HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Ocak 2024 Salı - 10:21

Hububatta hedef 1,2 milyar dolarlık ihracat!

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracat Birliği Başkanı Muhammet Öztürk “2024 yılında Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracat hedefimizi tekrar 1,2 milyar dolar olarak belirledik” dedi

Hububatta hedef 1,2 milyar dolarlık ihracat!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri’nde Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Basın Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracat Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan ve Moiz Hemsi katıldı.

10 YILDA 2 KAT ARTIŞ
Birlik Başkanı Öztürk ihracatın 2023 yılında yüzde 7 artırıldığını ifade ederek, “Türkiye geneli 2023 yılı  ihracatımız toplam 255,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında 26,2 milyar dolarlık gıda ihracatının yüzde 48’ini hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü tek başına gerçekleştirmiştir. Sektörümüz ülkemiz gıda ihracatında lider konumundadır. Türkiye Geneli ihracatımız 2022 yılında 11,4 milyar dolar iken 2023 yılında yüzde 8 artış ile 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 10 yıl önce sektör olarak Türkiye geneli 6,7 milyar dolar ihracat yaparken, 10 yıl içerisinde sektörün ihracatı iki katına çıkmıştır. 10 yılda  2 kat artış, bu  süre zarfında yaşanan siyasi ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında sektörümüzün başarısının ciddi göstergesi niteliğindedir.  2023 yılı sonu itibariyle Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatımız 1 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  2022 yılında 1 milyar dolar olan ihracatımızı bu sene yüzde 7 artırmış bulunmaktayız” dedi.



EN ÇOK İHRACAT YAPAN BEŞİNCİ BİRLİK
Öztürk, EİB’te en çok ihracat yapan beşinci birlik olduklarını kaydederek, “EİB Geneli 12 sektörümüzün toplam ihracatı olan 18,2 milyar dolardan  Birliğimiz yüzde 6 pay alarak en çok ihracat yapan 5’nci birlik oldu.10 sene içerisinde ihracatımızı 360 milyon dolardan 1 milyar 68 milyon dolara çıkararak 3 kat artırmış bulunmaktayız. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat sıralamasında bundan 10 sene önce 8. Sırada iken, günümüzde 5. Sıraya yükselmiş durumdayız.2023 yılı sonu itibariyle toplam üye sayımız geçen seneye göre yüzde 12 lik bir artışla 1034 olarak kayda geçmiştir. Toplam üyelerimizin yaklaşık yüzde 50 ‘si  2023 yılında aktif ihracat gerçekleştirmiştir” şeklinde konuştu.

HEDEF 1,2 MİLYAR DOLAR
Öztürk 2024 yılı için hedeflerini şöyle açıkladı:

2022 yılında, 2023 yıl sonu hedefimizi 1,2 milyar dolar belirlemiştik. Ancak bölgemizin önemli ihraç ürünlerinden haşhaş tohumu ihracatının, en önemli pazarımız olan Hindistan makamlarınca kota verilmemesi nedeniyle 2023 yılında gerçekleştirilememiş olması ve ülkemizde yaşanan deprem felaketleri nedeniyle sektörümüzün uğradığı kayıplar nedeniyle öngördüğümüz artışı sağlamamız mümkün olmadı  ve 1 milyar 68 milyon  dolar ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılında ise Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracat hedefimizi tekrar 1,2 milyar dolar olarak belirledik. 

ÇALIŞMALARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ
Öztürk projelerden de bahsederek, “Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılını tanıtım anlamında oldukça aktif geçirdik.  Sektörümüzü tanıtan bir tanıtım filmi yaptırdık. Yurtdışı ve yurtiçinde katılım sağladığımız fuarlarla sektörümüz ve ülkemiz tanıtımını gerçekleştirdik. 15-18 Mayıs 2023 tarihlerinde Brezilya’da gerçekleşen Latin Amerika'nın en büyük uluslararası süpermarket fuarı olan APAS’a katılım sağladık. Birliğimiz standında ziyaretçilere sektörümüz ürünlerini ikram ederek, tadım etkinlikleri ile sektörümüzün tanıtımını gerçekleştirdik. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe faaliyet gösteren 6 İhracatçı Birliğimizle bir araya gelerek Türkiye Gıda İhracatçıları markasını oluşturduk. Sektör Kurulu olarak, yeni dönemde tanıtım çalışmalarımızı Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) markasıyla yürüteceğiz. Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma platformlarından biri olan, Eylül ayında düzenlenen “WorldFood İstanbul” Fuarına TGİ markamızla tüm sektör birlikleri ortak katılım sağladık ve sektörümüz ürünlerinin tanıtım ve tadımını gerçekleştirdik. WorldFood İstanbul Fuarı geçen seneye göre neredeyse iki kat büyüdü. 2023 yılında 38 bin m2 alanda toplam 1.117 katılımcı firma stantlarıyla fuarda yer aldı. Toplam ziyaretçi sayısı 2022 yılına göre %67 artarak 64 bine ulaştı. Ziyaretçilerin yaklaşık 20 bini ise uluslararası ziyaretçilerdi. 2024 yılında 32. kez gerçekleşecek fuarın, katılımcı firmalara tahsis edilen alanının tamamı şimdiden dolmuş durumda. Türkiye gıda İhracatçıları olarak,  ortağı ve destekleyicisi olduğumuz WorldFood İstanbul Fuarını  dünyanın en büyük ve en prestijli gıda fuarına dönüştürmek ve ülkemizi dünya gıda sektörünün buluştuğu bir merkez üssü haline getirmek için Türkiye Gıda İhracatçıları olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. 2024 yılında da bu markamız ile Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa başta olmak üzere yurtdışı fuarlara katılım sağlayarak tanıtım gerçekleştirecek, sektöre yönelik tarafımıza iletilen talepleri üyelerimiz ile paylaşacağız. 2024 yılında TGİ markamızla katılım sağlayacağımız fuarlarımız arasında yer alan ve dünyanın en büyük gıda fuarları olan Gulfood Dubai, Foodex Japan, Summer Fancy Food, World Food Moscow, Sial Paris fuarlarına katılım sağlayacağız” diye konuştu.

YASAKLAR SEKTÖRÜ DARALTIYOR
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise konuşmalarında, Hububat ve Yağlı Tohumları alt sektörlerine ayırarak birliğin çalışmalarını ve hedeflerini kolaylaştırmak için çalışacaklarını kaydetti. Eskinazi, ihracat yasaklarının da sektöre olumsuz etkileri olduğunu altını çizdi.

 
Ekonomik güven endeksi Ocak'ta arttı
 
BOTAŞ duyurdu: Doğal gazda fiyatlar değişmedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Starbucks'a zam geliyor' iddiası!
Starbucks'ın kahve fiyatlarına şubat ayından itibaren zam yapacağı iddia edildi.
EBSO Meclis Başkanı’ndan MESEM'e 'stajyer' ölümleri tepkisi!
EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu, ...
Yorgancılar'dan Başkan Şimşek'e kur yanıtı: Maliyetlerin altında kaldı!
2024 yılının ilk meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Türk ihracatçılardan Çin hamlesi
Çin’in yıllık 2,6 trilyon dolarlık ithalatından daha fazla pay almak isteyen, ...
Egeli ihracatçıların 2024 hedefi Çin!
“Çin almak için uzak değilse, satmak için uzak değil” mottosuyla Çin pazarındaki ...
Güneş enerji santrali dikilecekti... Bakanlık'tan koruma kalkanı!
İzmir'in Dikili ilçesinde güneş enerji santralinin dikilmek istendiği ...
 
İhracatçıların başkanı Eskinazi'den döviz kuru çıkışı: Baskı devam ediyor!
Türkiye, Orta Vadeli Programa göre 2026 yılı sonu için 302,2 milyar dolar ...
Taş ocağının hedefindeydi…Bakanlık'tan koruma kalkanı!
Foça’nın Kocamehmet Köyü’nün yakınlarında açılmak istenen taş ocağının ...
İZTO'da gündem aile şirketleri... Başkan Özgener'den 'kurumsallaşma' önerisi!
İZTO’da gerçekleştirilen “Sözleşmelerin Ticari Hayat İçin Önemi ve Uyuşmazlıkların ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva