HABERLER>ENERJİ
28 Eylül 2017 Perşembe - 09:07

İkinci yüzen gaz deposu yolda

Geçtiğimiz yıl ilk yüzen LNG terminalini (FSRU) hayata geçiren Enerji Bakanlığı, Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için ikinci terminali de hizmete almaya hazırlanıyor. Dev yüzer terminal kasım ayında faaliyete başlayacak.

İkinci yüzen gaz deposu yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda FSRU (yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma terminali) projesini hayata geçiren bakanlık, şimdi de ikinci FSRU’yu hizmete almaya hazırlanıyor. Japon MOL (Mitsui-OSK Lines) firması ile yapılan görüşmeler sonucunda BOTAŞ, kiralama anlaşmasını imzaladı. Dev yüzer terminal Kasım ayında faaliyete başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak daha önce yaptığı açıklamalarda “Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğini garanti altına almak için yıl sonunda ikinci yüzer LNG terminalimizi de devreye alacağız” demişti.

KAPASİTE 263 BİN METREKÜP
Yüzer LNG terminali, FSRU doğalgazda arz güvenliği için büyük önem taşıyor. Türkiye’nin büyümesine ve enerji kullanımının artmasına bağlı olarak, tüketilen gaz miktarı da her yıl artıyor. İkinci FSRU terminali ile hem talep kolayca karşılayacak hem de dünyada hızla yükselen LNG piyasasının avantajları ile kaynak çeşitliliği sağlamış olacak. Türkiye’nin ikinci FSRU terminali olacak 345 m boyundaki dev gemi, toplamda 263 bin metreküplük yüksek LNG depolama kapasitesi nedeniyle tercih edildi. Bu kapasite gemi tam dolu olduğunda 167 milyon metreküp gazı her an hazır tutabildiği anlamına geliyor. Tesis Türkiye’nin doğalgaz sistemine günlük 21 milyon metreküpe kadar gaz basabilecek.

ALİAĞA’DA DEVREYE ALINDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, FSRU tesislerinin Türkiye için önemini, “LNG kapasitemizi geliştirmek için çok önemli adımlar atmaya başladık. Önümüzdeki dönemde küresel LNG piyasası artacak yeni arzlarla farklı bir seviyeye gelecek. Bu, rekabet noktasında maliyet açısından çok önemli gelişmeleri de beraberinde getiriyor. 2 FSRU projesini hayata geçirerek, kapasitemizi çok daha ileri bir seviyeye çıkaracağız” ifadeleri ile vurgulamıştı. Albayrak, bir taraftan doğalgazın ülke genelinde kullanımını yaymayı, diğer taraftan da kaynak çeşitliliğini artırarak rekabetçi bir maliyet ile doğalgaz arz güvenliğini garanti altına almaya çalıştıklarını belirtmişti. İlki geçtiğimiz yıl İzmir Aliağa’da devreye alınan terminalden sonra bu kez Akdeniz bölgesinde devreye alınacak terminal ile kaynak ülke yada sistemdeki sorunlardan kaynaklı doğalgaz arz riskleri de bertaraf edilmiş olacak.

2 YILDA BÜYÜK ARTIŞ YAŞANDI
2015 yılında 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesi, 2016 yılında Egegaz terminali kapasite artışı ve Türkiye’nin FSRU projesinin devreye alınması ile 64 milyon metreküpe çıkmıştı. 2017 yılında devam eden çalışmalarla Egegaz terminalindeki kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve ikinci FSRU ile bu rakam 117 milyon metreküpe çıkmış olacak. (Hürriyet)

 
Twitter 280 karaktere çıkıyor
 
İBB başkanı bugün belli oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgaz ticareti anlaşması devreye girdi
Türkiye ile Yunanistan ve İtalya arasında doğalgaz ticaretinin geliştirilmesi ...
İZKA’dan çocuklara yenilenebilir enerji eğitimi
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), inevasyon ve enerji ana temasıyla açılan ...
İzmir’e 'Enerji İhtisas Fuarı' istiyorlar
Bu yıl 86. kez düzenlenen ve teması ‘İnovasyon ve Enerji’ olan İzmir Enternasyonal ...
 
Çevreci Enerji Derneği'nden Büyükşehir'e 'davalardan feragat' çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi enerji giderlerini azaltmak için kendi elektriğini ...
Rüzgar enerjisinde dev yatırım için İzmir çağrısı
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Vatansever, 'Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir ...
DEÜ'de güneş enerjisi eğitimi başlıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Deer Mühendislik ...
 
Rusya, Akkuyu nükleer santrali için tarih verdi
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Akkuyu nükleer santralinin ilk ünitesinin ...
Sepil’in vazgeçtiği projeyi EPDK da durdurdu!
Çevrecilerin tepkisini değerlendiren ve termik santral projesinden vazgeçen ...
Dizel için flaş karar! Zorunlu oluyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) motorin veya mazot olarak bilinen ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haramilerin saltanatını yıkacağız!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva