HABERLER>EKONOMİ
7 Ekim 2020 Çarşamba - 09:47

İki teker üzerinde yaşam... Motosikletli kuryelerden 'hız puanı' çağrısı!

Restoranlarda görevli paket servis elemanları, son yıllarda kullanımı oldukça artan yemek sipariş sitelerindeki, ‘hız puanı’ uygulamasından rahatsız. İşverenler tarafından yemekleri daha hızlı götürmeleri konusunda baskı altına alındıklarını ifade eden Karşıyaka Motosikletli Kuryeler Derneği Üyesi Önder Coşgun, son dönemlerde artan birçok kurye kazasının nedeninin yemek sipariş sitelerindeki hız puanı uygulaması olduğunu söyledi.

İki teker üzerinde yaşam... Motosikletli kuryelerden  hız puanı  çağrısı!

Restoranlarda çalışan paket servis elemanları, son yıllarda kullanımı oldukça artan yemek sipariş sitelerindeki hız puanı uygulamasından rahatsız. Kuryeler, üyelerden aldıkları oylarla hangi restoranın yemeği daha hızlı getirdiğini gösteren bu uygulamanın kendilerini zora soktuğunu ve işverenler tarafından yemekleri daha hızlı götürmeleri konusunda baskı altına alındıklarını ifade etti. Kuryeler bu uygulamanın kaldırılmasını istedi.

İzmir'de faaliyet gösteren Karşıyaka Motosikletli Kuryeler Derneği Üyesi Önder Coşgun, son dönemlerde artan birçok kurye kazasının nedeninin yemek sipariş sitelerindeki hız uygulaması olduğunu söyledi. Coşgun, "İşverenler, bu puanın düşmemesi için kuryelere baskı yapınca, kuryeler de trafikteki bazı kuralları çiğnemek durumunda kalıyorlar. Biz bunun önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Ancak biz bu mücadeleyi bir yere kadar verebiliriz. İnsanlar, siparişini evine erken istiyor. Yemek firmaları, 30 dakika ya da 45 dakika gibi süreler koyuyorlar. Bizler de bunlara yetişmek zorunda kalıyoruz. Yetişmediği zaman işverenler kuryeye, 'Başkaları yetişiyor, sen neden yetişmiyorsun' diyor ve bu sefer personeller işlerinden oluyor. Bu sefer de ters yöne girmeler ve diğer kuralları ihmal etmeler gibi şeyler ortaya çıkıyor" dedi.



'HASTANELERE VE TAZİYELERE GİTMEKTEN DARALDIK'
Coşgun, söz konusu uygulama sebebiyle birçok kuryenin işten çıkarılmakla tehdit edildiğinin altını çizerek, "Son bir ayda 5 arkadaşımızı kendi elimizle toprağa verdik. Bunların önüne geçmek için hız puanlamasının kaldırılması gerekiyor. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yeter ki bir kurye daha zarar görmesin. Biz artık hastanelere ve taziyelere gitmekten daraldık" diye konuştu.

'GEÇMİŞTE 30 DAKİKA VARDI, İNSANLAR ALIŞTI'
Karşıyaka Motosikletli Kuryeler Derneği Sosyal Proje Yöneticisi Mehmet Ali Kara da "Geçtiğimiz zamanlarda 30 dakikalık bir süre vardı ve insanlar buna alıştı. Geçmişten gelen bu özellik sebebiyle insanlar gecikmeleri anlayışla karşılamıyorlar. Bir paketin iş yerinden çıkması yaklaşık olarak 30 dakikayı buluyor. Yoğunlukta bu süre daha da uzuyor. Trafiğin de yoğun olduğu zamanlarda süre uzuyor. Çalıştığım yerde patronum geç kalan bir paket olduğunu ve hemen götürmem gerektiğini söyledi. Saate baktığımda 45 dakika geçmişti. Hızlı gitmem için baskı yaptı. Bunun üzerine ben de hem kendi canımı hem başkalarının canını tehlikeye atamayacağımı ve trafik kurallarını çiğneyemeyeceğimi söyleyince tartışmıştık" dedi. (DHA)

 
Sağlık emekçilerine jest: İzmir'e pandemi anıtı
 
İzmir'de 18 yıllık esrarengiz kayboluş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazine 7,1 milyar lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirdiği 2 tahvil ihalesinde ...
Instagram'dan taciz ve zorbalığa karşı yeni özellik
Instagram onuncu yaş gününde taciz ve zorbalığa karşı kullanılacak yeni ...
Çin dijital para birimini kullanmaya başladı
Çin Merkez Bankası'nın yeni geliştirdiği dijital para biriminin pilot ...
 
THY Ekim ayı uçuş planını duyurdu
Türk Hava Yolları (THY) Ekim ayı uçuş planını güncelledi.
İzmir’in ‘Hayalet Tatil Köyü’ için 4’ncü ihale!
Daha önce üç kez ihalesi yapılan ancak iptal edilen Foça Fransız Tatil ...
Saya Grup’tan webinar toplantısı: Güçlü değerler, güçlü gelecek
Saya Grup bünyesindeki Folkart, Pharmactive İlaç, Volt Motor, Volt Savunma ...
 
'Kapalı poşet' uyarısı: Baharat yerine demir tozu yiyoruz!
Kamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ...
Kritik enflasyon rakamları belli oldu
Enflasyon eylül ayında TÜFE'de yüzde 0.97 arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde ...
SGK'dan emeklilere rapor kolaylığı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),engelli raporu ile emekli olanlara kontrol ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva