HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
1 Ağustos 2018 Çarşamba - 11:44

İmar barışında kritik deprem uyarısı!

İzmir'de imar barışı için başvurular sürerken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi'nden kritik çağrı geldi.

İmar barışında kritik deprem uyarısı!

Ruhsatsız yapıların kayıt altına alınmasını öngören imar barışı başvuruları sürüyor. İzmir'de imar barışı için 1 milyonun üzerinde başvuru yapılması bekleniyor. Başvuru yapanların beyanlarını esas alan yetkililer, yapı kayıt belgesi düzenleyerek, ruhsatsız yapıları yasal hale getiriyor. İzmir İnşaat Mühendisleri Odası'na göre, bu yöntem, sağlıklı olmadığı gibi olası depremde de can yakacak sonuçları barındırıyor. İMO tarafından uyarılar, olası sorunlara dikkat çekmek için animasyon hazırlanarak, anlatılmaya çalışıldı. Animasyonda, imar barışı kapsamında alınan belgenin, deprem anında kişileri koruyamayacağı anlatıldı. İzmir'in, deprem kuşağında yer alan kent olduğu hatırlatılarak, ruhsatsız yapıların olası depremde yıkılabileceği uyarısında bulunuldu.

İMO Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, animasyon hazırlamalarının gerekçesini şöyle anlattı: "Çünkü imar barışı sonuçları düşünülmeden alelacele yapılan bir çalışma oldu. Kanunun uygulama yönetmeliği beklenirken bakanlık internet sitesinde 'Beton basınç dayanımı C15'in altında olan yapılar imar barışından yararlanamayacak' diye bir duyuru yaptı. Bu bize biraz ümit vermedi değil. Neticede olası bir depremde beton kalitesi C15'in altında olan yapıların yıkılma ya da ağır hasar alma ihtimali çok yüksek. Fakat ne yazık ki aynı gün içinde internet sitesinden bu ibare kaldırıldı ve yapı kayıt belgesi alma hakkı tüm kaçak yapılara verilmiş oldu."

Yapılara hayat veren inşaat mühendislerinin bu süreçten dışlandığını öne süren Erdoğan, tarihi mirasıyla övünen toplumun, yakın geleceğin gettolarına, suç yuvalarına dönüşecek yapılaşmaya müsaade etmesinin yanlış olduğunu söyledi.

'DEVLETİN GÖREVİ AFFETMEK DEĞİL'
Depremlere dayanıksız, plansız, projesiz ve mühendislik hizmeti alınmamış yapıların yasal hale getirilmesinin, tarihe karşı yapılmış ayıp olduğunu savunan Gürkan Erdoğan, "Bu kaçak binalar siyasi parti gözetmeksizin yerel yönetimlerin, merkezi hükümetlerin popülist politikalar ile yapılmasına göz yumdukları yapılaşmalardır. Devletin görevi affetmek değildir. Devletin asli görevi koyduğu kanunlara tüm yurttaşların uymasını sağlamaktır" diye konuştu.

Kanunların, insan öldürmeyi yasakladığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Bir grup insanın birilerini öldürdüğünü, yaşama hakkını elinden aldığını düşünün, devlet bu insanlarla para karşılığı barış yapsa hoşunuza gider mi? Depreme dayanıksız konutlar üretip kat mülkiyetlerini kuracaksınız ve deprem güvenliğinden siz sorumlu olacaksınız. Bu kaçak yapılar alınıp satılabiliyor. Maddi durumu yetersiz vatandaşlar 'başımı sokacak bir yuvam olsun' diye borç harç bu tip kaçak yapılardan satın alacak. Depremde bu yapı yıkıldığında, o enkazın altında kalacak çoluk çocuk bu ülkenin en değerli serveti değil midir? Bu nasıl bir helalleşme ki insanların can güvenliği göz ardı ediliyor anlayabilmiş değiliz." 

İMO DEPREM UYARISINDA BULUNDU
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu kaydeden Gürkan Erdoğan, Kuzey Anadolu fay hattındaki enerjinin İstanbul'a dayandığını kaydetti. Bu enerjinin yakın zamanda deprem olarak açığa çıkacağını belirten Erdoğan, imar barışı başladıktan sonra bazı kişilerin kaçak kat çıkmaya başladığını öne sürdü. Erdoğan, "Kimse de 'Ne yapıyorsun sen hemşehrim?' demiyor. Kanun 'İnşaat halindeki yapılarda 31 Ocak 2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile yapı kayıt belgesi verilir ve yapı kayıt belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir' der. Bunun tespitini yapan yok. Pek çok vatandaş çatılarını açtı, demirlerini bağladı ve yeni bir kata daha sahip olacağı için pek mutlu. Hesap kitap hak getire. Bizim Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm ile kalkınmayı hedeflememiz gerekirken konuştuğumuz şey trajikomik kalıyor. Üstelik ülkede sadece Kuzey Anadolu fay hattı yok. Doğusundan batısına her yerimiz fay hattı. Doğa ile inatlaşmadan, ona ayak uydurarak, size karşı sunabileceği afetlere hazırlıklı olmak zorundasınız ve bu hazırlıkları yaparken de insana değer vermek, can güvenliklerini sağlamak zorundayız. Devlet olmanın ilk kaidesi bu" diye konuştu.

'İMAR BARIŞI DEPREMİN YIKICI ETKİLERİNDEN KORUMAZ'
Bilim sayesinde yakın zamanda deprem olacağının artık bilindiğini dile getiren İMO İzmir Şube Başkanı Erdoğan, buna hazırlıklı olmanın tek yolunun ise kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. 3 kat imarlı yere 6 katlı kaçak yapı yapan kişiye, kat mülkiyeti kurma hakkı verildiğinde, belediyelerin yapmak isteyeceği kentsel dönüşüm projelerinde onları daha azına ikna etmenin mümkün olmayacağını savunan Erdoğan, kentsel dönüşüme kaynak sağlamak için yapıldığı söylenen çalışmanın, aslında bu çalışmaları baltaladığını öne sürdü. Gürkan Erdoğan,  açıklamasının sonunda ise çağrıda bulunarak, "İmar barışı, sizi depremin yıkıcı sonuçlarından kurtarmaz. Siz, siz olun; barışınızı depremden önce inşaat mühendisi ile yapın" dedi. (DHA)

 
Erdoğan'dan Brunson açıklaması: Tehdide prim vermeyiz!
 
Altınordu'da Özkan'ın planı tutmadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adam haklı 1 Ağustos 2018 Çarşamba 12:26

Gelin beyazevlere gedize herkes catısına bir daire yada dubleksini triplese ceviriyor. Hemde harıl harıl. Yetkililer uyuyor. Tespit etmesi gereken bence zabıta gexicek resimleyecek ve ceza kesecek yıkacak

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum'dan mesajlar: İzmir'i şaha kaldıracağız!
İzmir'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kent genelinde imar ...
Folkart'tan İzmir'e bir yatırım daha
Folkart Vega, İzmir'in merkezinde, Alsancak ile Halkapınar arasında, İzmir ...
Aydın’ın çehresini değiştirecek dev proje!
Aydın’ın kanayan yarası Aykonut arazisi Ege Bölgesinin en büyük konut ...
 
İmar affında İzmir’deki son durum: Barış mı, kapış mı?
Türkiye’de birçok ilde imar affından yararlanmak isteyen vatandaşların ...
İzmir için heyelan alarmı: 4 bölgeye dikkat!
İzmir İnşaat Müteahhitleri Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, İzmir'de ...
İzmir'in sembol yapılarına Katal imzası: Portmarin Mavişehir’de hayat başlıyor
1983 yılında Mustafa Erdem tarafından kurulan Katal İnşaat, sektördeki ...
 
Bakanlık'tan İstinye Park planı: Projede pürüz kalmadı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkeme tarafından planları iptal edilen ...
İmar Barışı'nı bekleyenler dikkat! İptale karşı önemli uyarı
Avukat Ali Yüksel, "İmar Barışı düzenlemesine başvurularda en çok yapılan ...
Müdür Varan’dan imar affı açıklaması: Vatandaşın devletle helalleşmesidir!
Hükümetin ‘İmar Barışı’ olarak tanımladığı imar affı hakkında konuşan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva