HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 09:26

Homa Operasyonu-2: Şimdi balık zamanı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zorlu bir çalışmayla yok olma tehlikesinden kurtardıkları Homa Dalyanı’nda şimdi de kanalları derinleştirerek balık üretimini artıracak çalışmaların startını verdi. Açılacak yeni kanallarla dalyana taze su girişi sağlanacak, balık varlığı zenginleşecek ve kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebileceği ortamlar oluşturulacak.

Homa Operasyonu-2: Şimdi balık zamanı!

Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in günümüze ulaşan son dalyanı Homa için başlattığı kurtarma operasyonunda yeni bir adım daha attı. Deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Homa Dalyanı’nın çevresini setlerle güçlendirerek koruma altına alan Belediye, şimdi de dalyanı balık üreme merkezi haline getirecek derinleştirme çalışmalarını başlattı. Sığlaşma nedeniyle balık üretiminin yok olduğu bölgede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile protokol imzalayan İZSU Genel Müdürlüğü  “Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi” kapsamında dalyanda derinleştirme kanalları açmaya başladı.


 
KÖRFEZ ÇED’İNİ BEKLERKEN…
Homa Dalyanı’ndaki derinleştirme çalışmalarının startını veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi’nin bu son dalyanının kent ve Kuş Cenneti için çok önemli olduğunu söyledi. Homa’yı balıkların yeniden üreme alanı bulabileceği ve balık popülasyonunun artacağı bir konuma getirebilmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Homa Dalyanı sığlaşmıştı ve balıkların yaşama şansı çok azalmıştı; hatta kalmamıştı. Bu durumu Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle beraber değerlendirerek dalyanın yeniden  canlandırmak için bir çalışma yapmaya karar verdik. TCDD ile birlikte yürüttüğümüz ‘İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin ÇED sürecini beklerken, elimizdeki ekipmanları Homa Dalyanı’nın derinleştirilmesi ve tekrar rehabilite edilmesi çalışmalarında kullanmak istedik. Derinleştirme çalışmaları ile su sirkülasyonunu arttırmayı ve balıkların beslenmesi için su girişini dengelemeyi planlıyoruz. Uzun ve son derece maliyetli bir çalışma olacak. Burada balıklar büyüdüğünde, çocuklarımıza balık tutmayı öğretmek, dünyanın sayılı kuş cennetlerinden birisi olan İzmir Kuş Cenneti’nin Homa Dalyanı etkinlikleri ve Doğal Yaşam Parkı ile birlikte, bilinirliğini ve ziyaretçi sayısını artırmayı istiyoruz” diye konuştu.
 
MELTEM VE İMBAT İŞBAŞINDA
“Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi”nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yüzülebilir Körfez” hedefiyle TCDD işbirliği ile yürüttüğü  “İzmir Körfez’i ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” kapsamında 10 milyon liralık yatırımla hizmete aldığı Meltem İzmir tarama gemisi ile İmbat İzmir römorkörü kullanılıyor. Körfez’e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için alınan; 14 metre derinliği tarayıp, saatte 800 ton malzemeyi 1-2 kilometre uzaklığa itebilen kazıcı-emici gemi ile derinleştirme çalışmaları sürdürülüyor. Ayrıca yüzer –gezer (amfibik) ile paletli iş makineleri de hummalı bir çalışma içinde...


 
HEM EKONOMİK HEM EKOLOJİK
Yürütülen proje ile derinleştirme kanalları açılarak dalyana taze su girişinin sağlanması; buna bağlı olarak da balık popülasyonunun zenginleşmesi ile birlikte  dalyan sahası ve boğazındaki sığlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Tarama çalışmalarından çıkarılacak malzeme ise dalyan duvarlarının güçlendirilmesinde kullanılacak. Dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebileceği ortamlar oluşturulacak. Dalyanda yaşamını sürdüren balıkların kışlatılması gerçekleştirilerek yıl boyu balık varlığı sağlanacak. “İzmir Körfez’i ve Limanı Rehabilitasyon Projesi”nin de hayata geçmesi ile birlikte İzmir Körfezi’nde hem ekonomik hem de ekolojik olarak pozitif değişim yaşanacak.
 
AZİZ NESİN’LİK HİKAYE
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun dalyana karışarak yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıyınca, bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti. Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti. Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı. Dalyan için yaklaşık 10 bin kamyon taş ve malzeme getirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şantiye imkanları ile yaptığı bu çalışmanın işçiliğiyle birlikte maliyeti 8.5 milyon TL.  oldu. Çalışmalar 2012 yılında tamamlandı.

24 BALIK TÜRÜ VARDI
Bir zamanlar Ege Denizi kıyı şeridinde bulunan 9 dalyandan ve İzmir Körfezi’ndeki (Çakalburnu, Çalıbaşı, Kırdeniz ve Ragıppaşa ile birlikte) 5 dalyandan biri olan Homa Dalyanı, İzmir’de günümüze kadar gelen tek dalyan. İzmir Kuş Cennetinin de içinde olduğu, Türkiye’deki 13 Ramsar alanından biri olan Gediz Deltası’nda yer alıyor. Dalyan, çok sayıda su kuşunun beslenme ve üreme alanı olduğu gibi İzmir Körfezi'ndeki balık üretimi için de büyük önem taşıyor.  20 yıl öncesine kadar 24 farklı balık türünü barındıran dalyan, bugün ayakta durma mücadelesi veriyor. Homa dalyanının yok olması,  nesilleri tehlike altında olan ve Türkiye’de sadece dört yerde kuluçkaya yatabilen tepeli pelikanların, İzmir Kuş Cenneti’nde artık kuluçkaya yatamayacakları anlamına da geliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cem 14 Ağustos 2014 Perşembe 09:41

tabi metro bitiremeyen adamdan kanal açmasını iste, tabi kanal da ayrı konu kime yarayacaksa

Yorumu oyla      11      7  
YORUMCU BABA 13 Ağustos 2014 Çarşamba 15:13

Farklı Bir Konuda Görüş Belirtmek İstiyorum.Balıklıova-Gerence Koyu İltur Sitesi Arası 6 Km.dir.Bu 6 Km.lik Mesafeye KANAL Açın. Ve İzmir Körfezini Direkt Çeşme İle Birleştirin.İzmirden Kalkan Bir Gemi Karaburunu Dolaşıp Yaklaşık 80 Km.Dolaşmak Zorunda Kalıyor.Kısalan Bu Mesafe Sayesinde Sakız Adasından,Kuşadasından Ve Egenin Diğer Güney Yerlerinden Deniz Yolu İle İzmir"e Gelişler Kolaylaşır.Üstelik Kanal Sayesinde Körfez Temizlenir.Balık Sayımız Artar.Kafanızda Bir Canlandırın Lütfen.

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar’da ‘er meydanı’ hazırlığı
Türkiye’nin ilk Sakin Şehri Seferihisar, 16 Ağustos Cumartesi günü “Yağlı ...
Kocaoğlu'ndan Homa Dalyanı ile ilgili yeni müjde
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir’in son dalyanı olan ...
Karşıyaka Opera'da bir deprem daha: Akpınar Şef'ten sonra...
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar dünyaca ünlü orkestra ...
 
Pamucak’ta temizlik çalışmaları başladı
Selçuk Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) Pamucak’ta ortak çalışma başlatarak ...
AK Parti ve CHP Buca için tek yürek!
AK Parti İzmir milletvekili ve Buca teşkilatı, ilçenin CHP’li belediye ...
Karşıyaka'da ‘çocuk kulübü’ kuruldu
Çocukların sosyal ve kültürel gelişimi için çalışmalarını hızlandıran ...
 
Okuma aşkı 60’ında öğrenci yaptı
Konak Belediyesi’nce açılan 'İngilizce kursu' eğitimin yaşı yok sözünü ...
Bornova’da yarı olimpik havuzlarda yaz serinliği
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent Spor Tesisleri’ndeki yarı olimpik yüzme ...
Japon sanatçılar Gaziemir’i coşturdu
Japon grubu Pyramidos, Güzelbahçe'de muhteşem bir konser verdi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva