HABERLER>GÜNCEL
10 Kasım 2016 Perşembe - 11:48

İlk kadın ortodondist Mayda Ata'yı anlattı: Onun verdiği haklar olmasaydı...

Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti 100 yaşındaki Mayda, İzmir'de iki kez görme şansı bulduğu Atatürk'ü ilk günkü heyecanıyla anlattı: Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım...

İlk kadın ortodondist Mayda Ata yı anlattı: Onun verdiği haklar olmasaydı...

Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti olan Ayşe Mayda, Türk kadınının Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e şükran borçlu olduğunu belirterek, "Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım." dedi.

Ortodonti alanında Türkiye'nin ilk kadın uzmanı olan 100 yaşındaki Mayda, elde ettiği başarının kaynağı olarak gördüğü ve ilk gençlik döneminde İzmir'de iki kez görme şansı bulduğu Atatürk'e dair anılarını, Büyük Önder'in ebediyete intikalinin 78'inci yılında AA muhabirine anlattı.

Atatürk'ü ilk defa kolej öğrencisi olduğu dönemde, evlerinin bulunduğu Karataş semtinde, İran şahı ile beraber caddeden geçerken gördüğünü dile getiren Ayşe Mayda, "Mustafa Kemal caddeden geçerken o kadar çok heyecanlandım ki ağlayacak gibiydim, tüylerim diken diken olmuştu." diye konuştu.

Atatürk'ü ikinci sefer ise 18 yaşlarındayken yine bir İzmir ziyareti esnasında, Sadık Bey Gazinosu'nda gördüğünü ve o gece orada olan herkesle beraber hayranlıkla Hakimiyet-i Milliye İlkokulu öğretmeni Çetin Bey'in hanımıyla yaptığı dansı izlediğini anlatan Mayda, Atatürk ile konuşma fırsatı ise bulamadığı söyledi.

"Türk kadını Ata'sına minnettardır"
Ayşe Mayda, kendisinin Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti olması da dahil Türk kadınının elde ettiği başarıları Atatürk'e borçlu olduğuna işaret etti.

"Türk kadını her yönden Ata'sına minnettardır" diyen Mayda, kişisel yaşamında elde ettiği başarıda Mustafa Kemal'in çok önemli bir yeri olduğunu ise gözleri dolarak anlattı.

Ayşe Mayda, İzmir Amerikan Kolejini bitirdikten sonra 4 kız arkadaşıyla İstanbul'a giderek üniversiteye kaydolduklarını dile getirerek, "Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım. Yine onun zamanında kadınlar seçme ve seçilme hakkı kazandı, meclislere girdi. Atatürk'e her zaman kadınlar adına teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Atatürk'ün vefatı
İstanbul'da üniversite öğrencisiyken Atatürk'ün vefat haberini alışını ve Ankara'ya uğurlanmasını o gün gibi hatırladığını ifade eden Mayda, şunları söyledi: "Acı haberi öğrendiğimde İstanbul Üniversitesinde öğrenciydim. Tüm üniversite öğrencileriyle beraber Atamızın son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı'na yürüyerek gittik. İstanbul sokaklarını ilk kez o kadar kalabalık gördüm. Atatürk'ün naaşını sarayın önüne indirmişlerdi, başında askerler ve 2 üniversite öğrencisi saygı nöbeti tutuyordu. Herkes sırayla naaşın önünden geçiyordu, ben Atatürk'ün naaşının önünden 3 kez geçtim. Ardından top arabası geldi. Naaşı İzmit'e, oradan da Ankara'ya götürülmek üzere denizden yola çıkarıldı. Ben yoldayken, 'bizi nasıl bırakıyorsun' diye ağlıyordum. Kalabalıktan dolayı yolda düştüm, ezilme tehlikesi yaşadım. Bir arkadaşım beni kurtardı. Geminin oraya geldiğimizde ise Atamızın naaşı hazırlanan bir yüksek alana koyuldu. Hep beraber yanımızda getirdiğimiz çiçekleri Atatürk'ün naaşının üzerine attık."

Meslek yaşamını 1986 yılında noktalamasının ardından bir "Cumhuriyet çınarı" olarak ömrünün kalanını katıldığı konferans ve panellerle Atatürk'ü anlatmaya adayan Ayşe Mayda, ömrü olduğu sürece Atatürk'ü anlatmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 
Bornova Ata'yı sevdiği şarkılarla andı
 
Şenol'dan 'istifa krizi' sonrası net mesaj: CHP'li olarak...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nuran kiper ogulbulan 11 Kasım 2016 Cuma 23:16

Ayşe Mayda gerçek bir Atatürk kızı ve aydınıdır. O görevini fazlsdoyla yerıne getirmiş eder biir yurtseverdir. Yanlızca diş hrkimi olarak değil çevreye fjyarlı bir yurttaş olarak da tanınmıştır. Atamızla ilgili olarak paylaştığı çok değerli anılar için lemdisine teşekkür ederim. Saygı ve borçluluk duygularımla sevlerimi sunarım.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anıtkabir'e girişte askerler de arandı!
Anıtkabir’de yapılacak tören öncesi geniş güvenlik önlemleri alındı. Aralarında ...
FETÖ'nün 'sır kutusu' 116 gündür aranıyor!
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü'nde ...
İzmir'de lodos ve sağanak raporu!
Etkisi Karşıyaka ve Bostanlı sahilinde daha yoğun hissedilen lodos nedeniyle ...
 
Flaş! İzmir'de 'ByLock iddianamesi' kabul edildi
FETÖ'nün şifreli iletişim programı "Bylock" kullanıcılarına ilişkin yürütülen ...
Fırat Kalkanı'nda 93 terör hedefi vuruldu!
Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekleştirilen Fırat ...
İzmir’de saat 09.05’te hayat durdu!
Saatler, Atatürk'ün yaşama veda ettiği 09.05'i gösterdiğinde ise sessizliğin ...
 
Hakan Şükür ortaya çıktı: Futbol öğretiyor!
Hakkında yakalama kararı olan ve ABD’ye kaçan Hakan Şükür, bir üniversitede ...
İzmir’de 2 FETÖ operasyonunda 18 tutuklama!
Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 16 infaz ...
İzmir'de DEAŞ baskını: 5 gözaltı
Terör örgütü DEAŞ üyelerinin yakalanmasına yönelik operasyonda 5 kişi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva