HABERLER>GÜNCEL
17 Mayıs 2019 Cuma - 15:40

İGC Başkanı Dikmen: Konak'ın isminin değişmesinden yana değiliz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen MHP’nin “Konak İlçesi’nin adı Gazeteci Hasan Tahsin” olsun teklifini değerlendirdi. Dikmen, “Polemiğe girmek istemem ama kişisel görüşüm Konak ismi basit bir isim değildir. Tarihten, geçmişten gelir. İsminin değiştirilmesinden yana değiliz” dedi.

İGC Başkanı Dikmen: Konak ın isminin değişmesinden yana değiliz

EGEDESONSÖZ- Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’in “Konak İlçesi’nin adı Gazeteci Hasan Tahsin” olsun önerisinin yankıları sürüyor.

Şahin, konuyla ilgili açıklama yaptıktan sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye giderek Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak ilan edilen düşmana ilk kurşunu İzmir’de atan Hasan Tahsin’in (Osman Nevres) adının resmi kararla ilçe adı olmasını önermişti.  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un, “kendilerini hiç Hasan Tahsin anmasında görmedik, nereden çıktı anlamadık” dediği teklif ayrıca İzmir’de tartışmalara da neden olmuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Konak’ın adının değiştirilmesi önerisini yorumladı. SONSÖZ TV’de yayınlanan programa katılan Dikmen, “Konak ilçesi için kişisel görüşüm şudur. Konak ilçesi adını hükümet konağından alıyor. O hükümet konağı ki bağımsızlık mücadelesi için Türk bayrağının göndere çekildiği yerdir. Orada 3 yıl 3 ay 22 gün boyunca Türk bayrağı görülemeyen kente yokluk içindeki halkın kırmızı kumaş parçaları ile diktiği o al bayrağımız hükümet konağına çekilmiştir. O konak sıradan bir valilik konağı değildir.  Yüz yıllık bir gelenekten dolayı ilçenin adı da o konak nedeniyle Konak olmuştur. Oradaki meydanın adı da Konak Atatürk Meydanı’dır. Hasan Tahsin’in maneviyatına saygımız sonsuzdur. Fakat Konak İlçesi’nin adının değiştirilmesinden yana değiliz. Hasan Tahsin hepimiz için bir değerdir. Orada heykeli, anıtı vardır. Ayrıca bu tür konular üzerinden yapılan polemiği de doğru bulmuyoruz” dedi.

Başkan Dikmen, yayın sırasında gelen okuyucu yorumlarındaki “Konak’ın ismi değişmesin” sözlerinin hatırlatılması üzerine de, “Sayın Başkan’a da teşekkür edelim ama İzmirliler zaten bu konudaki görüşlerini net söylemişler” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE DEVAM EDİYOR
Milli Mücadele’nin 100. Yılı’nın önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Misket Dikmen, “15 Mayıs sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin en önemli günlerinden biri. İlk kurşunun ateşlendirdiği bir duygu var. Anıtın hikayesine gelene kadar belki de o ilk kurşunun nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsetmek gerekiyor. İzmir bugün olduğu gibi yüzü batıya dönük, ticari ilişkileri gelişmiş bir kent. O ilk kurşunun ardından 3 yıl 3 ay 22 gün süren bir mücadeledir. Zaman bize gösterdi ki milli mücadele ruhunu kaybetmemeliyiz. Çünkü mücadele devam ediyor. Tıpkı Mustafa Kemal’in bize söylediği gibi, delalet içinde olabilirler, bedhahlar olabilirler. Bunun için milli mücadele yolunda, muasır medeniyet ve hukuk devleti olma yolunda mücadelemiz devam ediyor” dedi.

“GAZETECİ ÖZGÜR DEĞİLSE HALK ÖZGÜR DEĞİLDİR”
Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) her sene yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin bu yıl 157. Sıraya gerilemesini değerlendiren Dikmen, “Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlamamız mümkün değil artık. İşsiz gazetecilerin sayısı o kadar çok ki, işsizliğin en yoğun yaşandığı meslek gruplarından biri, üstelik o kadar çok güvencesiz çalışan gazeteci var ki. Basın Özgürlüğü sıralamasındaki yerimiz kadar ayıp bir şey olamaz. Yargı ve hukuk bağımsız değilse, düşünce ve ifade özgürlüğü yok ise basın özgürlüğü ve diğer özgürlüklerden söz etmemiz mümkün değildir. 3 yıl kadar önce 130 civarındaydık sıralamada, bu yıl ise 157 sıradayız. Yasalar işlemiyor, üstelik öyle bir dönemdeyiz ki, gazetecilere çok hoyratça bir yaklaşım var. Çok yakın bir zamanda 2 gazeteci arkadaşımız saldırıya uğradı. Gazeteci özgür değilse, fikir özgür değilse, ifade özgür değilse halk özgür değildir” diye konuştu.

“GAZETECİLİK İÇİN KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKİYOR”
Basın sektöründe yaşanan derin problemlerden bahseden Dikmen, “Dövizde bir günde yaşanan değişme, bizim 33 kuruşa mal ettiğimiz gazeteyi bir gecede 93 kuruşa çıkarmıştı. Bu çok büyük bir kaostu. Bizim İzmirli gazeteler olmamızın, İzmir’de olmamızın çok büyük bir avantajı var. Birlikte bir şeyler yapmak için elimizde imkanlar var, İzmirli 7 gazete bir araya gelerek ne yapabilirizi konuştuk. O günlerde çok daha fazla arkadaşımızın işsiz kalma riski yaşadık, ulusal bir gazetenin İzmir ofisinin kapattığını ve bir anda birçok arkadaşımızın daha işsiz kaldığına şahit olduk. Bu ortamda İzmir gazeteleri olarak bir araya gelerek Pazar günleri çıkmama kararı aldılar. Bu onlara bir soluk, belki 1-2 istihdamı bir süre daha korumayı sağladı. Bir zamanlar kağıdını kendi üreten Türkiye’nin tüm kağıt fabrikaları kapatılarak kağıtta dışarıya mahkum kalmak gibi kaynaktaki sorunların çözülmesi gerekiyor. Dışarıdan elde edilen tüm ürünler dövize endeksli olduğu için, döviz değişimleri anında etkiliyor. Elbette bu konuda kalıcı çözümlerin üretilmesi gerekiyor” dedi.

 
Havalimanına Göztepeli akını!
 
Denizlispor'a yeni isim
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarkan 18 Mayıs 2019 Cumartesi 20:37

15 temmuz adını her yere verdiniz hasan tahsin şimdi mi aklınıza geldi

Yorumu oyla      4      5  
Gürkan 18 Mayıs 2019 Cumartesi 11:01

İyi de niye değişsin? Bu kadar basit mi? Bu mantıkla ülkenin adını da "Atatürk" koyalım. Niye olmasın ki, değil mi?

Yorumu oyla      4      5  
Murat 17 Mayıs 2019 Cuma 23:54

Niye degismiyormus.Konak Hasan Tahsin den dahami anlamlıdır.Bu Konak milli mücadelede göğüs göğüse mi carpismistir.İzmir''e İzmir''in tarihine katkısı nedir.Hasan tahsinden dahafazla katkısı var diyenin aklıyla zoru vardır.Şu MHP çooook uzun yıllar sonra mantıklı bir teklifle gelmiş.

Yorumu oyla      4      6  
Z.B 17 Mayıs 2019 Cuma 17:27

Sayın DİKMEN'e katılıyorum.İsim değişikliği bir hafızanın ve birikimin kaybı demektir. Bu konu politik bir malzeme haline getirilmemelidir.Bu konulara bilimsel ve entellektüel açı dan da bakılmalıdır.

Yorumu oyla      6      5  
izmirli 17 Mayıs 2019 Cuma 16:12

mhp bir isim değiştirmek istiyorsa kendi adını değiştirmekle başlasın...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'Dijital vatandaş ol' çağrısı
İzmir Üniversiteleri Platformu'nun etkinlikleri kapsamında Alsancak'ta ...
5 öğrenci bitiş çizgisini aynı anda geçti! Hepsi diskalifiye edildi
Karabükte düzenlenen atletizm müsabakasında dereceye girebilmek için ter ...
Suriyeli kadına kapkaça tutuklama!
İzmir'in Konak ilçesinde Suriyeli kadının cep telefonunu kapkaç yöntemiyle ...
 
Eski muhtar dehşet saçtı: 3 ölü
Konya'da eski muhtar, tartıştığı bacanağı ve 2 oğlunu tabancayla vurarak öldürdü.
Tüyler ürperten ifade: Siyanürü '1, 2, 3 fondip' diyerek içirmiş!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, "şerbet" diye içirdiği siyanürlü sıvıyla ...
Beşiktaş'taki terör saldırısı davasında karar
İstanbul Beşiktaş'ta 47 kişinin şehit olduğu terör saldırısına ilişkin ...
 
İzmir'de hamile eşini bıçaklamıştı... Her yerde aranıyor
İzmir'de, kendisinden boşanmak isteyen 4 aylık hamile eşi S.A.'yı 'Seni ...
Türkiye'de doğum oranı azaldı
Türkiye'de canlı doğan bebek sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde ...
MEB'den liselere yeni eğitim modeli
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yarın tanıtacağı yeni ortaöğretim modeliyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva