HABERLER>GÜNCEL
4 Eylül 2011 Pazar - 12:34

İnciraltı planı adliyeden çıkamayacak gibi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen İnciraltı Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın revizyon planı da mahkemelik oldu. Mimarlar Odası, Danıştay 6'ıncı Dairesi'nde, revizyon planın iptali davası açtı. Şehir Plancıları da Eylül ayında iptal davası açacağını açıkladı.

İnciraltı planı adliyeden çıkamayacak gibi

İZMİR - Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından açılan davada, mahkeme kararıyla iptal edilen İzmir İnciraltı Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda çok küçük değişikliklerle revizyon plan yapıldığı gerekçesiyle itirazlarının halen geçerli olduğu bildirildi. Yürütmeyi durdurma ve iptal davasını Danıştay 6'ncı Dairesi'nde açan Mimarlar Odası, revizyon planın İzmir ve İzmirliler'e ileride giderilmesi olanaksız büyük zararlar getirecek nitelikte olduğunu öne sürdü. İlk plana kamu yararı ve planlama ilkelerine aykırı olması eleştirileri kapsamında dava açıldığını ve iptal ettirildiğini belirten Mimarlar Odası, Nisan 2011'de onanan ve Mayıs ayında askıda kalan revizyon planda da itiraz edilen konularda küçük değişiklikler yapıldığına dikkat çekti. Askı süresinde yaptıkları itirazlara yanıt bile verilmediğine dikkat çeken Mimarlar Odası, dava açtıklarını açıkladı.
 
DAVA GEREKÇELERİ
Mimarlar Odası'nın davasındaki ana gerekçeler arasında ilk sırada yapı yoğunlukları yeraldı. Toplam 469 hektarlık alanın 337 hektarının, yüzde 72'sinin yapılaşmaya açıldığı belirtilen dava dilekçesinde tanımlanan yoğunlukta turizm kullanımları önerisiyle, bütün alanda yatayda çok yoğun bir yapılaşma gerçekleşeceği belirtildi. Bu şekilde yapılaşmanın İnciraltı'nın Balçova ve İzmir kenti peyzajının ve kent mikro klimasının yok olmasına neden olacağı ileri sürüldü.
 
PLANDA EXPO YOK
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir alanda ve kentin içinde bu planın öngördüğü şekilde çok sayıda turizm tesisleri gerçekleşmediğine dikkat çekilen dava dilekçesinde şunları yazdı:
 
"İzmir'de de gerçekleşemeyecek. Bu alan gelecekte kentlerimizde sürekli yaşanmakta olan plan değişiklikleri alışkanlığı ile başka fonksiyonlara dönüşecek, İnciraltı bütün özelliklerini kaybedecektir. Bu plan, bu sürecin tetikçisi olacaktır."
 
İnciraltı'nın, İzmir'in 2015 EXPO adaylığı sürecinde EXPO Alanı olarak planlandığına ve tartışmaya neden olduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde ancak, İzmir'in EXPO 2020'ye tekrar aday olduğunun belli olmasına karşın, Turizm Merkezi amaçlı revizyon planının, EXPO süreciyle ilişkilendirilmediği belirtildi. Mimarlar Odası, "Plan, EXPO düzenlenmesi için gereken en az 200 hektar büyüklüğünde bir alanı tanımlamamaktadır. Bir başka ifadeyle bu plan EXPO hedefini içermemektedir" görüşünü dava dilekçesine ekledi.
 
EN BÜYÜK YAPILAŞMA FAALİYETİ
Mimarlar Odası, kent irdelenmeden, alanın İzmir için önemi araştırılmadan yalnızca turizm boyutunda kararlar getirilen planın sağlıklı analiz ve projeksiyonlara dayanmadan İnciraltı'nda 338 hektarı yapılaşmaya açtığını belirtti. Mimarlar, planın İzmir'de son 50 yılda yapılmış en büyük yapılaşmaya açma faaliyeti, en büyük kentsel müdahale girişimi olduğunu öne sürdü. Dava dilekçesinde bunu örneklendiren Mimarlar Odası "Yapılaşmaya açılan 338 hektarlık alan, Fevzi Paşa Bulvarı, Mürsel Paşa Bulvarı, Liman Caddesi, Kordon ve Pasaport'ta deniz sınırlarının çevrelediği bütün Çankaya, Alsancak, Punta, Umurbey, Kahramanlar, Basmane, Ege Mahallesi. Pasaport, Kültürpark ve Liman gerisi bölgenin toplam 320 hektar alanından daha büyüktür" karşılaştırmasını yaptı. Plana, salt turizm sektörü açısından ve bazı mülk sahiplerinin mağduriyetini giderme temelinde yaklaşmanın, koruma kullanma dengesini olumsuz etkilendiğini öne süren Mimarlar, doğal sit alanlarının korunması ilkesini gözetmeyen bir yaklaşım, tarım alanlarını dikkate almayan bir tutum, kent peyzajına önem vermeyen anlayışla yapılan planlamanın, turizmin kendi kaynağını tüketmesi sonucunu yaratacağı görüşünü savundu. Mimarlar Odası İzmir İnciraltı Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Nisan 2011 onaylı dava konusu Çevre Düzeni Planı Revizyonu'nun uygulanması durumunda kente ve kentlilere ileride giderilmesi olanaksız çok büyük zararlar verecek nitelikte olduğunu ileri sürdü. Oda açtığı davada, planın hukuka aykırı olduğunu, yaratacağı kamusal zararları önlemek açısından planın yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.
 
İKİNCİ DAVA EYLÜL'DE AÇILACAK
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Erkan da, İnciraltı plan revizyonuna Eylül ayında iptal davası açacaklarını açıkladı. İtirazlarına yanıt alamadıklarını belirten Erkan, iptal edilen ilk planda büyük değişiklikler yapılmadığını söyledi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 18 Ocak 2012 Çarşamba 09:50

bende size katılıyorum arkadaşlar bızımde ıncır altında yerımız var dedelerımız babalarımız şımdıde bızlerle oynanıyor incir altı mılletın malıdır ne bı odanın nede başkasının rant rant dıyolar odalar millet sızın yüzünüzden ucuz ucuz sattı bırakın artık mıletın yakasınıda şu incir altı çözülsün

Yorumu oyla      12      5  
Uğur 10 Eylül 2011 Cumartesi 13:29

Yiğit bey doğru söylemiş, katılıyorum... İnciraltı'nı ancak Expo kurtaracak odaların rant savaşından! odalar İnciraltı'nda birileri sürekli rant sağlayacak, diyor ama bence en büyük rant sahibi bu meslek odaları olabilir, İnciraltı sayesinde iyi reklam ve rant sağlıyorlar bunun altında bir şeyler var gibi geliyor bana? devlet bu işi çözecek inşallah...

Yorumu oyla      14      5  
Yiğit Ural 4 Eylül 2011 Pazar 13:13

İnciralrtındaki işletmeler iyi çalışıyorlar... Expo 2020 ye köstek olmak için salmışlar... Sahiplerinin cebini doldurmaktan başka İzmire hiçbir faydası olmayan inciraltı mekanları yüzünden İzmir' in çehresini değiştirecek expo 2020 için geç kalınıyor...

Yorumu oyla      20      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
192 kez camı kırıldı!
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Bayraklı Belediyesi şantiyesini taşıyor
Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi Osmangazi Mahallesi’nden Doğançay’a taşınıyor.
Eylemsizlik sona erdi: 4 şehit!
Tunceli Geyiksuyu bölgesindeki arazide arama yapan bir tim, teröristlerle ...
 
Rum mübadiller ata topraklarında
Urla'dan Yunanistan'a göç eden Rumların torun ve çocukları, turistik bir ...
2 yaşında ve hastane mahkumu…
7 ay önce hava ambulansıyla İzmit’ten İzmir’e getirilen 2 yaşındaki Çiğdem ...
Askeri araca saldırı: 3 yaralı
Bitlis'in Tatvan ilçesinde askeri araca saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 asker yaralandı.
 
'Kocam ihmalden öldü'
Tatile gittikleri Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde, Bababadağ’dan pilot eşliğinde ...
Apartmanı ateşe verdi
Ruhen rahatsız S.U’nun evinin balkonunda gaz bidonunu devirerek yaktığı ...
Zağar’ı ‘Yunan’ yaptılar
Türk mutfağının lezzetlerini birer ikişer kendilerine mal eden Yunanlılar, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva