HABERLER>EGE
25 Nisan 2021 Pazar - 11:30

Hobi bahçesi işte böyle olur!

İzmir'in pek çok ilçesinde içinde yapılaşmanın da olduğu hobi bahçeleri çığ gibi büyürken, Manisa Şehzadeler Belediyesi'nin 4 yıl önce Veziroğlu mahallesinde oluşturduğu hobi bahçeleri göz kamaştırıyor. Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 4 yıl önce hayata geçirdiği bu projesini tüm ayrıntılarıyla anlattı, "Hobi bahçeleri başka, hobi evleri başka..." dedi

Hobi bahçesi işte böyle olur!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Menderes, Kemalpaşa, Güzelbahçe ilçeleri başta olmak üzere pek çok yerde pıtrak gibi çoğalan hobi bahçelerine yönelik eleştiriler yoğunlaşırken, Manisa'nın Şehzadeler Belediyesi'nin oluşturduğu hobi bahçeleri, örnek uygulama olarak gösteriliyor. Belediyenin dört yıl önce Veziroğlu mahallesinde kurduğu 90-100 metrekarelik 318 parselden oluşan hobi bahçelerini görenler, "Hobi bahçesi işte böyle olur" demekten kendini alamıyor.

AYLIK KİRASI, SADECE 207 LİRA

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Avrupa ülkelerindeki örneklerini görerek, inceleyerek böyle bir projeyi hayata geçirmiş olmanın huzurunu yaşadığını söyledi. Şehir hayatında betonlar arasında yaşamaktan mutsuz, keyifsiz, toprakla iç içe olmak isteyen ama olamayan çok sayıda insanımızın bulunduğuna dikkat çeken Başkan Çelik, "Avrupa ülkelerindeki ortalamanın da üzerinde olacak şekilde, 90-100 metrekarelik parseller hazırladık ve kiralama yöntemiyle halkımıza sunduk" dedi. Başkan Çelik, bu projenin ayrıntılarını şu sözlerle dile getirdi:

"Şehirde yaşayan insanların bir bahçe satın alacak ekonomik gücü yok. Böyle bir yer oluşturalım, insanlarımıza nefes alma alanı açalım dedik. Başarılı da olduk. Artık o hobi bahçelerinde insanlarımız organik ürünlerini yetiştiriyorlar. İki parseli belediye olarak kendimize ayırdık. Orada Atalık tohumdan fide üretiliyor. Belediye olarak tohum takas şenlikleri yapıyoruz. İki parselde ürettiğimiz fideleri vatandaşlarımıza ücretsiz sunuyoruz. Vatandaşımız toprakla uğraşsın, stresini atsın, organik ürünler yetiştirip yesin, diye yola çıktık. 90-100 metrekarelik alana 4.5 metrekarelik ahşap bir yapı koyduk, alet edevatını orada saklayabilsin diye. Hobi bahçesinde gece kalmak yasak. Altyapısını hazırladık. Oraya gidiyorum, mutlu insanları gördükçe ben de mutlu oluyorum. Aylık 207 lira gibi sembolik bir kira alıyoruz."

HOBİ BAHÇELERİNİN ENERJİSİ, GÜNEŞTEN

Hobi bahçelerinin elektriğinin, oradaki aydınlatma direklerinde bulunan paneller vasıtasıyla güneşten sağlandığına vurgu yapan Başkan Çelik, "Hobi bahçelerinin elektriğini biz veriyoruz, su da bizden. Güvenliği biz sağlıyoruz. Bir arıza, bir sorun oluştuğunda ekiplerimiz hemen gidip o sorunu çözüyor. Aydınlatma direklerinde panellerimiz var, enerjiyi o panellerle üretiyoruz. Zafer Kalkınma Ajansı'ndan aldığımız hibeyle yaptığımız bu çevre dostu enerji üretimiyle de örnek olduk. Bu şekilde üretilen enerjiyi kullanıyoruz hobi bahçelerimizde. Vatandaş, ayda 207 lira ödeyerek, bu hizmetlerin tamamını alıyor. Başlangıçta o kadar çok talep vardı ki, hak sahiplerini kurayla belirledik. Bugün orada hobi bahçesinden bir parseli kiralayabilmek için en az 50 vatandaşımız sırada bekliyor" diye konuştu.

TOPRAĞA KİMYASAL KARIŞTIRILMIYOR, ÇÜNKÜ...

Şehzadeler Belediyesi Hobi Bahçeleri'nde, deterjanla bulaşık yıkamanın yasak olduğunu hatırlatan Başkan Ömer Faruk Çelik,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulaşık yıkama yeri ayrı. Neden ayrı yaptık? Kimyasalla toprak kirletilmesin diye. Çocuklar için oyun parkımız var. Yeterli sayıda otoparkımız var. Hobi bahçesi dediğin, böyle olur. Verimli tarım arazilerinin parçalanarak hobi bahçesi yapmaktan öte hobi evlerinin yapılması, zaten imar kanununa göre yasak. Doğal alanların betonla doldurulması, kanunlara uygun bir şey değil. 4.5 metrekarelik ahşap kapalı alan dışında bir de kamelya var, bizim hobi bahçelerimizde. 100 metrekarelik toprak, orada kiracı olan hak sahiplerine yetiyor. Ekip biçtikleri ürünlerin bakımına ancak yetişebiliyorlar. İnsanlarımız, belediye olarak açtığımız hobi bahçelerinden dönüşümlü olarak yararlanıyor. Yeni bir hobi bahçesi alanı üretmek gibi bir düşüncemiz yok. Hobi bahçesi var, bir de hobi evleri var. İzmir'dekilere hobi bahçesi demek doğru olmaz, orada hobi evleri sorunu daha büyük."

ÜÇ YILDIR BURADAYIM, ÇOK HUZURLUYUM

İzmirspor ve Manisaspor'da yıllarda futbol oynayan ve emeklilik günlerini Şehzadeler Belediyesi'nin Veziroğlu mahallesindeki hobi bahçelerinde geçiren Bülent Hasgönüllü ise duygularını şöyle dile getirdi:

"Üç yıldır hobi bahçemde huzur içinde yaşıyorum. Doğa, en büyük şifacı. Covid sonrası özellikle, burada şifa buldum. İnsan ruhunun ve bedeninin terapi merkezi burası. Belediye başkanımız Ömer Faruk Çelik'e çok teşekkür ediyorum, bizlere böyle bir yer hazırladığı için. Burada kurallar var. Herkes kurallara harfiyen uyuyor. Buradaki huzuru kaçıracak en küçük bir olay dahi yaşanmıyor. Doğayı da kirletmiyoruz, çirkinleştirmiyoruz. Burası, kurallarıyla güzel. Burada binlerce lira verip hobi bahçesini, yasalara aykırı biçimde satın alma yok, kiralama söz konusu. İzmir'in bazı ilçelerinde gördüğüm hobi bahçeleri, hobi bahçesi olmaktan çıkmış, hobi evleri, hobi villaları olmuş. Doğayı, tarım alanlarını kirletmeyelim, güzelleştirelim."

 
Karşıyaka'da kurucu başkana vefa
 
Britanya’nın yarısı en az bir doz aşı oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Musa. 25 Nisan 2021 Pazar 19:13

Bahçe olarak güzel,amaoturacak bir yer yok dinlenme ihtiyaçıni ve diğer ihtiyaçlar sıkıntilımesala evler insanların bira,da ayaklarını uzatıp dinlenmesi için olmalıydı kazma kürek gibi edavat için değil.

Yorumu oyla      2      6  
Zagor 25 Nisan 2021 Pazar 12:45

Her sey güzel ama bir yerde yanlis var. Avrupada Hobi Bahceleri 200-500 metrekare arasidir. Öyle söylendigi gibi 90-100 metrekarenin altinda degil.

Yorumu oyla      2      3  
BUCALI 25 Nisan 2021 Pazar 12:15

Helal olsun işte belediye böyle vatandaşların derdine çare olacak uygulamalar geliştirmeli,başka bir tarım mümkün deyip içi boş hiç söylemlerle tarım arazilerinin katledilmesine göz yummak sessiz kalmak bir belediye başkanına yakışmaz,aynı uygulamayı hatta daha iyisini bekliyoruz ve şu garabet hobi evlerinin bir an önce yıkılmasını tarım arazilerinin talan edilmesinin acil olarak önlenmesini başkanlarımızdan talep ediyoruz,şehzadeler belediye başkanını da tebrik ediyorum çok güzel bir uygulama yapmış ders niteliğinde...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum plajları turistlere kaldı
Muğla'nın Bodrum ilçesindeki cadde, sokak ve plajlar, kısıtlamadan muaf ...
Tarım aletine sıkışan çiftçi hayatını kaybetti
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, üzüm bağında çalışırken traktöre bağlı ...
Eşine bıçak çeken kocayı, esnaf durdurdu
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde Ahmet A. (48), hakkında uzaklaştırma ...
 
Kuşadası'ndaki bar cinayeti zanlısı 7 yıl sonra yakalandı
Aydın'ın Söke ilçesinde, 2014'te Kuşadası'ndaki barda işlenen cinayetle ...
Mağdurlar evine girmeye çalıştı... Muğla'da 'Kripto Baron'a gözaltı!
Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin'in faaliyetlerini ...
Ege Denizi'nde bir deprem daha!
Ege Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Gazeteci-Yazar Selahattin Duman için son görev
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden gazeteci yazar Selahattin ...
Kız arkadaşını boğarak öldürmüştü... Müebbet hapsi istendi!
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Kasım 2020'de kız arkadaşını boğarak öldürdüğü ...
NASA'dan Azmak Deresi paylaşımı
Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA), Muğla Akyaka'da bulunan Azmak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva