HABERLER>TARIM
26 Mart 2021 Cuma - 08:39

İklim değişikliği üretimi etkiliyor... Urla enginarının ayarı kaçtı!

Küresel iklim değişikliği ile beraber son dönemde yaşanan ani hava değişikliklerinin enginar üzerine etkilerini açıklayan Urla Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Uyar, “Erken uyandı enginar, havaların güzel gitmesiyle. Havalar güzel giderken birden bire don, yağmur, fırtına yaşandı özellikle yarımada bölgesinde. Yarımadayı etkileyen don ve fırtınadan sonra bütün alana tekrar girilmesi gerekti. Tekrar işlendi bütün tarlalar. Bu yıl iklim değişikliğiyle süreç uzar diye düşünüyorum; haziran ayına kadar gider üretim süreci" dedi.

İklim değişikliği üretimi etkiliyor... Urla enginarının ayarı kaçtı!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ – Küresel iklim değişikliğiyle birlikte pandeminin getirdiği olumsuz şartlar üreticiyi her anlamda zorladı. Üretime elverişli olmayan hava koşulları, kuraklık tehlikesi üreticiyi endişelendirdi.

2020 yılının Mart ayından beri devam eden pandemi sürecinde ise sektörler çareyi dijitalleşmede buldu. Urla Kadın Kooperatifi ise geçtiğimiz yılda başlattığı sipariş üzerine enginar satışını pandemiyle birlikte daha da geliştirerek internet üzerine taşıdı. Koronavirüs pandemi sürecinde üreticinin süreçten en az zararla ayrılması için büyük bir çaba içerisinde olduklarını belirten Urla Belediyesi eski Başkanı ve Urla Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Uyar, küresel iklim değişikliğinin etkisini çokça gösterdiği süreçte yoğun önlemler aldıklarını söyledi.

ENGİNAR KENDİNİ BULDUĞU DÖNEME GİRİYOR!
2020’nin sonlarına doğru uzayan sıcaklıkların enginarın erken uyanmasına sebebiyet verdiğini aktaran Uyar, özellikle yarımada bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşullarının tarlaların tekrar işlenmesine sebebiyet verdiğini belirtti. Uyar açıklamasında “Bu sene bizi en çok hava koşulları yordu. Erken uyandı enginar, havaların güzel gitmesiyle. Havalar güzel giderken birden bire don, yağmur, fırtına yaşandı özellikle yarımada bölgesinde. Yarımadayı etkileyen don ve fırtınadan sonra bütün alana tekrar girilmesi gerekti. Tekrar işlendi bütün tarlalar. O zaman bir sıkıntı yaşadık. Dolayısıyla enginarlar kötü etkilendi, şimdi işte yavaş yavaş tekrar başlıyor. Zaten iklimsel anlamda ciddi değişiklikler var, dolayısıyla da sıkıntı bu açıdan büyük. Şimdi mesela bekliyoruz daha çok güneş açsın ki hızla enginar kendini versin. Bu yıl iklim değişikliğiyle süreç uzar diye düşünüyorum; nisan, mayıs hatta haziran ayına kadar gider üretim süreci. Şu an ama çok güzelleşmeye başladı enginar. Tam kendini bulduğu döneme giriyoruz” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE BÜTÜN AİLE TARLADA
Üreticinin pandemi sürecinde geçmişten gelen geleneksel anlayışla pazara çıkamamasından kaynaklı eksikliği bu dönemde hayatlarına giren dijitalleşmesiyle açığın kapatıldığını açıklayan Uyar, “Pandemi sürecinde pazarların kapalı olması insanların, özellikle geleneksel pazar anlayışıyla yerel üretici için sıkıntı olması sebebiyle dijital platformda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Tüm Urla’daki üreticiler de tabi ki Kadın Kooperatifi olarak biz de bu şekilde değerlendiriyoruz süreci. Üreticiler bu süreçte tarlaları için dışarıdan birini almak yerine ailedeki bütün fertleri konuyla ilgili çalıştırıyor. Karısı, annesi, çocuk ve yeğenler çalışıyor ve bu şekilde sürdürülüyor” diye konuştu.

YERLİ FİDE KORUNMALI
Süreç içerisinde aynı zamanda yerli tohumu korumak amacıyla büyük bir çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Uyar, “Ürünlerimizi doğru anlatmaya çalışıyoruz; neden sakız, enginar? Neden coğrafi işaret? Bunlarla ilgili sıkıntımız var. Hibrit tohum ile uğraşıyoruz. Çünkü hibrit tohum çok daha fazla ürün veriyor ama yerli fideyi korumamız gerekiyor” diye ifade etti.

FESTİVALLER TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRMAK AMACIYLA YAPILIYOR
“Bu yıl rekolte gayet iyi durumda” diyerek, Urla Enginar Festival’inin gerçekleştirilmesinden bu yana ekili alanların arttığını açıklayan Uyar, konuyla ilgili şunları söyledi:

“2014-2015 yılında başladığımız enginar festivalinden sonra ekili alanlar arttı. Festivalleri biz eğlenmek için yapmadığımızı, tarıma destek olması için yaptığımızı her zaman söyledik. Ürüne, çiftçiye, tarımsal üretimi arttırsın diye yapıyoruz. Tarımsal üretimin artması gerektiği konusunda bizler her zaman çalıştık büyükşehir belediyesiyle de beraber; festivallerin asıl amacı budur, eğlence için yapılmaz. Özellikle tarım ürünü üzerinden yapılan bir festival kentin tarımsal ve kırsal alanda kalkınmasını sağlıyor. Dolayısıyla bunun getirisi her yıl katlanarak artarak devam ediyor. Bu zaten kültürün özünde vardı, biz dışardan bir şey ithal etmedik. Biz sadece görünürlüğünü arttırdık, farkındalık geliştirdik. Enginarı tanımayan kalmadı. Ben Urla’nın yerlisiyim, bizim her zaman kendi tarlamızda enginarımız vardı ama benim arkadaşlarım onun bir süs bitkisi olduğunu zannediyorlardı. Enginar ağacı arayan vardı ilk geldiklerinde. Geçen sene enginar gönderdiğimiz birisi duyup almış, bize enginarı gösterdi ‘Bunun içi boş, yapraklarının arasında bir şey yok’ dedi. İnsanlar yeni yeni öğreniyor. Bu yıl festival yapılmıyor ama dijital olarak yapılacak diye biliyorum.”

Uyar, katma değerli ürün ürettiklerini söyleyerek, “Enginarı vakumlayıp satıyoruz, enginarın suyunu, sirkesini yapıyoruz. Katma değer katıp daha iyi bir şekilde satışa sunuyoruz. Reçelini de yaptık. Geçen seneden itibaren kooperatifte seri üretimine geçtik. Enginarlı sushi, kokoreç vardı festivalimizde. Skala daha da ne kadar artar biz de bilemiyoruz. Bütün derdimiz üreticinin, tarımsal üretimi iyi koşullarda yapması” dedi.

“DİJİTALE UYUM SAĞLADIK”
Geçtiğimiz yılda pazarlama konusunda yaşanan kargo sıkıntılarıyla ilgili deneyim edinerek bu yıl tecrübeli bir şekilde ilerlediklerini açıklayan Uyar, “Geçen sene öğrendiğimiz o tecrübelerden yola çıkarak bu sene daha hazırlıklıyız. Geçen sene sadece telefon üzerinden bir satış yapıyorduk, dolayısıyla da kaldırmadı ama bu yıl bir internet satış sitemiz var, 3 tane ayrı kargo firmasıyla anlaşma yaptık. Birinde sıkıntı olursa diğerine geçmek üzere. Kendi organizasyonumuzu ona göre belirledik. Bütün üreticiler artık sistemi biliyorlar, Migros’la başladık çalışmaya. Daha yüklü mal çekeceğiz. Daha tecrübelendik bu süreçte. Dijital dünyaya biz de 1 sene içerisinde pandemiyle birlikte uyum sağladık o kötü etkilenmenin sonucunda. Geçen seneye göre aldığımız siparişi 2 günde teslim edebiliyoruz” diyerek kargolardaki sıkıntıların minimalize olduğunu söyledi. “Pandemi bize dijital dünyayı daha çok kullanmamız gerektiğini anlattı. Bizler de yavaş yavaş öğreniyor ve üreticiye öğretiyoruz” diyerek süreçte dijitalleşmenin önemine vurgu yapan Uyar, “Sözleşmeli bir şekilde ne kadar istediğimize yönelik üretim planlaması yapabilir hale geldik. Önceden ertesi günümüzü göremiyorduk. Kimden ne kadar mal çekeceğiz, ne yapacağız… Şu anda bütün istatistiksel verilerimiz var, kaç kişi çalışacağını biliyoruz. Neyi, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Daha ön görebildiğimiz bir döneme girdik” diye konuştu.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Çapkınoğlu Meyhanesi’nin ‘sarhoş’ eden hikayesi!
 
Ünlü oyuncu koronaya yenildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk adım Aydın’dan… Ege Bölgesi’ne ‘su kısıtlaması’ uyarısı!
Pandemi sürecinde bir yılın tamamlanmasının ardından süreçte arka planda ...
Topraklar terk ediliyor… Korona göçü!
Pandemi koşullarıyla birlikte çiftçilerin oldukça zor bir dönemden geçtiğini ...
Zeytinyağına ihracat yasağı!
Tarım ve Orman Bakanlığı talebi üzerine 20 yıl aradan sonra zeytinyağının ...
 
Tarım Reformu Genel Müdürü görevden alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla Tarım ve ...
Doğu Karadeniz'de toprak verimsizleşmeye başladı
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tarımda azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı ...
İzmir'de 100 Roman kadına, 1000 arı kovanı
İzmir'in Seferihisar ilçesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ...
 
Yol kenarındaki arazilerde üretilen 'tarımsal' gıdalardaki tehlike
Çukurova Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
Yerli ve milli tohumlar İzmirli üreticilere dağıtılacak
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen yerli ve ...
'Çalışan kadınlarımızın yüzde 41'i tarım sektöründe'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kırsal kalkınma desteklerinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva