçe belediye başkanı yok!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSözTV’ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Periyodik olarak hızlı giden gündem maddelerini değerlendiren Yaldız, pandemi konusunda şunları söyledi:

"Devletin resmi rakamlarına göre işler kısmen kontrol altında. Kongre yapılan iller hariç! Karadeniz’de yapılan AK Parti kongrelerinden sonra vakalar arttı. Her kesim için normalleşme kaçınılmaz oldu. İşsizlik, ekonomi, gizli işsizlik çok yoğun. İşsiz kalan, kapanan dükkanlar var. Gıda sektörü gibi çok zor durumda olan kesim var. Normalleşmeyle birlikte; bizim araştırma sektöründe de işin sayısal hacmi azaldı ve işi yapmak çok zorlaştı. Mesafe, kaygı çerçevesinde. İşin sağlıklı yapılması saha çalışmalarında epey bir zamandır zorlaşmış durumda. Telefon yöntemi daha sık kullanılıyor., Online yöntemler kullanılmaya başlandı. Yüz yüze çalışmalar çok önemli ama bir kaygı söz konusu. Telefonla kurduğunuz güven ortamı bir takım endişeler barındırıyor. Bizim sektör değil, her sektör zor durumda. Ekonomi çarklarının dönmesi adına ilk tasarruf, hizmet sektöründen yapılıyor. Kamuda da çok ciddi enflasyon oranları var. Normalleşme kaçınılmaz. Normalleşmeyle ilgili elbette aşı miktarı önemli ama artık bıçak kemiği çoktan geçmiş durumda."

ARKA SOKAKLARDA KORKUNÇ BİR DRAM VAR
"Pandeminin siyasi yansımaları söz konusu. Belediyelerden iş isteyenlerin sayısı çok fazla arttı. İlçe belediye başkanları genel merkezlere hava atmak için en düşük ücret 5 bin lira derlerse, başvurular artar tabi. Şu anda 4 milyon 320 civarında nüfus var İzmir'de. Pandemiden önce 500 bin civarında yardımla ayakta duran insanlar vardı. Çoğunlukla, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ifadesiyle ‘arka sıralarda’ bulunan kitle pandemiyle birlikte bu sayı ikiye katlandı ve 1 milyondan fazla yardıma muhtaç bir kesim var. İzmir’de çalışmamızda tüm yardımların, yardıma muhtaçların ancak yarısına ulaştığını görüyoruz.  Yüzde 20’ye ulaşmışız ama ihtiyaç yüzde 40 ve bu kesim giderek büyüyor. Ekonomikteki dalgalanmaya paralel olarak artan zamlarla birlikte muhtaç insan sayısı arttı. Belediyelerin bu dönem tamamen sosyal belediyeciliğe yönelmeleri gerekir. Gerçekten bu kentin arka mahallelerinde korkunç dram var. Türk toplumu bir şekilde dayanışmacıdır, halen kültürümüzü devam ettiriyoruz ama giderek bu önlenemez noktaya gidiyor. 2000-2001’e doğru gidiyor. Bu dar boğazdan siyasi menfaat bekleyenler var. Yoksulluk, işsizlik, bu tip sosyal sorunlar iktidarlar için tehdittir ama bu son düzlükte yaşanan ekonomik sıkıntılar, iktidara, açması gereken yarayı açmıyor. Çünkü bunun sebebi olarak, iktidarı görmüyor. Çünkü iktidarla kurmuş olduğu bir ilişki var. Pandemiyle yoksullaşan kesim görüyor. Sen kongre yapıyorsun ama ben kahvemi açamıyorum, diyenler var. 500 bin kişi pandemiden önceden yoksuldu, bu kitle son süreçte olumsuzlukları pandemiye bağlıyor. Bir şekilde kaderci yaklaşımımız var, mukadderat böyleymiş, dünyanın her yerinde oldu, diyen savunma mekanizmaları var. Yönetme konusunda da haksız sayılmazlar. Burada alınan yanlış ve eksik kararlar tabii var, siz toplantı yaparken o dükkanlar kapalı kalamaz.

İKTİDAR, EKONOMİK DALGALANMADAN ZARAR GÖRÜYOR
"Mart ayında normalleşmeyle birlikte bazı adımlar atılacaktır. Umarım bir an önce bu pandemi illetinden kurtuluruz ve pandemi siyaseti yapmak durumunda kalmayız. Ekonomik dalgalanmalardan mutlaka zarar görüyor iktidar. Ama beklenen zarar görülmedi. Kararsıza doğru yönelenler var. Ciddi bir alternatif göremeyen yüzde 20lik bir oran var. Kararsız oranı zaman zaman yüzde 20'ye kadar çıkıyor. Ufukta bir seçim yoksa, tepki çok daha rahat konuluyor. Kararsızın başka bir partiye doğru yönelmesi, özellikle ittifak cepheleri oluştuktan sonra aralarda geçişler kolay kolay gerçekleşmiyor. CHP’ye oy vermiş pişman kesim var. Oradan bu tarafa geçiş çok mümkün değil. Seçim hattında herkes kararsız kesimini kendine çekmeye çalışıyor taraflar. Bütün bu denklemin sancıları, yüzde 49 aldığınızda her şeyi kaybediyorsunuz. Tuğrul Türkeş ifade etmişti, bunu bir dönem. Yüzde 49’a düşmek riskli. Yeni Anayasa tartışmalarını bu çıkmaza bağlıyorum. Parlamenter sisteme mi dönülür, yoksa yüzde 51 şartı mı kalır, bilemiyorum. İktidar partisi, kim ne derse desin 20 yıllık bir iktidar partisi, bugün seçim olsa AK Parti ikinci çıkar diyebilir misiniz? Böyle bir şey yok. 19 yıldır handikaplarıyla ülkeyi yönetiyor. Sıralamaya bakın, en kötü ihtimalle yine bir. Bu birinci parti olmasına rağmen, iktidarını korumak için tabela partilerine dahi muhtaç pozisyonda oluyor. Bir süredir iktidar partisinin odağında bu da var. Milliyetçi Hareket Partisi için baston deniyor ama belki tam tersi. Nereden baktığınıza bağlı, küçük partilerin iktidar olabildiği bir sistem ve AK Partinin içinde de bu tartışılıyor. Anayasa tartışmalarında ilk 4 maddeye dokunacaklar diyenler var ama tatbiki sivil anayasa bir yerde herkesin kulağına hoş geliyor. Bir taraftan bu anayasanın içinde hangi maddelerin olacağı, olmayacağı, ciddi bir sorun yaratıyor. Burada hangi sistem seçilir, seçim barajı düşürülür mü bilemiyorum. Küçük partilerin tek başına seçime girebilmesi yüreklendiriliyor, yüzde 7 barajıyla. İYİ Parti'ye yüzde 7'yi koyduğunuz zaman CHP’ye bağımsız olabilir. Bağımsız girebilecek parti sayısı arttığında konu değişir. Mevcut sistemi bozmak ittifakları da dağıtabilir. Anayasanın 2010’da yarısından fazlası değişti zaten. Asıl mesele bu anayasada neler değişeceği, nelerin üstünün değişeceği."

İKTİDARDAN KOPANLARIN SÖYLEMLERİNE KULAK KABARTILIYOR
"Siyasetin ana aksında ciddi bir yorulmuşluk var. Metal eskimesi tüm siyasi partilerin bünyesine işlemiş durumda. Denge bozulmuyor ama yüzde 2, ayar kaçarsa herkesin kabusu bu. Metal yorgunluğu eskimesi benzer şekilde seçmende de var. Seçmenin coşkuyla oy verme durumu, yüzde 20'yi, 30'u geçmez. Diğer seçmen kitlesinde bir mecburiyet var. Kimisi korku, kimisi kaygı. İzmir bu konuda en önemli alan, bir partiyi istemedikleri için başka çatıya gidiyor ama bunun da bir yorgunluğu var. İktidar da bir sürü olumsuzluklar var, parti içi değişim ve ekonomik dalgalanmalar ister istemez her iki cephede çatlak sesleri beraberinde getiriyor. Her iki tarafta da lider odaklı bir yaklaşım var. Muharrem İnce, bunun için tek adam demişti. Sokaktaki 2 kişiden biri, Türkiye’nin yeni bir partiye ihtiyacı var diyor. Yeni partiyi, yeni bir anlayış, Z kuşağını daha yoğun temsil eden kişileri istiyorlar. İYİ Parti bu ihtiyacı yüzde 2 tolere edebildi. Somuta geldiğimiz zaman İzmir ve Ege bölgesinde iktidardan kopanların oyları, yüzde 1 oranında aşmış değil. Ali Babacan’ın ekonomik durumlar dolayısıyla ciddi bir şekilde izlendiğini biliyoruz ama siyasi geçmişi yüzünden soru işaretleri var. Davutoğlu da Anadolu’da bu şekilde. Muharrem İnce ise çok farklı bir durumda. Türkiye’de muhalif medya var.  Bir şekilde çok izlenen televizyonlar var. İktidar yanlısı medya, çok tek tipleşerek güvenini kaybetti. İktidarın en büyük kaybı da bu. İktidar partisinden kopan kişiler, siyasi gündemi belirleme noktasında müthiş roller oynuyorlar. Sırayla haber bültenlerine, internet medyasına yaptıkları açıklamalar büyük ses getiriyor. Henüz seçmenler ikna olmamış olsa da bu iki isme kulak kabartıldığını biliyoruz. Onların ifadeleri önemseniyor ama iktidar için en büyük tehdit bu. Sürekli olarak o yeni kurulan partiler tarafından eleştirilmek. Sonuçta adam 13 sene ekonomi bakanlığı yapmış. Cumhurbaşkanının eski eleştirilemez tavrının ortadan kalktığı görülüyor, oy oranı önemli değil ama o mahalleden birinin o dozda konuşması, iktidarı da düşündürüyor. Bu konuda da çeşitli hamleler var. İktidar partisinden kopan kişiler kendi aralarında başarılı kişiler."

MUHARREM İNCE'YE KESİNLİKLE OY VERİRİM DİYEN, YÜZDE 18'LİK KESİM VAR
" Muharrem İnce’ye gelirsek... Ben Cumhuriyet Halk Partisini ortadan böler demiştim, o zaman istifası yoktu. İzmir’de Muharrem İnce’nin müthiş bir potansiyele hitap ettiğini biliyoruz. Oy veririm diyen yüzde 20’lik bir kesim var. Kesinlikle ve oy veririm diyen şıkkın cevabı İzmir’de yüzde 18. Bunlar kim? Bunların 18’i de oy verecek anlamına gelmez. İktidar partisinin seçmeninden 3 puan geliyor, Cumhuriyet Halk Partisi’nden de Muharrem İnce’ye 10 puan geliyor. MHP, İYİ Parti, HDP, gençler ağırlıklı olarak Muharrem İnce’ye dönüş var. İnce ,bu anlamda mevcut tıkanma siyaseti için bir kaçış yolu gibi gözüküyor. Belli kesim üzerine belli bir misyonlar yüklemiş durumda. İzmir’de etnik bir dağılım var. Seçmenin yarısı neredeyse, Rumeli, Balkan kökenlidir. Mübadele kenti olduğu için İnce’yle kurdukları bir ilişki var. Benzer ilişkiyi Meral Akşener ile de kuruyor. AK Parti’den var dediğim kitle, belki de o kitle. Koca bir ama koyalım masanın üzerine. Muharrem İnce’nin böyle bir potansiyeli var. Bir sürü başka sebepleri var bu potansiyelin... Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik eleştiriler, siyasetteki tıkanıklık ve değişim talebi, Muharrem İnce’nin süreçteki enerjisi... CHP’yi böler düşüncesine katılmıyorum. Çünkü başkanlık sisteminde partiler zaten tüzel kişilik olarak ikinci plana itildi. CHP’nin puanı 3 puan geriledi önceki seçimde. Parti kendisini yüzde 30’a çıkarırken diğer partilere kaymalar oldu. Eskiden olsaydı CHP’yi böler yorumu daha çok yapılırdı ama çoğunluğu biliyor ki Millet İttifakında kaldığı sürece Muharrem İnce, bundan sonra artık partiyi kurduktan sonra daha dikkatli izlenecektir. Kadrosu, vitrini, kıracağı potlar; doğru yaparsa potansiyeli gelişir yanlış yaparsa yarıya düşer. İYİ Parti’de bunu gördük. İnsanlar ne istiyorlar, düşüncesinden sağlıklı bir yol çizerse. Kesinkes, Cumhur ittifakı adayı benim dediği anda Millet ittifakı cephesinde oyu düşecektir. Mevcut iktidarın değişmesini istiyor halk. O koltuk hırsına girer ve bitirecekse Muharrem İnce’yi bunlar bitirir. Yüzde 51-49 denklemini bozacağım, gerekirse olurum, gerekirse olmam, derse daha iyi olacağını düşünüyorum İnce için."

BENİ YÖNETİME AL DİYENLER, HALA KAPIDAYSA...
"AK Parti, İzmir İl Kongresi yapıyor. Tek aday var. Kerem Ali Sürekli. Halihazırda yönetime girmek için yoğun bir talebin olduğu biliniyor. Eğer iktidar partisi, dedikleri kadar yara almış olsaydı, İl başkanı arar duruma gelirdi. 20 yıl politika muhabirliği yaptım ben İzmir’de. Hala AK Parti'de, ben de İl yönetiminde yer alacağım diye kapıdaysa, bu partinin toplumsal desteğinin sürdüğü anlamına gelir. Bana gelen çok yoğun bir talep var. Bu partinin iktidarını koruyacağına dair bir kanaat var. Gün yüzü görmemiş kişiler de var, diğer bir taraftan da. Z kuşağı bilmez diye bir şey var ya... Z kuşağı bilmez gerçekten.. 15 sene önceyi anlatıyorum şu an. Türkiye’de sistem çok hızlı değişiyor. İktidar partisinin 2 adaylı kongre yaptığı zamanlar 2000-2006 yılları. Ali Aşlık ve Kerem Ali Sürekli yarışıyor. Tarihi bir kongre. Kongre salonu tıklım tıklım dolu. Aşağısı yukarısı dolu. Abdullah Gül grubu vardı. Müthiş bir yarış! Dengeyi değiştiren ise Erdoğan’ın kongre salonunda yaptığı müdahale. Erdoğan, 2004’ün Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Taha Aksoy’a, Kerem Ali Sürekli’nin listesinden istifa et dedi. Aksoy istifa etti ve Ali Aşlık'ın listesinde kaldı. Ona rağmen İzmir’de büyük bir demokrasi sınavı vardı. Kerem Ali Sürekli o müdahaleye rağmen kongreden çekilmemişti ve bunu Z kuşağı bilmez ve bundan sonra AK Parti tek adaylı kongrelere yöneldi. Cumhuriyet Halk Partisi de öyle. Çok eleştirilse de taklit ediliyor. O gün genel başkanın istemediği Kerem Ali Sürekli, sadakatini göstererek bugün tek aday olarak kongreye giriyor. Gönül isterdi ki 2-3 aday olsun. Demokrasinin ruhu İzmir gibi bir noktada vücut bulsun. Kimin İl Başkanı olacağı günler öncesinden belli. Bunların anayasadan çok daha önce değişmesi gerekiyor. Bir bakıyorsunuz MHP, bir haftada kongreleri tamamlıyor. İkinci aday çıkamıyor. İzmir’de ikinci aday çıktı diye Buca kongresini yapmadı AK Parti. Adaydan korkan bir kesim var. Ali Aşlık o kongreden zorla çıktı, Erdoğan yönünü çizmesine rağmen."

BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI, İZMİR'DE YÜKSELEN NOKTADA
"Çeşitli araştırma firmaları gibi en başarılı belediye başkanı adayları çalışmaları yapıp kamuoyuna sunmuyoruz. Bizden talep edenler oluyor ama çok tartışmalı bir konu bu, o yüzden kamuoyuna sunmuyoruz. Neye göre başarılı? Çünkü kendi ilçesinde değerlendirilmeli. Kendi ilçesinden memnun olmayanlar, komşu ilçesinden bahsediyor, o ilçeye gidince aynı şekilde. Metropol halkı belediye başkanlarından pek memnun değil ama dış ilçelerde daha iştahlı belediye başkanlarımız var. Metropolde sorun fazlalığı, görevlere olan yabancılıktan dolayı aman aman puanlarımız yok şu aşamada. Gelecek vaat eden başkanlarımız var.  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de yükselen bir noktada. Dış ilçelerde çok çok iyi durumda. Büyükşehir’in üzerinde bir ilçe belediye başkanı yok. İzmir, büyükşehir belediye başkanının kim olduğunu öğrendi. Özellikle pandemi süreci bunu gösterdi. İzmirliye Büyükşehir belediyesi ulaşabildi. Dış ilçelerde Aziz Kocaoğlu’ndan aldığı tarım modelini geliştirmesi güç kazandırdı. Bunlar kalıcı bir siyasi aktör olmak yeterli değil. Negatif tanınmışlıklar da var. Yüzde 58 oy aldığında belki yüzde 58 tanımıyordu ama şu anda yüzde 80’lere dayanmış bir tanınma var. Tanımaya başlandıktan sonra yargılama başlar ve orada nasıl tanındığınız önemli. Olağanüstü afetler, Büyükşehir’in meclislerde haberlerde gündem haline gelmesi isim bilinirliğine sebep oluyor. Tüm olağanüstülükler onun tanınırlığını arttırmıştır."

 
Karşıyaka 3 puandan fazlasını kazandı
 
Hırsızlık için girdiği villada uyuyakaldı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 23 Şubat 2021 Salı 09:16

valla tunc başkan birdaha aday olsa kazanamaz iyi parti burda aday gösterse akp aradan sıyrılır .büyükşher böyle yönetilmez çok çok kötü bürokratları var iş biilmez sahayı bilmez aynı döngüde ellerinde bir oyuncak misali oyun oynar gibi yönetiyorlar...o kadar personel alındı hepsi bürolara saha ekipleri cok az tüm işler ihaleyle mütahitlere veriliyor ..yaşana sel felaketinde itfaye ve izsu kanal araçları dışında saha ekipleri hic yoktu çünkü sahada kimse yok 5000 kişi işe alddı nerede bu insanlar sormuyormu kimse....o yüzden başkan artık işin zor sğlam bir şekildi sallanman lazım

Yorumu oyla      2      3  
Fikri 23 Şubat 2021 Salı 08:52

Aziz Başkanı Çok arıyoruz

Yorumu oyla      2      3  
zfg 22 Şubat 2021 Pazartesi 23:44

sayın yorumcular kendi pencerenizden güzel yorum yapmışsınız.Ak parti İzmir i alabilmek için her nitelik ve yetenekte aday denedi ama olmadı.Bırakın da nedenini kendileri bulsunlar.

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 22 Şubat 2021 Pazartesi 23:33

Çomak aday olur, projeleri de güzelse oy veririm, niye vermeyeyim?

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 22 Şubat 2021 Pazartesi 17:02

sevgili Hasan gürsel ! CHP izmir de çomağı dikse %58 oy alır diye ortalıkta gezeceğine bunun sebebini araştır bence. sorna niye çomağa oy verildiğini . çomağın bile bazı şeylerden daha iyi vasıflara sahip oldugunu anlayacaksın...

Yorumu oyla      9      6  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 22 Şubat 2021 Pazartesi 14:45

İzmir'de Chp adayı çomağı dikseniz gene yüzde 58 oy alır.Soyer tanındı diye bir daha ki seçim aday olursa yüzde 75 oymu alacak. Hayır gene alacağı oy çomağa dikseniz çomağın oyuyla gene aynı oy.Birbirimizi kandırmaya gerek yok ki.

Yorumu oyla      10      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Partinin disiplini Kalkan’a emanet!
AK Parti’de önceki dönem İzmir Milletvekili görevinde bulunan Necip Kalkan, ...
CHP Lideri Kılıçdaroğlu sahaya iniyor
Partisinin ‘düşük oy aldığı ancak oyunu artırma potansiyeli olduğu’ değerlendirilen ...
AK Parti İstanbul İl Başkanı adayı belli oldu!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir, ...
 
CHP’li Sertel’den 'asgari ücretlinin maaşına haciz konulmasın' teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, asgari ...
Hakkında fezleke hazırlanan 9 HDP'li açıklaması
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP'li 9 milletvekiliyle ilgili hazırlanan ...
Bakan Kurum'dan Menemen'e 'hibe ve kredi' müjdesi!
Menemen Belediye Başkan Vekili Pehlivan tarafından ağırlanan Bakan Kurum ...
 
Bakan Elvan'dan CHP'ye Berat Albayrak tepkisi
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Sn. Berat Albayrak aleyhinde CHP ...
AK Parti İstanbul İl Başkanı değişiyor
AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, "24 Şubat Çarşamba gerçekleştireceğimiz ...
'Albayrak'ı hedef alan CHP dilini kınıyoruz'
AK Parti Sözcüsü Çelik, "CHP aile değerlerini hedef alarak Sayın Albayrak'a ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva