HABERLER>POLİTİKA
22 Şubat 2013 Cuma - 08:42

İmralı'daki masada ikisi MİT'ten altı kişi olacak

Abdullah Öcalan, “PKK’nın silah bırakması nihai hedefi” ile sürdürülen görüşmelerde gelinen noktayı değerlendirmek amacıyla İmralı’da kendisini yarın ziyaret edecek BDP heyetini, MİT aracılığıyla hükümete ulaştırdığı ‘Çözüm Projesi’ çalışması hakkında bilgilendirecek.

İmralı daki masada ikisi MİT ten altı kişi olacak

ANKARA - BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’dan oluşan heyetin Öcalan’la görüşmesi sırasında masada MİT görevlileri de yer alacak. MİT’in görüşmede 2 isimle temsil edilmesi bekleniyor. Hürriyet’ten Onur Konuralp’in haberine göre Görüşmenin tümünde yer alması beklenmeyen MİT görevlileri, gerekli görülmesi halinde heyete süreçle ilgili teknik bilgilendirme yapacak.

ÖCALAN NE DİYECEK
Öcalan’ın BDP heyetine yapacağı değerlendirmenin ana gündemini ‘Kürt sorununun çözümüne yönelik projesi’nin oluşturması bekleniyor. Öcalan’ın projesinde, PKK’nın ‘Eylemsizlik’ ilan etmesine yönelik değerlendirmeleri, en önemli adımlardan biri olarak yer alıyor. Projede, PKK’nın eylemsizliğine parelel olarak, güvenlik güçlerinin müdahalelerinin durdurulması da öngörülüyor.

ANAYASA DEĞERLENDİRMESİ
Kimi çevrelerce ‘Merdiven Stratejisi’ olarak nitelendirilen süreçte atılacak adımların, istenen sonuçları doğurmasına bağlı olarak PKK’nın güvenli bir şekilde ülke dışına çıkması da Öcalan’ın BDP’lilerle tartışacağı konulardan biri olacak. Devlet adına Ak Parti hükümetine de “Kalıcı bir barış için atılması gereken adımlar” başlığıyla özetlenebilecek önerilerde bulunduğu öğrenilen Öcalan, BDP heyetinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Önder ve Tan’la da ‘Yeni Anayasa’ değerlendirmesi yapması bekleniyor.
 
BDP’LİLERİN TAHMİNİ
BDP kurmayları da, “Öcalan’ın yeni anayasa yapım sürecine verdiği önem biliniyor. Türk, Kürt ve diğer tüm etnik kimlikleri güvence altına alan ve vatandaşlık durumlarını tanımlayan yeni bir anayasanın gerekliliğine yaptığı vurgu ortada. Özellikle KCK tutuklularının tahliyelerine imkan tanıyacak hukuksal düzenlemelerin gerekliliğini de sıkça hatırlatıyor. Dolayısıyla görüşmenin gündemleri arasında bu şıklarda yer alacaktır” tahmini yapıyor.

BDP’NİN TERCİHİ ATAKÖY
BDP heyetinin İmralı’ya gitmek için seçtiği yer ise İstanbul Ataköy Marina oldu. Adalet Bakanlığı “Tercih sizin ya Gemlik ya Ataköy” önerisine, “Tercihimiz Ataköy” yanıtını veren BDP heyeti yarın sabah saat 08.30’da İmralı’ya hareket edecek.

KANDİL’E MESAJI BİZ GÖTÜRECEĞİZ
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile görüşmek üzere yarın İmralı’ya gidecek heyetin belirlenmesine ilişkin, “Öcalan kardeşine ‘Hafta içinde heyet gelmezse yol haritası sunmaktan vazgeçeceğim. Süreci tıkanmış ve bitmiş kabul edeceğim. Hükümetin de sorumluluğunu kabul etmiş olacağım’ dedi. Biz de heyetin gitmesini kolaylaştırmaya çalıştık” dedi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Oslo-İmralı sürecinde, devlet adına görüşme yapan heyet İmralı’ya gidiyor, ordan aldıklarını Oslo’ya ve Kandil’e kendileri götürüyordu. Mekanizmayı devletin kendisi kurmuştu. Bu defa bizden rica ettiler. Mesajın gitmesini biz sağlayacağız.”

PROVOKASYONA KARŞI ENDİŞELİYİZ
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır’da önceki gece kanaat önderleri, dün de 36 sivil toplum örgütü temsilcisiyle görüşüp, Kürt sorununun çözümü için görüş alışverişinde bulundu. Bu kesimlerin sürece destek verdiğini, büyük beklentilerinin olduğunu kaydeden Atalay, “Sürecin hassasiyetlerini biliyoruz, provokatif gelişmelere karşı endişeliyiz. Son olaylar normal Karadenizli’nin tepkisi değil. Elimizde iyi araştırma var” dedi.

GİDENE DEĞİL SONUCA BAKIN
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İmralı’ya gidecek heyetle ilgili, “Sürecin kendisine bakın, kimin gideceğinden ziyade sonuca bakmak lazım” dedi. Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ‘Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ne gelişinde şunları söyledi: “Türkiye’nin kanayan bir yarasıdır. En öndeki ve öncelikli meselesidir. İnşallah sonu hayırlı olsun. Hava raporu açıklar gibi, her saat başı, ne oluyor, ne gidiyor, ne giydi, giymedi gündeme getirilmemesi gerekir. Kafa karıştıracak beyanlardan, kaçınmak gerekir. Meseleyi biraz dikkatli götürelim.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu: Başbakan'dan özür bekliyoruz
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sinop'taki olaylar nedeniyle CHP'yi suçlayan ...
Eski AK Partili Başkan'a tutuklama
Eski Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu tutuklandı. Berberoğlu ...
Erdoğan’dan ‘cemevi’ önerisine ret: İbadet yeri…
Başbakan Erdoğan'ın AK Parti’li İç Anadolu milletvekilleriyle kahvaltısında ...
 
“Kan dursun, gerisi teferruattır!”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, İmralı'ya gidecek ikinci ...
CHP'den kırsal çıkarma: İzmir'de uzak bir yer yok!
Yeni dönemde kırsal kesim çalışmalarına ağırlık veren CHP İzmir İl Başkanı ...
CHP'ye 85'lik transfer: Gülsüm Nine
Datça’da 85 yaşındaki Gülsüm Başkan ile 86 yaşındaki Hüseyin Akdeniz, ...
 
İlçe danışmaların AK raporu: Teşkilatlar çalışmaya doymuyor
AK Parti İzmir İl Başkanlığı, her ay düzenlediği İlçe Danışma Meclisi ...
Adalet Bakanlığı'ndan ‘İmralı’ onayı!
BDP'nin İmralı'ya gidecek heyette yer almasını istediği Pervin Buldan, ...
CHP’li Çam’dan ’35 Proje’ hakkında 4 soru!
CHP İzmir Milletvekili, ‘35 İzmir 35 Proje’ hakkında Bakan Yıldırım tarafından ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva