HABERLER>SAĞLIK
12 Ocak 2024 Cuma - 10:06

HPV Pozitif bireylerin psikolojik savaşı: Utanç ve kaygı bozukluğu!

Son dönemlerde sıklıkla rastlanan rahim ağzı kanseri (HPV) ile ilgili bireylerin yaşadığı psikolojik sıkıntıları anlatan İzmirli Psikolog Ekin Şen, kaygı bozukluğu ile mücadele edildiğini ifade etti. Süreci örneklerle anlatan Şen, "Özellikle genç kızlar bu durumu aileleriyle paylaşamıyorlar. Geçirecekleri operasyonları tek başlarına yapıyorlar. Operasyon yoksa bile her koşulda aşı gerekli ve o da sosyo ekonomik düzeye bağlı. Bir üniversite öğrencisinin masrafları zaten yüksekken harcamalarla üç doz aşıya ulaşmak zor oluyor" dedi.

HPV Pozitif bireylerin psikolojik savaşı: Utanç ve kaygı bozukluğu!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son yıllarda öoldukça yaygın olan ve aşısının ücretsiz olmaması ile gündeme gelen HPV hastalığı psikolojik sıkıntıları beraberinde de getiriyor.

HPV'nin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olması sebebiyle kişinin kendini suçlu hissetmesine veya utanç duymasına neden olduğu biliniyor.

Egedesonsöz’e HPV pozitif bireylerin yaşadığı psikolojik sorunları anlatan Psikolog Ekin Şen, “Kız çocukları ya da kadınlar pozitif olduklarını öğrendiklerinde utanç ve suçluluk duygusu yaşıyor” dedi.

HASTALARI KORKU VE ÇARESİZLİĞE KAPILIYOR
HPV Pozitif bireylerin genelde kadın olduğunu ifade eden Psikolog, özellikle sosyoekonomik süreçlerin hastaları olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Şen, “Pozitif bireyler birçok açıdan sorunlar yaşıyor. Öncelikle HPV Pozitif olduğunu öğrenme süreciyle ilgili süreçler yavaş işlediği gibi az sayıda hastanede bu tür sağlık hizmeti veriyor. Siğil ve kaşıntılarla başlayan süreçler oluyor. Bir süre boyunca bunun sonucunu alamıyor. Pozitif olduklarını öğrendiklerinde ise bunların her birisi kendi sosyoekonomik süreçlerine göre yaşama biçimleri değişiklik gösteriyor. Devlet hastanesinde sonuç almaya çalışan bir kadını örnek gösterecek olursak o gün şanslıysa ve doktorun başı kalabalık değilse bilgi alabilir ancak yoğunsa süreç uzuyor. Bazı doktorlar kestirme cevaplar da verince kişi bunu internet üzerinden öğrenemeye çalışıyor. İnternette ise kaotik bir ortam olduğu için doğru bilgiye ulaşmak oldukça zor ve büyük bir korku kaplıyor” diye konuştu.

UTANÇ DUYGUSU OLUŞUYOR
Çalışmalarında en sık karşılaştığı durumun ise HPV pozitiflerin bunu kimseyle paylaşamadığı ve sorunların üstesinden tek başına gelmek zorunda kaldıklarını aktaran Şen, “HPV Pozitif olmak demek sanki partnerini aldatmış olmak anlamına geliyor gibi bir zihniyet söz konusu. Önyargılı bir hal alıyor ve kendilerini suçlu hissediyor.  Cinsel hayatlarını insanlara açık etmiş hali utanç duygusunu beraberinde getiriyor.  Bu kısımlar işin zorlu kısımları. Özellikle genç kızlar bu durumu aileleriyle paylaşamıyorlar. Geçirecekleri operasyonları tek başlarına yapıyorlar. Operasyon yoksa bile her koşulda aşı gerekli ve o da sosyo ekonomik düzeye bağlı. Bir üniversite öğrencisinin masrafları zaten yüksekken harcamalarla üç doz aşıya ulaşmak zor oluyor. Genellikle aşı meselesi ötelenmiş oluyor. Bazen de çevresi, yakın arkadaşları, aile büyüklerinden anlatabildiği biri varsa ancak o şekilde başkası karşılarsa aşıyı alabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA KARŞILAŞTIĞIMIZ KADINLARIN HER BİRİSİNİN ÇOK YOKSUL OLDUĞUNU GÖRDÜK
Psikolog Şen, bu zorlu sürecin kadınlarda kaygı bozukluğuna neden olduğunu vurgulayarak "Ekonomik olan kısmı, ön yargılar, doğru bilgiyle, doğru insanlara temas etmekle bir biçimde aşılabilir. Bu işin suçluluk duygusu kısmı, partnerle ilgili olan kısımları, özel cinsel yaşantıyı sürdürme kısmı bu mesele ortaya çıkınca konuşulması, paylaşılması güç bir hal alıyor. Yaptığımız çalışmalarda karşılaştığımız kadınların her birisinin çok yoksul olduğunu gördük. Mesele sadece yoksulluk da değil bunun yanı sıra eğitimsizlik de söz konusu. HPV pozitif olduğunu öğrenen kadınlarda kaygı bozukluğu da görülüyor” değerlendirmelerini yaptı.

 
Bakanlık harekete geçti... Fenomenlere sıkı takip!
 
Cari denge iki ay sonra açık verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'den 85 yaralı daha Türkiye'ye getirildi
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yaralanan 85 hastayla beraberindeki ...
Bakan Koca açıkladı... Gazze'den 85 yaralı geliyor
Gazzeli 85 hasta ve yaralı, özel uçakla bu akşam Mısır'dan Türkiye'ye ...
Canan Karatay'dan öneri: Zehri dışarı atıyor
Önerdiği doğal besinlerle her zaman adından söz ettiren Prof. Dr. Canan ...
 
Koca'dan risk grubundakilere 'enfeksiyon' uyarısı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, ...
Alman Dageförde, yapay mesaneyle sağlığına kavuştu
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Alman vatandaşı Hilmar Dageförde'ye ...
Kuaföre gidenler dikkat: Alerjik cilt hastalıkları görülüyor!
ERÜ ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ...
 
Uzmanı uyardı: Bu belirtiler ağız kanserinin habercisi!
Dünyada en fazla rastlanan 6’ncı kanser türünün ağız kanseri olduğunu ...
İzmir Şehir Hastanesinde organ nakli ameliyatları başladı
İzmir'de 16 Ekim'de hasta kabulüne başlayan İzmir Şehir Hastanesinde organ ...
İzmir'de bir sektör krizde... Kalifiye eleman bulunamıyor!
EBSO Medikal Meslek Komitesi Üyesi Atila Şensoy, ağız ve diş sağlığı sektöründe ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva