HABERLER>SAĞLIK
23 Temmuz 2021 Cuma - 18:07

İdeal süre açıklandı: İki doz arası kaç hafta olmalı?

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, iki BioNTech aşısı arasındaki sürenin uzatılması, daha fazla antikor oluşmasını sağlıyor. Araştırma, 503 sağlık çalışanı üzerinde yapıldı. Buna göre üç haftalık aralıkla yapılan aşı, 10 hafta aralıkla yapılanla kıyaslandığında, daha az antikor ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, kısa ya da uzun aralık verilse dahi, BioNTech aşısının güçlü bir koruyuculuk sağladığını vurguluyor.

İdeal süre açıklandı: İki doz arası kaç hafta olmalı?

Corona virüse karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech aşısının birinci ve ikinci dozları arasındaki uzun sürenin, vücudun bağışıklık sisteminde enfeksiyonla savaşan daha fazla antikor üretilmesini sağladığı belirlendi.

BBC'nin haberine göre, İngiltere hükümeti tarafından finanse edilen bir araştırma, Covid-19 aşılarının dozları arasındaki sürenin bağışıklığa etkilerini inceledi.

Henüz hakem incelemesinden geçmeyen, ön baskısı yayımlanan araştırma, iki doz arasındaki sürenin uzatılmasının daha fazla antikor oluşumuna katkı sağladığını ortaya koydu.

Araştırma için 2020'nin sonlarında ve 2021'in başlarında farklı aralıklarla iki aşı alan 503 Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personelinin bağışıklık tepkileri karşılaştırıldı.

Çalışanların kanlarındaki antikor seviyeleri, ikinci aşı dozundan bir ay sonra ölçüldü.

ARAŞTIRMA BULGULARI
Araştırma sonucunda Pfizer aşısının hem kısa hem de uzun doz aralıklarının, genel olarak güçlü bağışıklık tepkileri oluşturduğu görüldü.

Virüsü bağlayabilen ve hücrelere bulaşmasını durdurabilen nötrleştirici antikorların, 3 hafta aralıkla aşılananlara oranla 10 hafta aralıklı aşılananlarda daha fazla üretildiği tespit edildi.

Araştırmaya göre, ilk dozdan sonra antikor seviyeleri düşerken, farklı bir bağışıklık hücresi türü olan T-hücrelerinin seviyeleri yüksek kaldı.

Uzun aralıklı aşılanmada daha az T-hücresine rastlanırken, araştırmacılar tarafından aynı aralıkta bağışıklık belleğini destekleyen yardımcı T-hücreleri adı verilen belirli bir türün daha yüksek bir oranda olduğu belirtildi.

"İNSANLAR İKİ DOZ AŞI ALMAK İSTİYOR"
Araştırmayı yapan ekibin liderlerinden, Oxford Üniversitesi'nden Prof. Susanna Duanchie, iki doz aşı uygulanmasının daha iyi olduğunu ancak ikinci dozun zamanlamasının koşullara bağlı olarak daha esnek olduğunu söyledi.

8 haftayı en etkili nokta olarak gördüğünü belirten Duanchie, "Çünkü insanlar iki doz aşı almak istiyor ve şu anda ülkede çok fazla Delta varyantı var. Ne yazık ki, bu virüsün kaybolduğunu göremiyorum. Bunu, yapabileceğimiz en iyi korumayı elde etmekle dengelemek istiyoruz" dedi.

Newcastle Üniversitesinden Doktor Rebecca Payne de çalışmanın sonucunda iki doz aşının Covid-19'a karşı en güçlü korumayı sağladığını gördüklerini belirtti.

Aşıdan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, çalışmadan elde edilen bulguların yalnızca İngiltere için değil, dünya için de büyük önem taşıdığını ifade etti.

Zahawi, "Tüm yetişkinlere bir aşı sunmak için çabalarken, daha fazla insanı Delta varyantına karşı korumaya yardımcı olmak için doz aralığını Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi'nin (JCVI) tavsiyesine uyarak 12 haftadan 8 haftaya indirdik" dedi.

İngiltere, aşılamanın ilk döneminde, iki doz arasında 12 haftalık bir ara uyguluyordu. Ancak aşılama programı yaş gruplarına yayıldığından, insanlar ikinci aşılarını 8 hafta sonra yaptırmaları için teşvik edilmişti. Konu hakkındaki ilk tavsiye doz aralıklarının 3 hafta olması yönündeydi. (AA)

 
Erdoğan: Yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın
 
Manisa'da yaya geçitlerine drone'lu denetim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanların tavsiyesi: Aşıda zorlama değil teşvik uygulanmalı
Corona virüs aşılama hızındaki düşüş sonrası alınacak tedbirler konuşulurken ...
Koca duyurdu: Son günlerin en yüksek vaka sayısı!
Türkiye'de son 24 saatte 214 bin 196 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 586 ...
İllere göre vaka oranları açıklandı: İzmir'de durum ne?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
 
Yer: İzmir... Acil servis değil tımarhane!
Torbalı Devlet Hastanesi Acil Servis bölümüne bazı hastaların geliş nedenleri ...
TBMM'ye sunuldu: HPV'ye karşı ulusal aşılama
TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tekliflerinde, HPV (Human papilloma virus) ...
Koca: Ya tedbir ve aşı, ya kısır döngü!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Aşı ...
 
Uzmanlar uyardı: Sonbaharı beklemeyecek!
Aşılama hızının vaka sayılarına oranla yavaş kaldığı, maske ve mesafenin ...
Vaka sayısı açıklandı... Bakan Koca'dan çağrı: Aksi kısır döngü!
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerine ...
Ambulans helikopter yeni doğan bebek için havalandı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yeni doğan bebek, rahatsızlanınca ambulans helikopterle ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva