HABERLER>İŞ DÜNYASI
13 Ocak 2024 Cumartesi - 09:59

İhracatçıların Başkanı Eskinazi duyurdu: Tekstil sektörü yeşil mutabakata hazır!

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Avrupa Yeşil Mutabakat Anlaşması’na en hazır sektörlerden birinin tekstil sektörü olduğunu ifade ederek, “Tekstil sektörü en hazır sektörden biri. İhracat yapan sektörlerimiz 4-5 sene önceden hazırlıklarına başladılar. Rekabetçilikte en önemli adım karbon ayak izimizi düşürüp Avrupa'ya kolay mal satabilmemizle başlayacak” dedi.

İhracatçıların Başkanı Eskinazi duyurdu: Tekstil sektörü yeşil mutabakata hazır!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)  sera gazı emisyonlarını daha etkin yönetmek ve iklim değişikliğinin fiziksel etkilerine uyum sağlamak amacıyla oluşturduğu Strateji ve Sürdürülebilirlik Komitesi ile çalışmalarına devam ediyor. Strateji ve Sürdürülebilirlik Komitesi içerisinde oluşturulan Çevre ve İklim Çalışma Grubu tarafından sürdürülebilirlik eylem planını hazırlanıyor.

EİB’in, sürdürülebilirlik alanında 2025 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı hedefler arasında; sürdürülebilirlik ihracat ilkelerini benimsemek, dijital dönüşümü tamamlamak, temiz ve çevreye duyarlı teknolojileri ve süreçleri uygulamak, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini ve verimli kullanımını sağlamak, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkıyı yükseltmek, geri dönüşüm ve yeniden kullanımı artırmak, üyelerin  sürdürülebilir kalkınma ilke ve amaçlarını benimsemelerini sağlamak ve sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmaları artırmak gibi hedefleri bulunuyor.

BİLİNÇLİ OLMAYAN BİRÇOK FİRMA VAR
Bu kapsamda, tekstil sektöründe sürdürebilirlik yol haritası da belli oldu. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi,  Yeşil mutabakata en hazır sektörün tekstil sektörü olduğunu ifade ederek “Tekstil sektörü en hazır sektörden biri. İhracat yapan sektörlerimiz 4-5 sene önceden hazırlıklarına başladılar. Rekabetçilikte en önemli adım karbon ayak izimizi düşürüp Avrupa'ya kolay mal satabilmemizle başlayacak. Bunları yapamayan ve bunun bilincinde olmayan daha çok firma var. Bilinçlendirmek için onları da URGE projelerimize katılmaya davet ediyoruz” dedi.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ALINDI
Eskinazi, açıklamalarının devamında, “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi URGE Projesi kapsamında 2021 yılında başlayan projemizin ihtiyaç analizi süreci 2022 yılında tamamlanmış olup firmalarımızın ihtiyaçları ve ihtiyaç analizi sonrasındaki yol haritamız doğrultusunda; 2022 yılının ikinci yarısında 18 firmanın yer aldığı 3 farklı danışmanlık hizmeti alınmaya başlandı” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN DİNAMİKLERİNİ ETKİLEYECEK KOŞULLARA HAZIR OLUNMALI
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise sürdürebilirlik hazırlıklarını şöyle anlattı:  “Hazırgiyim ve Konfeksiyon Birlikleri Sektör Kurulu adına EUROTEX çerçevesinde yürütülen çalışmalarla Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde AB nezdinde gerçekleştirilen düzenlemelere katkı veriyor ve yakından takip ediyoruz. Sektörü önümüzdeki dönemde Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstiller için AB Stratejisi hale getirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen çalışmalarla Yeşil Mutabakat'a yönelik kendi ölçeğimizde düzenlemelerin hayata geçirildiğini ve sektörün bu önemli değişimlere hazırlıklı hale getirmeye odaklanıyoruz. OECD’de bu konuda gerçekleştirilen toplantılarda sektörümüzü temsil ediyoruz.” 

Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi kapsamında, çevresel sürdürülebilirlik danışmanlık faaliyeti ile firmalarımızın sürdürülebilirlik alanında teknik açıdan daha yeterli olmalarını ve Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörün dinamiklerini etkileyecek çerçeve koşullarına hazırlıklı olmalarını hedeflediklerini ifade etti.

Operasyonel, Yönetsel ve Çevresel Sürdürülebilirlik danışmanlık faaliyetlerini içeren projelerini 2023 yılında tamamladıklarını belirten Sertbaş, üç yıl boyunca firmaların kurum performans parametrelerini belirlediklerini, insan kaynakları süreçlerini oluşturduklarını ve SWOT ve risk analizleri yaparak stratejik planlar oluşturduklarını vurguladı. Ayrıca, üretim verimliliği ve kalite güvence sistemlerinin yapılandırılması konularında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Çevresel Sürdürülebilirlik danışmanlık faaliyeti kapsamında, firmaların tabi olduğu yasal mevzuat çerçevesinde yükümlülükleri tespit ettiklerini ve alınması gereken aksiyonları raporladıklarını belirten Sertbaş, işletmelerin faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları ISO 14064-1 Standardına göre hesapladıklarını ifade etti. Projeyi tamamlamanın ardından firmaların ISO 14001: Çevre Yönetimi Sistem Belgesi'ne hazır hale getirildiğini ve Higg-FEM, Higg-FSLM skorları elde edildiğini açıkladı.

Proje çıktıları kullanarak yeni bir UR-GE projesine odaklandıklarını, Sürdürülebilir Pazarlama kısmını yürüterek sektörümüzü daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sertbaş, sektörün AB Yeşil Mutabakatı gerekliliklerine uyum sağlaması için operasyonel çerçevenin belirlenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi, gelişim alanlarının tespiti ve sektörel stratejilerin oluşturulması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Bu doğrultuda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Kümelenme Destek programına EHKİB olarak 38 firma ve 6 partnerle başvuruda bulunduklarını ve olumlu bir dönüş beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, Kümelenme Destek başvurularının ardından Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı için Mart ayında projeye başvurmayı hedeflediklerini ekledi.

 
MİT'ten nokta operasyon: Terörist etkisizleştirildi!
 
İzmir'de engelleri aşan dayanışma!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 16 Ocak 2024 Salı 17:38

O isler bizden cikti tekstilde calismis biri olarak vietnam hindisdan cin vs vs bas edilemez bu ulkelerle katma degeri yuksek urun lazim 3-5 dolara tekstile filmin sonu yok.

Yorumu oyla      1      1  
Lombak 13 Ocak 2024 Cumartesi 14:03

Karbon ayak izinden önce sektörün dinamosu olan tekstil makinelerin çoğu ithal. Biz tekstil ihracatı yapabilmek için devasa tekstil makina parkının bakımını yabancı ekipman ithal ederek yapıyoruz. Niçin yerli tekstil makina ve ekipmanları konusunda talebiniz yok. Tekstil sadece kumaş değil ki.????

Yorumu oyla      2      1  
13 Ocak 2024 Cumartesi 11:24

dolar 50 tk olsun bu adam rahatlaın

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lokantacıların başkanından ceza öncesi son çağrı: 3 bin esnaftan 100’ü tarifeli!
Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere lokanta, restoran, ...
KOSGEB desteklerine düzenleme!
KOSGEB destek programları, kalkınma planları, orta vadeli programlar, ...
Moody’s Türkiye kararını açıkladı!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi ...
 
Su ürünlerinden 1,7 milyar dolarlık ihracat!
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörünün ihracatı 2023 yılında 3,5 ...
Dış ticaret istatistikleri açıklandı
İhracat birim değer endeksi Kasım 2023'te bir önceki yılın aynı ayına ...
Mahkemeden JES'e rest!
Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Gediz Ovası’nda üzüm bağlarının ...
 
İzmir’de 10 bin metal işçi grev hazırlığında!
MESS ile metal sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ...
Denizlerde Türk kadın kaptanlar dümende!
Denizciliğin her alanında çalışan ve her çeşit gemide kaptanlık yapan ...
Türk ayakkabısından 'Çizme'ye çıkarma!
Cumhuriyetimizin 100. Yılında 42,6 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva