HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2023 Perşembe - 08:34

Hazır giyim sektöründe tehlike: İşsiz sayısı 200 bine çıkabilir!

Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim sektöründe işten çıkarmaların yaşandığını kaydederek, “Talep azalması, kapasite daralması, deprem bölgesinde yaşanan göç ve EYT nedeniyle firmalar uzun süredir işçi çıkarıyor. Şu an 120 bin civarında olan istihdam kaybı bu hızla giderse 200 bine kadar yükselebilir. İstihdam ile ilgili gelişmelerin 2024 yılının ilk 6 ayının da çok parlak olmayacağını öngörüyoruz” dedi.

Hazır giyim sektöründe tehlike: İşsiz sayısı 200 bine çıkabilir!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Avrupa’daki resesyon, savaş ve ülkemizdeki yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın enflasyon oranlarının altında kalmasıyla birleşince Ege Bölgesi’nde moda endüstrisi olarak 2023 yılında hedeflerinin uzağında kaldı. 

ŞU AN İÇİN 120 BİN İSTİHDAM KAYBI VAR
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş hazır giyim sektörünün 2023 yılını yüzde 15 geride bitireceğini söyledi. Sertbaş ayrıca, “Talep azalması, kapasite daralması, deprem bölgesinde yaşanan göç ve EYT nedeniyle firmalar uzun süredir işçi çıkarıyor. Şu an 120 bin civarında olan istihdam kaybı bu hızla giderse 200 bine kadar yükselebilir. İstihdam ile ilgili gelişmelerin 2024 yılının ilk 6 ayının da çok parlak olmayacağını öngörüyoruz” dedi.

2023'Ü BEKLEDİĞİMİZDEN KÖTÜ KAPATIYORUZ
Sertbaş açıklamalarının devamında yaptığı açıklamalarda, “Sektörde 2022 yılına göre, savaşlar, Avrupa’nın resesyonu ve döviz kurunun enflasyon kadar artmaması sıkıntıları yaşandı. TL girdisi en fazla olan sektörüz. Kurların enflasyon kadar artmamasından en çok biz etkileniyoruz. 2023’ü beklediğimizden kötü kapatıyoruz. 2024 seçimlerine kadar pek bir şey değişeceğini düşünmüyorum ancak ana pazarımız Avrupa olduğu için Avrupa ile ilgili umudumuz var. 2024’ün üçüncü çeyreğinde Avrupa hareketlenmeye başlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

TEŞVİKLER VERİLEREK BU SÜREÇ AŞILABİLİR
Asgari ücretin yanı sıra döviz kurlarında da artış olması gerektiğini ifde eden Sertbaş,”Öncelikle hazır giyimin mal satabilmesi için en büyük pazar olan Avrupa’nın iştahlı ve hareketli olması lazım ancak o iştahı görmüyoruz. Avrupa alımkar olmadığı için satışlarımız düştü. İlk 6 ay zarar etmemek adına kendimizi koruyacağız. Zarar etmeden ya da az zarar ederek müşterilerimizi kaybetmemeye çalışacağız. Seçimlerin ardından kurların bir nebze artacağını düşünüyorum. Bu bize biraz destek verecektir. Üçüncü çeyrekte Avrupa’nın hareketlenmesiyle normale döneriz diye düşünüyorum. Asgari ücret de çok önemli ve açıklanacak rakamı merakla bekliyoruz. Hazır giyim sektörünün yüzde 40 maliyeti işçiliğe dayanıyor. Döviz sabit olduğu sürece asgari ücretteki her türlü artış rakiplerimizden bizi olumsuz yönde ayrıştırıyor. Enflasyon da ortada, alım gücü ortada. Asgari ücretin tabiki yeteri kadar artıyor olması lazım ancak o oranda da döviz artışı olursa bizler daha rahat oluruz. Euro 40 TL olursa ancak kendimizi toparlarız. Kur artışı enflasyonu direkt etkileyen bir problem ama kuru artıramıyorsak istihdam üzerindeki yüklerin azaltılarak ya da teşvikler verilerek bu süreç aşılabilir” dedi.

Sertbaş son olarak şunları söyledi:

Türkiye’de 2023 yılında 120 bin kişi doğu ve güneydoğuda çok yoğun olmak üzere işten çıkışlar söz konusu. İzmir’de ise dramatik rakamlar söz konusu değil. Fason tedarikçi çalışanlarda belki işten çıkışlar olabilir. Piyasa hareketli olmadığı için bu çıkışların farkında olmayabiliriz. Asgari ücretin artışına göre 200 bin kişiyi bulacaktır diye düşünüyorum. Bu durum sürdürebilir değil. Sanayileşmemiz gerekiyor. İş gücü ve üretim gerekiyor. Göç edenlerimiz var onlara iş imkanı sağlamamız lazım bu da üretimle olur. Hazır giyim vazgeçilmez bir sektör. İnsan gücümüzle, alt yapımızla, performansımızla hazır giyim sektörü sürdürmeliyiz.

 
BDDK'dan kredi sistemine ilişkin düzenleme
 
İzmir'den de gözaltılar var... Zehir çetelerine darbe!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDDK'dan kredi sistemine ilişkin düzenleme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankalarca verilen kredilere ...
Gözler yılın son faiz kararında!
Merkez Bankası yılın son faiz kararını bugün açıklayacak. Karar metnindeki ...
'Enflasyon 2026'da tek hanelere düşecek!'
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. ...
 
Çalışan emekliye ikramiye 28-29 Aralık'ta ödenecek
Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiyenin ödeneceği tarih belirlendi. İkramiyenin ...
Darphane'den Atatürk rölyefi için açıklama
Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık ...
Euro/TL ilk kez 32 lirayı gördü!
Euro fiyatları, tarihinde ilk kez sığ piyasada 32 TL'nin üzerini test ...
 
Tüketici güven endeksi Aralık'ta arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayında tüketici güven endeksinin ...
Diren ÇELİK sordu... İhracatçıların amiral kaptanı Jak ESKİNAZİ yanıtladı... Dolar 40 TL olmalı!
Diren ÇELİK sordu... İhracatçıların amiral kaptanı Jak ESKİNAZİ yanıtladı... Dolar 40 TL olmalı!
Tüketici Mahkemesi başvuru sınırında düzenleme
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılacak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva