HABERLER>YAŞAM
24 Haziran 2019 Pazartesi - 11:35

İktisat okudu ama nostaljiyi tercih etti

İzmir'de yaşayan Duygu Çelebi (42) iktisat eğitimi almasına rağmen rakamlar yerine baba mesleği antikacılığa tutkuyla bağlandı. 21 yıldır bu mesleği yapan Çelebi, eski eşyalara kadın dokunuşuyla hayat vererek onları meraklısıyla buluşturuyor. Eski kavramının çok geniş bir perspektif barındırdığını söyleyen Çelebi, "Buradaki mutluluğu bana İzmir’in hiçbir köşesi vermiyor. Yeni üretimlerde hiçbir şey eski tadında değil. İnsanın ruhu bu güzelliği ayırt edebiliyor" dedi.

İktisat okudu ama nostaljiyi tercih etti

Duygu Çelebi, babasının hobi olarak başlayıp daha sonra geliştirdiği antikacılık mesleğine çocukluktan beri ilgili. Bilinçaltında yaşanmışlık barındıran nostaljik eşyalara meraklı olan Çelebi, üniversitede iktisat eğitimi aldıktan sonra rakamlar yerine nostaljiyi tercih ederek, hayatına yön verdi. Üniversite eğitiminin ardından babasının Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki antika dükkanında çıraklık yapmaya başlayan Çelebi, 7 yıldır da İzmir’in Çeşme ilçesinin Alaçatı Mahallesi'nde ‘Evvel Zaman’ isimli bir dükkanda antika tutkusunu meraklısıyla buluşturdu. 21 yıldır bu meslekle uğraşan Çelebi, yurt dışından özenle seçtiği antika parçalara, kadın dokunuşuyla can vererek onları meraklısıyla buluşturdu. ‘Evvel Zaman’da opalinden tel kırmalara, antika saatlerden el yazmalarına, kadehlerden dünyanın en ünlü porselen takımlarına birçok seçkiyi bir arada görme fırsatı bulanlar, adeta geçmişe yolculuk yapıyor. İşini aşkla yaptığını ifade eden Çelebi, "Buradaki mutluluğu bana İzmir’in hiçbir köşesi vermiyor. Eski çok geniş bir perspektif. Kendinize yakın hissettiğiniz belli objeler vardır. Ben daha estetik ve ruhu olan objeleri seviyorum. Yeni üretimlerde hiçbir şey eski tadında değil. İnsanın ruhu bu güzelliği ayırt edebiliyor. Bir Murano kül tablası yalnızca küllerin konulduğu bir obje değil de bir sanatı ve sanatla renklerin buluşmasını ifade ediyor" dedi.



'MÜŞTERİLERİMLE KENDİMİ GELİŞTİRİYORUM'
Çelebi, Alaçatı’da açtığı dükkanıyla istediği kitleye hitap eder hale geldiğini vurgulayarak, "Bunun için maksimum düzeyde efor sarf ediyoruz. Bir ayda iki üç defa yurt dışına gidiyoruz. Müşteri profili, belli bir kültür, göz zevki ve dünya görüşü oturmuş insanlardan oluştuğu için hitap etmek çok kolay olmuyor ve daha profesyonel yaklaşmak gerekiyor. Mümkün olduğunca az bulunan ve nadirliğiyle seçme ürünleri sergiliyoruz. Bunun için de çok seyahat ederek bu ürünleri bulmaya ve müşterilerle buluşturmaya başladık. Bir satış olmasa dahi antika hakkında çok güzel söyleşiler gerçekleştiriyoruz ve ben de müşterilerimle birlikte kendimi geliştirme fırsatı buluyorum" dedi.



BİRBİRİNDEN ÖZEL PARÇALAR
Dekor ağırlıklı ürünleri sergilediğini söyleyen Çelebi, "Ticari anlamda çok kazandırmasından çok müşterinin beğenisine hitap edecek ürünleri tercih ediyorum. Cam ve porselen ağırlıklı olarak sunumları güzelleştirecek veya aldıkları ürünlerin yıllar sonra da değerini kaybetmeyecek olmasını tercih ediyorum. Artık insanlar evlerinde daha modernleştiler ama bunu sofrasında ve mutfağında özel parçalarla yapıyorlar. Küçücük objelerle evlerinde farkındalık yaratmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

7 BİN 500 DOLARA EL YAZMASI
Sergilenen ürünlerin içinde en değerlilerinden birinin antika bir büyükbaba saati olduğunu belirten Çelebi, "Saatin altında bir sarkaç bulunuyor, o sarkaç salınıyor, ay yıldızı ve gemisi bulunuyor. Dışının kocaman bir ahşap ayağı var ve saat dengede olduğunda çalışıyor. 1700’lerin sonu 1800’lerin başına ait olan Fransız yapımı saat 15 bin TL’ye satılıyor. Öte yandan ünlü hattatlardan birinin eseri olan bir el yazması da 7 bin 500 dolardan satışa sunuluyor" dedi. (DHA)

 
Uyuyakalan kadın uçakta unutuldu
 
Başkan Kılıç muhtarlarla buluştu: Öncelik makro projeler değil Buca’nın sorunları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü tiyatrocu yaşamını yitirdi!
Ünlü tiyatrocu Enis Fosforoğlu, Büyükada’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
Ramos'un düğününde skandal iddia: Herkes çıplaktı!
Sergio Ramos ile Pilar Rubio'nun 'Yılın düğünü' olarak adlandırılan ve ...
Ağaçtan düşen karga yavrusu kurtarıldı
Çiğli ilçesinde ağacın yüksek dallarındaki yuvasından düşen karga yavrusu ...
 
İş hayatının stresi poligonda atılıyor
İzmir'de faaliyet gösteren Ege Bölgesi'nin en büyük poligonunda, aralarında ...
İzmir'in mor şenliğine davet var!
İzmir'in mor şenliğine davet var!
İki gün önce evlenmişti: Zerrin Özer boşanıyor!
Zerrin Özer'in iki gün önce nikah masasına oturduğu eşi Murat Akıncı hakkında ...
 
Ateşin camla buluştuğu Nazarköy'e yaz akını
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan boncuk ocaklarıyla ünlü Nazarköy ...
'Yapamazsın' dediler, aldırmadı... İzmirli 4 çocuk annesinin umut sürüsü
İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Yalnızev Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk ...
Fenomen boğa Ferdinand 'baba' oldu
Geçen yıl Kurban Bayramı'nda kaçan ve daha sonra AHBAP Platformu tarafından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva