HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Şubat 2020 Perşembe - 10:14

Hasan Ali Yücel, Gaziemir’de unutulmadı

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel, 59. ölüm yıldönümünde, Gaziemir’de düzenlenen “Laik, Demokratik, Bilimsel Eğitim Paneli” ile anıldı.

Hasan Ali Yücel, Gaziemir’de unutulmadı

Gaziemir Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) ortaklaşa düzenlediği etkinlikte konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Hasan Âli Yücel’in Köy Enstitüleri’yle, üniversite reformuyla, edebiyatımıza kazandırdığı dünya klasikleriyle Türk aydınlanmasında önemli rolü olan büyük bir eğitimci ve düşün adamı olduğunu söyledi.

Yücel’in miras bıraktığı laik, demokratik eğitim modelinin yaşatılamadığına vurgu yapan Başkan Arda, “Maalesef, eğitim sistemimiz dünyanın gerçeklerinden uzak, toplumun mevcut yapısını ve ihtiyacını benimseyememiş, gerici ve piyasacı bir yapıya büründü. Oysa Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve nice eğitimcimizin bundan yaklaşık 80 yıl önce taşıdığı aydınlanma meşalesinin ateşi kısa sürede ülkeye yayılmıştı. Köy Enstitüleri, köy kalkınmasını amaçlayan bir projeydi. Türk eğitim sistemine farklı bir bakış açışı getirmişti, dünyaya örnekti. Toplumun tabanını oluşturan köyün; iktisadi, zirai, kültürel, sosyal ve teknik birçok alanda gelişip ilerlemesini sağlaması dolayısıyla hiçbir kurum, Enstitüler gibi çok boyutlu olamadı. Yücel’in en büyük eserlerinden biri olan Köy Enstitüleri’nin, Cumhuriyet devrimlerinin sağlam temellere oturmasındaki payını yadsıyamayız. Bu dönemde hala eğitim sistemimiz bu gerici saldırılara karşın yıkılmadıysa bunda Hasan Âli Yücel ve Cumhuriyetin kurucu felsefesine inanan eğitimcilerin payı büyüktür” diye konuştu.

“Yücel’i unutmamalıyız”
CHP’nin Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Türkiye’de eğitimin bilinçli olarak çürütülmeye çalışıldığını söyledi. Umutsuzluğun yerine umudun örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Umutsuzluğun nasıl yenilebileceğini Mustafa Kemallerden, Hasan Âli Yücellerden biliyoruz. Yücel, laikliği olmazsa olmaz olarak görüyordu. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini savunuyordu. Toplumsal barış için bunu ön koşul olarak sunuyor ve bundan taviz vermiyordu. Eğitim ve kültürün insanları özgürleştirdiğini biliyordu. Müziği, kültürü öne alıyordu. Cumhuriyet sevdasını gelecek nesillere taşımak için Yücel’i unutmamamız gerekiyor. Geçmişimizi günümüze taşımalıyız. O zaman cumhuriyet asla yıkılmaz. Zaten de yıkılmayacak. Köy Enstitüleri yüzlerce yıl daha o bilinçle, o düşünceyle yaşayacak” dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, eğitimi dinselleştirmenin tüm boyutlarının yaşandığını belirterek eğitim sistemindeki geriye gidişe ilişkin verileri paylaştı. Türkiye’de eğitim sisteminin niteliğini kaybettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kocabaş, Köy Enstitülerinin; eğitim tarihinin en parlak dönemi, Hasan Âli Yücel’in de Türkiye’nin dünyaya armağanı olduğunu dile getirdi.

Paneli yöneten Dr. Semiha Günal, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi milli eğitim bakanı olan Yücel’in döneminde kurulan Köy Enstitüleri ile feodalitenin bitirildiğini dile getirdi. Şair Yazar Tuğrul Keskin; Hasan Ali Yücel’in, cumhuriyeti cumhuriyet yapan aydınlardan biri olduğunu belirterek “Eğitimimizin şimdi tarikatlara bırakıldığını gördükçe Yücel’i daha çok özlüyorum” diye konuştu.

Etkinlik öncesinde YKKED Orkestrası mandolin konseri gerçekleşirken etkinliğin sonunda panelistlere Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Tema fidan bağış kartı armağan etti. 

 
Tarih Araştırma seminerlerine başvuruda son gün
 
Yunan Başbakan'dan sığınmacılara: Gelmeyin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih Araştırma seminerlerine başvuruda son gün
Tarih konusunda çalışmak isteyen amatör araştırmacıları destekleyen seminere ...
Bornova'da '4.0' modeli: Yerinde inceleme, anında çözüm
Bornova Belediyesi, iş ve süreçleri dijitalleştirerek internet üzerine ...
Seferihisar'da esnafın yüzü gülecek
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin Seferihisar Esnaf ve Sanatkarlar ...
 
Bayraklı'da aileler eğitimde
Bayraklı Belediyesi ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği ...
Çiğli’de ‘Memleketin Kısmeti’ne yoğun ilgi
Türkiye çağdaşlaşma tarihinin önemli isimlerinden usta Yazar Aziz Nesin’in ...
Karabağlar Hocalı’yı unutmadı!
Ermenistan tarafından 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı’da katledilenler, ...
 
Torbalı’ya paket arıtma tesisi kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Torbalı’da paket atıksu arıtma tesisi açtı. ...
Foça'dan İl Başkanı Yücel'e ziyaret
Foça Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, ...
Bergama Belediyesi'nden yabani ot seferberliği!
Bergama Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, yaz mevsimi hazırlıkları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva