HABERLER>GÜNCEL
17 Eylül 2023 Pazar - 07:49

Helikopter baraja düşmüştü... 3 ateş savaşçısından acı haber!

İzmir'in Menderes ilçesinde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını devam ederken, alevlere müdahalede kullandığı suyu aldığı sırada Tahtalı Barajı'na düşen helikopterdeki 3 mürettebatın yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Helikopter baraja düşmüştü... 3 ateş savaşçısından acı haber!

Menderes'in Keler Mahallesi yakınlarındaki ormanda, dün saat 14.00 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 8 uçak, 18 helikopter, 46 arazöz, 13 su ikmal aracı, 7 dozer ve 7 ilk müdahale yer ekibi sevk edildi. Yangın söndürme çalışmaları gün boyunca aralıksız devam ederken, havanın kararmasının ardından gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri de müdahaleye başladı.

Saat 23.53'te içerisinde 4 mürettebatın bulunduğu belirtilen gece görüşlü yangın söndürme helikopteri, henüz bilinmeyen bir nedenle müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı'na düştü. Bölgeye polis, jandarma, itfaiye, sahil güvenlik, AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Bölgede arama-kurtarma çalışması yapan ekipler, 4 mürettebattan 1'inin yüzerek karaya çıktığını belirledi. Kendi imkanlarıyla karaya çıkan mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu ve tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Diğer 3 mürettebat için arama-kurtarma çalışmasının sürdüğü bildirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da bölgede incelemelerde bulundu.

ACI HABER GELDİ
Edinilen bilgilere göre 3 mürettebatın yaşamını yitirdiği öğrenildi. 

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel de sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajta "16 Eylül Cumartesi günü İzmir Menderes ilçemizde çıkan orman yangınına müdahale ederken baraja düşen helikopterdeki 3 mürettebatın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendik. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun." ifadeleri yer aldı. 

AİLESİ BÖLGEYE GELDİ
İzmir'de meydana gelen helikopter kazasında, helikopterde bulunan mürettebattan Mehmet Akif Tutuk'un babası Ahmet Tutuk, Tahtalı Barajı'na gelip yetkililerden bilgi aldı.



ÇALIŞMALARA ARA!
Helikopter kazasında, enkazın yaklaşık 12 metre derinlikte olduğu tespit edildi. Bölgeye getirilen arama balonları ekiplerce su altına indirerek helikoptere bağlandı. Ancak hava koşulları, suyun dibindeki akıntı ve görüş mesafesinin düşmesi üzerine çalışmalara ara verildi. Çalışmalar için yeni ekipmanların da istendiği öğrenilirken, arama faaliyetlerinin yarın kaldığı yerden devam edeceği belirtildi.
 

NELER YAŞANDI?

BAKAN YUMAKLI: ENKAZIN YERİ TESPİT EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tahtalı Baraj havzasına gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, “Dün 3 farklı yerde Adana, Bolu ve burada orman yangını çıktı. Buradaki yangına arkadaşlarımız kısa sürede müdahil oldu. 3 yangın da eş zamanlı sürerken önce Bolu, ardından da Adana kontrol altına alındı. Buranın enerjisi de büyük oranda düşürüldü. Arkadaşlarımız artık kısmen kontrol altına alma çalışmalarını gerçekleştirdiler. Burada 3’ü gece görüşlü olmak üzere 20'ye yakın helikopter ve 500 de personel ile diğer kara araçları vardı. Havanın kararmasıyla gece görüşlü helikopterler soğutma çalışmalarına devam ettiler. Bu yangın da kontrol altına alınmış durumda" dedi.

Kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Yumaklı, şunları söyledi:

“Helikopter yakıt ikmali yaptıktan sonra soğutma yapmak için buraya yönlendi ve saat 23.53 itibariyle helikopterden bağlantı alınamadı. Daha sonra arkadaşlarımızın araştırmasıyla birlikte burada bir helikopterin kazaya uğradığı tespit edildi. Daha sonra Sayın Valimizin koordinasyonunda AFAD, UMKE, Sahil Güvenlik, polis, jandarma tüm ekipler burada seferber oldular. Helikopterde 3’ü Kırgız 4 personel vardı. Kırgız uyruklu personellerden bir tanesi kurtarıldı. Şu anda hastanede. Yoğun bakımda ancak aldığımız bilgiye göre sabah itibarıyla herhangi bir hayati tehlikesi yok. Daha sonra ekiplerin gece boyu helikopteri ve diğer personeli arama çalışmaları devam etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar özellikle sonarlar da dahil olmak üzere bütün bu bahsettiğim kurumlarımız aradılar. Tespit edilen yer görüş mesafesinde olan yer. Ancak görüş mesafesi çok düşük olduğu için şu anda arkadaşlarımız net bir şey söyleyemiyorlar. Dalgıçlarımız tabii el yordamıyla tam enkazın orada olduğunu tespit ettiler. Şimdi bu aşamadan sonra artık helikopterin çıkartılarak belli bir mesafeden sonra karaya çıkartılması işlemleri başlayacak. Bununla ilgili ekipler şu anda hazırlıklarını yapıyorlar. En kısa zamanda buradaki ilgili askeri birliklerin başındaki komutanımızla birlikte çalışmalara devam edecekler" ifadelerini kullandı.

BAKAN YUMAKLI, BÖLGEYİ HAVADAN İNCELEDİ
İzmir'in Menderes ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle 20 saatte kontrol altına alındı. Tahtalı Barajı'na dün saat 23.53'te düşen ve 1 mürettebatın yüzerek karaya çıktığı, gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerindeki 3 mürettebat için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki incelemelerini sürdüren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tahtalı Barajı'ndaki arama-kurtarma çalışmalarını ve kontrol altına alınan yangın sonrası yapılan soğutma çalışmalarını helikopterle inceledi.

'ÜÇ PERSONELİN AKIBETİYLE İLGİLİ BİLGİ VEREBİLECEK BİR POZİSYONDA DEĞİLİZ'
Bakan Yumaklı,  "Ümit ediyoruz ki çok kısa sürede tamamlanır. Ancak elbette burası bir baraj. Dikkatli olmak durumundalar. Çalışmaları biz de anbean buradan takip etmiş olacağız. Mürettebatın helikopterin içinde olup olmadığını şu anda söylememiz mümkün değil. Hem arama çalışmaları dışarıda devam edecek hem de helikopterin çıkarma çalışmaları devam edecek. Ama biz şu anda diğer üç personelin akıbetiyle ilgili bilgi verebilecek bir pozisyonda değiliz ama oldukça paylaşacağız. Şu an için bütün konsantrasyonumuz helikopterin hızlıca çıkartılmasıyla ilgili. Ben bütün orman camiasına, yeşil vatanı korumak için savaşan bütün kardeşlerimize geçmiş olsun diliyorum. Menderes'e geçmiş olsun. Elbette bu çağrımızı tekrar edelim. Yangınla alakalı müdahale konusunda ormanın kahramanları her şeyi yapar. Ancak elbette ki en önemlisi bu yangının çıkmaması. Dolayısıyla ben tekraren buradan bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."

BAKAN YUMAKLI'DAN PİLOTA ZİYARET
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine ziyaretinde, İzmir Valisi Süleyman Elban ile diğer ilgililer eşlik etti.

Yumaklı, ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaralı Kırgız pilotun bilincinin açık ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Yaralı pilotu yormamak adına kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Yumaklı, "Kendisine moral verdik. Umarım çok kısa bir zamanda iyileşir." dedi.

İZSU VE İTFAİYE EKİPLERİ SEFERBER OLDU
Menderes ilçesinde dün ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı Barajı’na düşen helikopterin yerinin tespit edilmesi ve içindeki personelinin kurtarılması amacıyla yoğun çaba harcandı. İZSU Genel Müdürlüğü denetimindeki alanda meydana gelen kazanın ardından ilk olarak bölgedeki İZSU güvenlik personeli harekete geçti. İzmir Büyükşehir İtfaiyesi’ne bağlı arama kurtarma ekipleri de kısa süre içinde olay yerine gelerek çalışmalara katıldı.

İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerden biriyle gece 23.55 sıralarında irtibat kesildi. İçinde 4 personelin bulunduğu helikopterin müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı’na düştüğü tespit edildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün kontrolündeki alanda ilk arama kurtarma çalışması burada görevli personel tarafından başlatıldı.

Yaralı durumdaki helikopter personeline ilk ulaşan da İZSU ekipleri oldu. Hemen sağlık ekiplerine haber verilerek ilk müdahalenin yapılması sağlandı. Su altındaki helikopterin yerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalarda da İZSU Genel Müdürlüğü su altı görüntüleme teknolojisi bulunan teknelerle ekiplere destek oldu. (Haber Merkezi, AA, DHA)

 
Gelini motosiklet konvoyu eşliğinde aldı
 
İşçi servisiyle otomobil çarpıştı... Feci kazada can pazarı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aracın üzerine uçtu... Tavanda müdahale!
Antalya'da bir trafik kazasında dikkat çeken bir müdahale gerçekleşti. ...
TÜRKSAT 6A Haziran 2024'te uzayla buluşacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 21. yüzyılın ...
İzmir’de ‘ÇEDES’e Hayır’ mitingi!
Eğitim örgütleri, İzmir Gündoğdu Meydanı'nda ÇEDES’e Hayır, Laik Eğitim, ...
 
Deprem yasası için yol haritası belirleniyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Türkiye'yi depreme ...
Eski kiracıdan 20 bıçak darbesi!
Tokat'ın Niksar ilçesinde, emekli öğretmen 68 yaşındaki Sabit Ülker, eski ...
Çiftlikte kuduz paniği... Karantinaya alındı!
Diyarbakır'ın Hani ilçesindeki bir çiftlikte kısa süre önce ölen köpek ...
 
AVM'de intihar şoku... 3'üncü kattan atladı
Konya'da bir alışveriş merkezinin 3'üncü katından atlayan Fatmanur Atasayım ...
Bakan Tekin, Suriyeli öğrenci sayısını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'de eğitim gören 977 bin yabancı ...
İzmir'de korkutan yangın... Gökyüzünü duman kapladı!
Menderes’te ormanlık alanda başlayan yangından dolayı gökyüzünü siyah ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva