HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ocak 2021 Çarşamba - 12:31

İlk imzalar atıldı... Büyükşehir'den kırsala 338 milyon TL'lik destek hedefi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, tarımsal kalkınma kooperatiflerin ürün alım sözleşmesinde yaptığı konuşmada “2021-2022 yılında, 2020 yılındaki alımı arttırarak 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim. Başka bir tarım mümkün mantığı ile inşa ettiğimiz bu tarım politikamız, yerli ve milli bir tarım politikası inşa etmenin mümkün olduğunu gösterecek” dedi.

İlk imzalar atıldı... Büyükşehir den kırsala 338 milyon TL lik destek hedefi!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir’de çiftçilere kırsal desteğin arttırılması konusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma kooperatifleri ile 2021 yılına ilişkin ürün alım sözleşmesini imzaladı.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanısıra CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Devrim Barış Çelik, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP İzmir İlçe Başkanları, İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer yer aldı.

Törende ilk konuşmayı Bergama-Kozak Çamaltı Kooperatifi Mustafa Kocataş yaptı. Kocataş açıklamasında “Bir yıl önce başladığımız yolda hızlı ve meni adımlarla yavaş yavaş, büyükşehir belediyesinin ve Köy-Koop Başkanına verdiği katkılarla özellikle Bergama kooperatifi olarak desteklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘TARIMDA İZMİR MODELİ’NDE İKİ ÖNEMLİ NOKTA
Kocataş’ın ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geldi. Yaptığı konuşmada “Tarımda İzmir Modeli”ne değinen Başkan Soyer, “Geçtiğimiz hafta Ödemiş’te aslında Küçük Menderes Havzası’nın tamamına tüm büyükşehir belediyesinin üst kadrolar ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin tarım anlayışı olan ve üreticiye olacak destekleri detaylı anlatmıştım. Bu tarım stratejimiz Türkiye’de uygulanandan 2 temel farkı var. Bunlardan biri kuraklık ile mücadele, diğeri ise yoksulluk ile mücadele… Biz İzmir tarımında kullanılan suyun yüzde 77’den yüzde 50'lere düşürmeyi hedefliyoruz. Bizim burada yüzde 50’lik gerçekleştireceğimiz tasarruf suyun tüketimi konusunda büyük bir katkı sağlayacak. Küçük Menderes’in tümü İzmir sınırları içerisinde… Yani tamamından biz sorumluyuz. Bundan dolayı orada projemizi hayata geçirmek ve politikamızı göstermek çok önemli… Yaklaşık yer altı rezervi 290 hekta ton civarında… Biz ne kadar su çekiyoruz? 900 hekta ton su çekiyoruz. Ne kadar derin su kaynağı yaratırsanız yaratın bu kadar büyük su çekme karşısında aşağıda ciddi bir su seviyesi azalması kaçınılmaz. Dolayısıyla işin ne kadar ciddi olduğunu söylemek için bu örneği verdim. Su açığının bu kadar yüksek olduğu noktada Küçük Menderes’teki su kaynaklarını korumanın asıl yolu tarımın yöntemini değiştirmektir. Çok su tüketen ürünler yerine, iklime ve toprağa uygun ürünleri tercih etmek zorundayız. Küçük Menderes'te yaşanan bu kuraklık ülkemizin her yerinde yaşanıyor aslında. Bu yüzden politikamız sadece İzmir değil tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir durum oluşturuyor. Ürünün yetiştirilmesinin arından, satışına ve paketlenmesine kadar bir bütün olarak görüyoruz. Böylelikle yoksullukla mücadele ediyor ve refahı artıyoruz” dedi.

RAKAMLARLA ALIMLARI AÇIKLADI
2021-2022 yıllarında üreticilerden 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Soyer, “toplamda Bugün de üreticiye verdiğimiz alım sözünü gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. 28 üreticimizde 40'a yakın ürünü alarak onlara destek olmaya devam diyoruz. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca Büyükşehir’in gerçekleştirdiği alımların 2019 yılındaki tutarı 125 milyon TL. 2020 yılında toplamda 144 milyonluk alım gerçekleştirmişiz. 2021 yılında da bunu arttıracağız. Alacağımız yem miktarının bedeli 15 milyon TL olarak belirlendi. Beydağ'dan 100 ton kestane, Bayındır’dan 200 ton salçalık biber, Ödemiş’ten de 300 ton patates alacağız. Alacağımız diğer ürünleri de açıklamaya devam edeceğim. 2021-2022 yılında, 2020 yılındaki alımı arttırarak 338 milyonluk alım yapmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim. Başka bir tarım mümkün mantığı ile inşa ettiğimiz bu tarım politikamız, yerli ve milli bir tarım politikası inşa etmenin mümkün olduğunu gösterecek. Üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak bizim için en önemli konu. Çiftçi hak ettiğini alamazsa bize miras kalan bu topraklarda üretim yapılamaz anlamına geliyor” dedi.

KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNDEN YARARLANIN
Toplantıya katılan çiftçilere kırsal mahalle statüsüne geçiş noktasında açıklamalarda bulunan Soyer, “Türkiye'de resmi rakamlar son 20 yılda tarımın git gide küçüldüğünü gösteriyor. Toplam tarım alanları 2001 yılından bu yana yüzde 8, işlenen tarım alanları ise 12 azalmış durumda. Tüm bu resmi rakamlar ülkemizde tarımın içinde bulunduğu yanlış politikaların özellikle 8 yıl önce çıkartılan büyükşehir yasasının sonucu olarak ortaya çıktı. Bütün bu süreçler birbirine eklenerek bu hale geldi. O zaman sesimizi çok yükseltmiş ve köyler kapatılmasın demiştik. Ne yazık ki o gün o karardan dönmediler ve 8 yıl boyunda tarım sürekli olarak küçük üreticilerin yaşadığı köylerde gerilemeye başladı. Nihayet geçtiğimiz aylarda bir geri dönüş sinyali yaşadık. Ben buradan tüm köylülerimize ve muhtarlarımıza sesleniyorum. Gelin kırsal mahalle statüsünden yararlanın ve geçmişte köy olan alanlar yeniden köy olarak nitelendirsin.  İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemize köylü milletin efendisidir dedirtene kadar devam edeceğiz. Başarılı olmak zorundayız ve başarılı olmak zorundasınız. Bu sadece kooperatif meselesi değil, bu memleket meselesi. Bu memlekette şikayet ettiğimiz ne varsa bunu değiştirmek zorundayız. O yüzden başka bir tarımın mümkün olduğunu tüm ülkemize göstereceğiz” dedi.

ÜRÜN ALIM SÖZLEŞMESİNE KATILAN KOOPERATİFLER
Başkan Tunç Soyer konuşmalarından ardından Bayındır Çiçek Üreticileri (BAYÇİKOOP) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, Gereli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek, Derebaşı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Küçüker, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Seval Doğanlar,  Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kanlı, Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selahattin Sezgin, Pamukyazı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent Savgat, Ulamış K& ouml;yü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Eyyüp Kalaycı, Yayakent Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nevzat Ateş, Kaymakçı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Tatlı, Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özcan Kokulu, Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun, Değirmendere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen, Çaylı Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Türkön, Bergama Hisarköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çakı, Örenli Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Demircioğlu, Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Reşat Çakmak, Çömlekçi Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Soner Kılıçarslan, Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş ile Zeytinova Çiçek Süt Bitkileri Peyzaj Üretim Kooperatifi Başkanı Fatih Özcan, Küçük Menderes Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Remzi Maltepe, Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Olgun Ballı, İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül ve İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı (İzmir Köy-Koop) Neptün Soyer ile 2021 yılında alınacak 40’ın üzerinde ürün için ürün alım sözleşmesi imzaladı.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek ödemesi müjdesi
 
Bakanlıktan Büyükşehir’e yönetmelik uyarısı: Çalışmaları durdurun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kınık üniversiteye kavuşuyor
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Bakırçay Üniversitesi Kınık Sağlık ...
Başkan Batur, elektrik sorunu için devrede
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Roman nüfusun yoğun yaşadığı mahallelerde ...
Büyükşehir dört otelin kapılarını evsizlere açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi evsizlerin barınması için açtığı geçici konaklama ...
 
Yıllardır bekleyen sorun çözüldü: Bayraklı'da TV vericileri kaldırılıyor!
Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, vatandaşlardan gelen talepler ...
Bornova'da borç yapılandırması için son gün 1 Şubat
Bornova Belediyesi vatandaşların belediyeye olan borçlarını yapılandırmaya ...
Selçuk'ta bozulan yollar yenden asfaltlanıyor
Selçuk’ta alt yapı çalışmaları sonrasında bozulan yollar yeniden asfaltlanıyor. ...
 
Ödüllü “Rube Goldberg Zincir Reaksiyon” yarışması başladı
“Rube Goldberg Zincir Reaksiyon” yarışması başladı. Karşıyaka Belediyesi ...
Başkan Batur: Uçaktan bakanlar modern bir Konak görecek
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, parselasyon planları süren Gültepe ...
Başkan Tugay: Böyle biri ile aynı dönem başkanlık yaparsam...
Katıldığı bir televizyon programında Karşıyaka Belediye Başkanlığı için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva