HABERLER>POLİTİKA
10 Ağustos 2021 Salı - 08:37

İktidara deprem eleştirisi: 'Hem evini küçültüyorsun hem de tekrar satıyorsun'

Deprem sonrası depremzedelerin konutlarını tekrar kendilerine satılmasını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, " Kazanılmış bir haktan bahsediyoruz. Sen yeni imar alanlarında bunu yap. 130-140 metre kare evi var ona göre kendine yaşam alanı kurgulamış. İnsanlar emekli olmuş emeklilik ikramiyesi ile biraz da kendini zorlayarak bir ev alayım ve orada gözlerimi yumayım demiş, depremle karşılaşınca evi yıkılıyor yada devlet zoruyla boşaltılıyor. vatandaşlara '70-80 metrekare yer vereceğim ve sen onu ödeyeceksin' diyor" dedi.

İktidara deprem eleştirisi:  Hem evini küçültüyorsun hem de tekrar satıyorsun

EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar açıklarında yer alan Samos fay hattında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde kent genelinde 118 kişi hayatını kaybederken, 17 bina deprem anında yıkılmış 680 bina ağır, 800 bina için ise orta hasar tespiti yapılmıştı.

Gerek bakanlıklar gerekse yerel yönetimler kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye basarken, depremin üzerinden 10 ay gibi uzun bir süreç geçmesine rağmen depremzedelerin sorunları sürüyor. Konuyla ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, SonSöz TV'de değerlendirmelerde bulundu.

5 KAT YAPILACAK DENİLİYOR AMA YANLARINDA GÖKDELENLER VAR
Depremzedelerin sorunlarının mevcut iktidar ile çözülmeyeceğini belirten Sındır, "Bu anlayışla bugünkü iktidarın depreme yaklaşımı ile bu sorun kolay kolay çözülmez. İZDEDA ile birarya da geldik, onların derdi ve sorunu ile düşük faizli uzun vadeli kredi verilmesi için kanun teklifi de verdim. Bu konuda olması gerekenleri komisyonda da dile getirdim. Orada depremzedeler 2 grup halinde değerlendirebilir. Birincisi binası depremde yıkılan diğeri de o bölgede ağır hasarlı olan binalar bir gurup… Bununla ilgili şimdi 7 proje alanı var. Bu proje alanlarında deniliyor ki 5 kat imarlı deprem konutları yapacağız. Bakıyorsunuz niye 5 kat? Niye ne azından kendi yıkılmadan önce kat sayısını vermiyorsunuz? İBB, K planları hakkında karar alıyor bakan olur diyor. Ancak bakanlık geliyor buraya ben konut yapacağım ancak 5 kat diyor. Hemen dibinde koca koca gökdelenler var… Eğer zeminse sorun, niye imar planlarında niye 7-8 kat planlar var? 8 kat imarlı bina yıkıldı ve yine 8 kat yapılabilecekken niye proje alanı 5 kat yapılacak" dedi.

TEK ADAM DEDİĞİMİZ DURUM BU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek katlı yapılar hakkında söylemlerini değerlendiren Sındır, "Tek adamı dediğimiz durum bu. Cumhurbaşkanı istemiyor diye… Kazanılmış bir haktan bahsediyoruz. Sen yeni imar alanlarında bunu yap. 130-140 metrekare evi var ona göre kendine yaşam alanı kurgulamış. İnsanlar emekli olmuş emeklilik ikramiyesi ile biraz da kendini zorlayarak bir ev alayım ve orada gözlerimi yumayım demiş. Depremle karşılaşınca evi yıkılıyor yada devlet zoruyla boşaltılıyor. ve vatandaşlara '70-80 metrekare yer vereceğim ve sen onu ödeyeceksin' diyor" ifadelerini kullandı.

HEM HAKKININ YARISINI VERİYORSUN HEM PARA İSTİYORSUN
Hükümetin her şeye rant gözüyle baktığını belirten Sındır, "Bütün mesele rant.. Her şeye rant gözü ile bakanlar insanları yaşam haklarını da rantla eşdeğer tutuyor. Sen onu zenginleştirmiyorsun, hakkını veriyorsun.İnsanlar imar hakkı üzerinden tapusundaki hakkı istiyor. Sen onu vermiyorsun, yarısını veriyorsun bir de parayla veriyorsun" diye konuştu.

REZERV KONUT ALANI İÇİN BİLE MADEN RUHSATI VERİLDİ
Bayraklı'da yapımı devam eden şehir hastanesi ve rezerv konut alanları hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atan Sındır, "Bayraklı Şehir Hastanesi'nin yanında yapılan alan değil, yanındaki alan. Denize doğru olan tarafta yapılıyor. Eğim de şehri hastanesine doğru, konutlar deniz görmüyor. Orada 3 bin konut yapılıyor, rezerv alanda toplam 8 bin konut alanı hakkı var. Rezerv alan henüz yapılmıyor oraya. Depremzedeler için. Diğer 5 bin küsur konutluk alanın henüz yapımı yok ancak TOKİ orayı elinde tutuyor.  İlginç olan başka bir şey, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden işletme ruhsatı var o bölgede. İçinde şehir hastanesinin de olduğu, rezerv alanında içinin bulunduğu alana 2019 yılında maden işletme ruhsatı verilmiş durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile çevre ve şehirlilik arasında hiçbir koordinasyon yok mu? Şehir hastanesinin olduğu yere maden ruhsatı verilir mi? Nasıl bir iştir bu?" dedi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Aslan yürekli başkan!
 
'Anjiyo ünitesi kapandı' iddiası meclis gündeminde... Ege Üniversitesi '6 ay değil, 3 ay' dedi!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zfg 10 Ağustos 2021 Salı 14:44

sayın bülent ısık guzel bır soru sormuş ımarı beledıye mı yoksa cevre bakanlığı mı verdi

Yorumu oyla      4      3  
Bülent ışık 10 Ağustos 2021 Salı 12:36

Mavişehir'deki Emlak Konut bloklarının önündeki iki tane denize sıfır 30 kat üzeri binaya imarı kim verdi ?

Yorumu oyla      5      3  
ıktıdara söle eren 10 Ağustos 2021 Salı 11:03

erene cvb o muhalaefet olarak soru onergesı vermış sanki iktidar bakanı gibi hesap sorma adama

Yorumu oyla      4      3  
HZS 10 Ağustos 2021 Salı 10:42

Depremde yıkılan ve ağır hasarlı binalarla ilgili işlemler devam ediyor. Ancak güçlendirme kararı verilmiş konutlarla ilgili belirsizlikler var, çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Belediyeler bu konu da yeterli bilgi ve donanıma sahip değil, istedikleri belgelere ve testlere her gün bir yenisi ekleniyor. Ve bunların maddi ödemeleri evlerini terk etmiş kirada oturan depremzedeler tarafından karşılanıyor. Afad dan temin edilecek 40 bin tl lik kredinin proje halen onaylanmadığı ve ihaleye çıkılamadığı için nasıl kullanılacağı bilinmiyor. 1 yıl içerisinde güçlendirmesi yapılmayan binaların yıkılacağı belirtiliyor. Bu 1 yıl ne zaman başlıyor belli değil. Mayıs ayında verilen proje halen belediyede inceleniyor. Güçlendirme yapılacak binalarla ilgili de bir çalışmanın yapılması ve bu binalarda oturanların sorunlarına da çare bulunması gerekir...

Yorumu oyla      2      3  
eren 10 Ağustos 2021 Salı 08:53

Onlar onun yaparken sen ne yapıyorsun? Oturduğun yerden ahkam kesiyorsun. O kepçelerin önüne durabiliyor musun? Laf değil eylem gerek.

Yorumu oyla      5      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Aslan yürekli başkan!
Mehmet KARABEL yazdı... Aslan yürekli başkan!
Pakdemirli: 267 yangın kontrol altında
Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli orman yangınlarıyla mücadelede son durumu ...
Çelik: 260 yangından 256'sı kontrol altında
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısıyla ...
 
Bakan Pakdemirli'yi eleştirdi: Keşke uçaktan anlamasaydı!
Muhalefet partileri ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli arasında ...
Bahçeli: Üniversite baraj puanları düşürülsün
MHP lideri Devlet Bahçeli, "Üniversite sınavı kaldırılmadan, üniversite ...
Beko'dan kamu çalışanları ve emekliler için zam tepkisi
Memur ve memur emeklisi sözleşme pazarlığının 20 milyon kişiyi ilgilendirdiğini ...
 
CHP’li Sındır: İtibar, doğaya ve insana verilen değerle olur!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dikili Kızılçukur ve Kabakum’da ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hicri yıl mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin ve İslam aleminin Hicrî ...
'Dalaman Havalimanı'nda trafik durdu' iddiasına yalanlama
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dalaman Havalimanı'nın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva