HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2021 Cuma - 11:33

Hayvanseverler mutsuz... Düzenlemede yeni bir şey yok!

İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, "17 yıl boşuna beklemişiz. Nüfusu 25 binden az olan ilçelerin belediyelerine barınak açma, kısırlaştırma yapma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Tehlikeli köpek ırkları için yine süre verildi. Bunlar zaten vardı. Ne değişti ki?" diye sordu.

Hayvanseverler mutsuz... Düzenlemede yeni bir şey yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hayvanların korunması, hayvan hakları ve hayvan sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin kanun teklifi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yapılacak yeni düzenlemeye göre belediyeler, sahipsiz ve hasta hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kuracak, bakımlarını tedavilerini yapacak. Yerel yönetimler, hayvan hastanesi kurabilecek.

HAYVANI KASTEN ÖLDÜRENE 6 AYDAN 4 YILA KADAR HAPİS
Kedi ve köpek sahiplerine, hayvanlarını dijital kimliklendirmeyle kayıt altına aldırma yükümlülüğü getiren yeni düzenleme, petshop'larda canlı hayvan satışına yasak getiriyor ancak katalogdan satış yapma imkanı tanıyor. Hayvanını kayıt altına almayanlara hayvan başına 1200 lira para cezası kesilecek. Tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplendirmek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapma yasağı devam ediyor. Bu yasaklara sahiplenmek, barındırmak ve beslemek de ilave edildi. Hayvanlara işkence yapmak, suç kapsamına alınarak adli yaptırım alanına girecek. Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımıyla ilgili yasaklara, yükümlülüklere uymayanlara verilen hayvan başına 60 lira olan ceza, 1000 liraya çıkarıldı. Hayvanların kuyruğunu, kulağını kesmek gibi eylemlerde bulunanlara verilecek ceza da 1200 liradan 4 bin 500 lira oluyor. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Hayvanları dövüştürene 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilecek.

NÜFUSU 25 BİNDEN AZ OLAN İLÇELER BAKIMEVİ YAPMAKTAN KURTULDU!
Yeni yasa tasarısı, belediyelere hayvanların korunması ve bakımında yeni sorumluluklar getiriyor. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

TEHLİKELİ KÖPEK IRKLARI İÇİN 6 AY SÜRE VERİLİYOR
Tehlike arz eden hayvanlar arasında bulunan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio gibi türleri veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca bu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Belirtilen hayvanları sahiplenmiş olanlar, 6 ay içinde hayvanını kısırlaştıracak. Aykırı hareket edenler 11 bin lira idari para cezasına çarptırılacak. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2023, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kuracak. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar kayıt altına almak zorunda.

BAKIMEVİ İÇİN NEDEN SÜRE UZATIMINA GİDİLDİ, ANLAYAMADIK
Tüm bu düzenlemeleri değerlendiren İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, "17 yıl boşuna beklemişiz. Yeni düzenleme, hayvanları koruma adına önceki yasadan pek farklı bir şey içermiyor" dedi. Yeni düzenlemede en büyük sıkıntının, nüfusu 25 binden az olan ilçelerde belediyelerin hayvan bakımevi yapmak, sahipsiz hayvanları kısırlaştırmak gibi görevlerini yerine getirme zorunluluğunu ortadan kaldırdığına dikkat çeken Ebru Tong, şunları söyledi:

"Belediyelerin çoğu, bu görevlerini istemeyerek, zorla yerine getiriyorlardı. Şimdi böyle bir zorunluluk olmadığı için nüfusu 25 binin altında olan ilçelerin belediyeleri büyük bir sorumluluktan kurtulmuş oluyor. Nüfusu 25 binden fazla olan ilçelere bakımevi yapmaları için yeniden süre verildi. 14 yıldır zaten bu konuda bir şey yapmıyorlardı ki, neden bir kere daha süre uzatımına gerek görüldü, anlamış değiliz. Tehlike arz eden köpek ırkları konusu var. Bunlarla ilgili yine çözüm yok. Onlara da süre verildi. Bu durumda değişen nedir?"

17 YIL SONRA YAPILMASI GEREKEN DÜZENLEME BU DEĞİLDİ
Yeni yasa teklifiyle getirilen cezaların hiçbir caydırıcılığı olmadığının altını çizen İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukukçu arkadaşlar, yeni düzenlemeyle getirilen cezaların, hiçbir caydırıcılığının olmayacağını söylüyor. Cezaların yine ertelenmesi, para çevrilmesi mümkün görünüyor. Petshoplardan hayvan satışı yapılmayacak, iyi güzel; fakat satışlar katalogdan yapılmasına izin veriliyor. Hayvan, bir biblo mudur, porselen tabak mıdır, katalogdan seçilsin? Sözün kısası, çözüme yönelik herhangi bir düzenleme görmedik, yeni yasa tasarısında. Önümüze bir de yönetmelik konulacak. Orada neler göreceğimizi bilemiyoruz. Özetleyecek olursaka 17 yıl sonra yapılması gereken, görmek istediğimiz düzenleme bu değildi."

 
Uzundere’de üçüncü etap için dev ihale
 
Üç ilçe veto yedi... 'K Planı' krizi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adnan erbesler 9 Temmuz 2021 Cuma 13:36

Yandık yandık kedı köpek kısırlatırmak la ılgılı bır acıklama yok ben sokak ve kedılerı kısırlastırıyordum sımdı sokak hhayvanları ne olacak?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla açıklarında motor arızası: 5 kişi denizde mahsur kaldı
İzmir'in Urla ilçesi açıklarında, motor arızası nedeniyle kalan teknedeki ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Türkiye sizden büyüktür
Hanzade ÜNUZ yazdı... Türkiye sizden büyüktür
Mehmet KARABEL yazdı... Başımıza iş açmayalım!
Mehmet KARABEL yazdı... Başımıza iş açmayalım!
 
Elektrikli scooter sürücüsü kamyonun altında kaldı!
İstanbul Şişli'de çöp kamyonunun altında kalan elektrikli scooter sürücüsü hayatını kaybetti.
Alkollü sürücü 2 genç kızı hayattan kopardı
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yolun karşısına geçmek isterken alkollü sürücünün ...
Hayvanları koruma kanunu mecliste kabul edildi
Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına ...
 
Her şey bir anda oldu... İzmir'de 'adres tarifli' dehşet!
İzmir'in Bornova ilçesinde, D.C.Ş. (25), uyuşturucu almak için buluştuğu ...
İzmirli uzman çavuştan acı haber: Başından vurulmuş halde bulundu
Kayseri'de görev yapan Jandarma Uzman Çavuş Mert Akdağ, kaldığı otelde ...
İzmirli Romanlar 'uyuşturucuya hayır' dedi
İzmir'in Konak ilçesinde uyuşturucudan ölümlerin yaşandığını savunan mahalleli ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva