HABERLER>GÜNCEL
8 Ocak 2022 Cumartesi - 08:31

İlginç jet yakıtı THY’de kullanılacak

IndependerNDEPENDENT Projesi kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Yosundan üretilen biyoyakıtla ilk uçuşun THY ile bu yıl yapılması planlanıyor.

İlginç jet yakıtı THY’de kullanılacak

Alg (yosun) biyokütlesinden Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik biyo-jet yakıtı gibi yüksek katma değerli, çevre dostu, yenilikçi ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik ‘Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT)’ projesinin açılış etkinliği gerçekleştirildi. 6 milyon euro bütçesi bulunan projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği (AB) yüzde 15’i de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor. Yosundan üretilen biyo-jet yakıtıyla demo uçuşun bu yıl içerisinde Türk Hava Yolları (THY) ile yapılması planlanıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisinin Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'ndeki açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Proje Koordinatörü Berat Haznedaroğlu katıldı.

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılan projelerle hem çevrenin korunacağını hem de uygun maliyetli enerji üretileceğini söyledi. Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesinin hayata geçtiğini belirten Bakan Dönmez, "Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg, yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak" diye konuştu.

Çevreye saygılı
Bakan Mustafa Varank ise ekonomik büyümenin önemini belirterek, büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye saygılı olmasının da kalkınma açısından önemli bir kriter olduğunu dile getirdi. Proje hakkında bilgi veren Varank, tesisin elektrik ihtiyacının tamamının, rüzgâr enerjisi santralinden karşılandığını kaydetti. Tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanabileceğini aktaran Varank, şöyle konuştu:

“THY ile bu yıl içerisinde ilk uçuşumuzu gerçekleştirmek istiyoruz. Proje kapsamında yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Bunlar da biri de ‘spirulina’ adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün.”

Projeyle birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik yenilikçi birçok ürün ve teknoloji geliştirildiğini dile getiren Varank, yosun tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ’lere danışmanlık hizmeti verileceğini de sözlerine ekledi.

Sıfır atık hedefi
Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde faaliyet gösteren İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin hedef grupları arasında ilgili sektörlerdeki girişimci KOBİ’ler, Ar-Ge şirketleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri bulunuyor. (Milliyet)

 
Yazlık fiyatları geçen yıla göre yüzde 40 arttı
 
Park halindeki araca iş makinasının kepçesi düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de alkollü sürücü minibüse çarptı: 3 yaralı
İzmir'in Konak ilçesinde, otomobilin minibüse çarpması sonucu 3 kişi yaralandı.
Yolcu otobüsü kamyonetle çarpıştı: Çok sayıda yaralı
Sivas'ın İmranlı ilçesinde yolcu otobüsü ile kamyonetin çarpışması sonucu ...
Tartıştığı eşini 14 yerinden bıçaklayarak öldürdü
Ankara'nın Keçiören ilçesinde Funda Koyuncu, tartıştığı eşi Recep Koyuncu ...
 
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı görevden alındı!
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilgili görevden alındı, yerine Din Öğretimi ...
Yeni ekonomi paketi komisyonda kabul edildi
Yeni ekonomi modelinin yasal zeminini oluşturan "Tematik ekonomi paketi" ...
Randevu tarihini beğenmedi, doktoru darbetti
Sağlık çalışanlarına şiddetin adresi bu kez Balıkesir oldu. Çocuğuna randevu ...
 
Kaza yapan otomobil yol kenarında asılı kaldı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde kontrolden çıkan bir otomobil, yaklaşık 5 metrelik ...
Suriyeli çeteden 8 kişi gözaltına alındı
Adana'da, ellerinde döner bıçakları ve sopalarla sokakta yürüyen Suriyeli ...
Çeşme açıklarında 34 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva