HABERLER>OTOMOBİL
24 Ekim 2023 Salı - 08:51

İkinci El’de gözler kredide… 1 milyon TL altı araçlar revaçta!

Araç satışlarında günde 500’lerden 100’lere kadar gerilendiğini söyleyen İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, satılan araçların tamamına yakınının fiyatının 1 milyon liraya kadar olan arabalar olduğunu söyledi. Demir, “vatandaşta nakit yok. Kredi kullanmak zorunda. Vatandaşın alacağı araba 1 milyon liraya kadarsa ya da kasko değeri 1 milyon liradan az ise, bankalar o değerin yüzde 40’ı kadar kredi veriyor. Eğer arabanın değeri 1 milyon liranın üzerine çıkıyorsa, değerinin yüzde 20’si oranında kredi veriyor. Haliyle vatandaş, yüzde 40 oranında kredi almak için 1 milyon TL altına yöneliyor" dedi.

İkinci El’de gözler kredide… 1 milyon TL altı araçlar revaçta!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluk devam ediyor.  Eylül ayındaki tabloya oranla satışlarda küçük bir kıpırdanma olsa da İzmir Otokent esnafı, gerçekleşen alışverişten mutlu değil. İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, eskiden günde 500 araç satılırken, eylül ayında bu rakamın 50’lere indiğini, şu günlerde 100 civarı satış olduğunu söyledi. Satılan arabaların 700 bin-1 milyon lira arasındaki araçlar olduğuna vurgu yapan Başkan Demir, 1 milyonun üzerindeki fiyata satılan araçlara bakan olmadığını ifade etti.

FİYATLAR YÜZDE 15 DÜŞTÜ AMA YİNE DE SATIŞ PATLAMASI OLMADI
Kredi faiz oranlarının yüksek, verilen kredi miktarının da düşük olmasının, ikinci el piyasasını olumsuz etkilediğinin altını çizen İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, “Vatandaşın ikinci el arabaya olan talebi, iyice azaldı. Fiyatlar yüzde 15 civarında düştü. Buna rağmen Otokent’te satışlarda bir patlama olmadı. Araba bakmaya gelen vatandaş  arabalara bakıyor, fiyatları sorguluyor, sonra da çekip gidiyor” dedi.

Otokent’in ıssızlaştığını, fiyatı 1 milyona kadar olan araçlar dışındaki araçlara talebin yok denecek kadar az olduğunu belirten Başkan Demir, bunun gerekçelerini şu sözlerle anlattı:

FİYAT 1 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKARSA, ALINAN KREDİ AZALIYOR
“Otokent’te bir noterimiz vardı, işlere yetişemiyordu ve ikinci noter açıldı. Fakat işlerimiz bir anda bıçak gibi kesildi. Günde 500, 600 araç satışı olan Otokent’te bu rakam 100’lere kadar indi. Sattığımız arabaların tamamına yakını, fiyatı 1 milyon liraya kadar olan arabalar. Neden bu fiyat aralığındaki araçlar tercih ediliyor? Çünkü, vatandaş da nakit para yok. Kredi kullanmak zorunda. Eğer vatandaşın alacağı araba 1 milyon liraya kadar olan bir etiket taşıyorsa ya da kasko değeri 1 milyon liradan az ise, bankalar o değerin yüzde 40’ı kadar kredi veriyor. Eğer arabanın değeri 1 milyon liranın üzerine çıkıyorsa, o zaman banka arabanın değerinin yüzde 20’si oranında kredi veriyor. Haliyle vatandaş, yüzde 40 oranında kredi çekebilmek için 1 milyon liradan düşük fiyattaki arabalara yöneliyor. Vatandaşlar, fiyatı yüksek arabalardan uzak duruyor. Bu kötü gidişin yılbaşından sonra biteceğine inanıyoruz. Çünkü yılbaşından sonra kredi oranlarının düşeceğini, kredi miktarlarının yükseltileceğini düşünüyoruz. Eğer bunlar yapılmazsa, ikinci el piyasasında işler daha da zora girer.”

DEVLET, İCRADAKİ ARABALARI SATIŞA ÇIKARIYOR
İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, devletin yedieminlerde bulunan icralık araçları satmaya karar verdiği yönünde duyum aldıklarını, o arabaların piyasaya sürülmesiyle ikinci el araç piyasasında dengelerin bozulacağını söyledi. Başkan Demir, “Vatandaş o zaman ihaleye girer, ne halde olduğunu bilmediği arabaları ucuza almaya çalışır, bizim işler daha da kötüye gider” ifadelerini kullandı.

 
81 ilde 'Çember' baskını: 4 bin 173 firari yakalandı
 
FETÖ soruşturması: 49 gözaltı kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK İzmir verilerini yayımladı... Taşıt sayısında artış!
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı eylül ayı sonu sonu itibariyle 1 milyon 762 bin 920 oldu.
Trafikteki araç sayısı 28 milyonu geçti
Trafiğe eylülde 198 bin 740 aracın kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam ...
Tesla, 54 bin 676 aracını geri çağırıyor
Tesla, 2021-2023 Model X araçlarından bazılarını geri çağırdı. Açıklamada, ...
 
İkinci elde 6 bin kilometre memnuniyeti!
İzmir Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, Ticaret Bakanlığı'nın ...
Otomotiv üretimi 9 ayda 1 milyonu aştı
Toplam otomotiv üretimi, bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ...
İkinci el otomobil satışlarında 'aksesuar' fırsatçılığı
Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomobil satışlarında taşıtların, ...
 
İkinci el otoda fiyatlar geriledi
İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, ...
Petrol fiyatları çatışma sonrası yükselişe geçti!
Çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali risk algısının yüksek seyretmesine neden oluyor
Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem
Akaryakıt istasyonlarına kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva