HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
20 Eylül 2021 Pazartesi - 10:41

Harç bitti, yapı paydos... Torbalı'da 15 gün boykot var!

Son üç yılda; çimentoya yüzde 85, demire 137, betona ise yüzde 97 zam geldi. Sektör temsilcileri ile bir araya gelen TTO Başkanı Olgun 15 gün boyunca ilçede inşaatların durdurulacağını açıkladı. Demir, çimento ve beton kartelinin kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden Olgun rekabet kurumunu göreve çağırdı.

Harç bitti, yapı paydos... Torbalı da 15 gün boykot var!

İzmirli çimento firmalarının son dönemde hazır beton fiyatlarına yaptığı zamlar inşaat sektörünün tepkilerine neden oluyor. Demir, çimento ve hazır betona gelen zamlar üzerine Torbalı Ticaret Odası (TTO) İnşaat Komitesi ilçede 15 gün boyunca projeleri durdurma kararı aldı. Sektörün öncüleri ile ilk toplantıyı yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun hafta boyu ilçedeki müteahhitler ile guruplar halinde bir araya gelip alınan kararların uygulanmasını takip edecek. 2018 yılından itibaren hazır betona yüzde 97, çimentoya yüzde 85, demire ise yüzde 137 zam geldi. Zamlar ile birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dâhil olmak üzere 2018 yılında 180 TL iken bu yıl 355 TL’ye çıktı. İnşaat maliyetlerinin büyük yükünü çeken beton, demir ve çimentonun dışında diğer 79 kalemde de son iki ayda yüzde 50’lik artış oldu. Yapılan fahiş zamlar nedeniyle değerlendirmede bulunan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun “Hayatın her alanında zam var. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur üyelerimizin belini büktü. Ama inşaat sektörüne enflasyonun yanı sıra kartlecilerin fırsatçılığı eklenince ilçede konut yapımında yüzde 30’luk düşüş yaşandı” dedi

DOLAR DÜŞÜNCE ZAMLAR DÜŞMÜYOR
Yapı malzemelerine yapılan zamlar ile Torbalılı müteahhitlerin inşaat yapamaması sonucunda ilçede konut stoku zamanla eridi. Sektör temsilcileri ile bir araya gelen ve  çimento, demir ve beton kartelinin kriz fırsatçılığı yaptığını ifade eden TTO Başkanı Olgun “Hazır beton fiyatı 2018 yılında 180 TL iken yıllar içerisinde yapılan zamlar sonucunda 2021 yılında yüzde 97’lik artış ile 355 TL oldu. Pandemi sebebi ile herkesin taşın altına elini koyması gerekirken yeniden hortlayan kartelciler 2021 yılına kadar yaptıkları toplam yüzde 97’lik zam ile 2016 yılında olduğu gibi yine müteahhitlerin belini büktüler. Hazır beton gibi demire de 2018’den 2021 yılına kadar çok büyük zamlar yapıldı. 2018 yılında 2550 TL olan demirin tonu bu sene 6970 TL’ye yükselerek yüzde 137’lik bir artış göstermiş oldu. Çimento ise bu zamlardan nasibini aldı. 2018 yılında 13 TL olan gri çimentonun torbası yapılan yüzde 85’lik zam ile 24 TL oldu. Dolar ve altın son dört-beş ayda düşüş gösteriyor ancak bu karteller zam üstüne zam yapmaya devam ediyor.” dedi.

REKABET KURUMU DEVREYE GİRMELİ
Son 3 yılda yapılan zamlara benzer zamların 2016 yılında da yapılmış, TTO Başkanı Abdulvahap Olgun’un çağrısıyla 200’e yakın müteahhit 15 gün iş durdurma kararı almışlardı. 2016 yılındaki dayanışmayı anlatan Olgun “Torbalı, İzmir ilçeleri arasında sayı olarak en çok büyüyen ilçe konumunda. Sadece bu sene Torbalı nüfusuna 8377 kişi dahil oldu. Torbalı’da her yıl ortalama 11 binin üzerinde konut yapılıp satılmakta ancak yapı malzeme kartelleri yine fahiş zamlar yaptı. Bu yapılan zamlar sonucunda müteahhitlerimiz inşaat yapamama durumunda kaldı ve mevcut konut stoku da artan nüfusun talebini karşılayamaz hale geldi. 2016 yılında müteahhitlerimiz ile göstermiş olduğumuz dayanışma sonucunda bu kartel firmalar, Rekabet Kurulu tarafından ‘Uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle 71 milyon TL ceza alarak geri adım atmak zorunda kalmışlardı. Daha önce 2016 yılında bu kartellerin fahiş zamlarına karşı mücadelemizi kazanmıştık. Yine kazanabileceğimizden emin olabilirler. Rekabet Kurumu’nun yeniden devreye girmesi için çalışma başlatabiliriz” diyerek sözlerine son verdi.

 
Memleket Partisi'nde PM'ye İzmir'den 4 isim!
 
Özge Özpirinçci ve Burak Yamantürk evlendi!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandas 21 Eylül 2021 Salı 16:09

Hiç alakası yok adamlar çatır çutur yapıyor

Yorumu oyla      2      3  
Gül 21 Eylül 2021 Salı 09:40

Aynı şekilde müteahitler şu 3 yıldır daire fiyatı tavan yaptı müteahhit ''ten daire alınmaz halde ancak hesaplı şekilde ya sahibinden yada emlakçıdan kullanılmış daire alabiliyor millet madem boykot yapıyorlar müteahhit ler o zaman daire fiyatı en düşük 2+1 400 bin tl indirsin yüzde 50 olsun 2+1 fiyatı 150 bin 200 bin tl arası işte o zaman desinler çimento demir beton zamlı fırsatçı diye. Bence asıl fırsatçılar müteahhit ler daireler tavan yapmış durumda çimer e yazıcam asıl fırsatçılık yapan müteahit ler acilen inceleme başlattın diye

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 20 Eylül 2021 Pazartesi 14:56

Bir boykotuda elektrik zamları için yapsınlar.

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 20 Eylül 2021 Pazartesi 13:34

evlere yüzds üçyüz zam yapmayı biliyorlar devletten vergi kaçırıyorlar bir milyona sattıkları evi tapuda üçyüzbin gösteriyorlar halada ağlıyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan SİT tescili... O alanlar imara mı açılacak?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dikili Bademli’de koyların da bulunduğu ...
Bakanlıktan depremzedeleri umutlandıran adım
İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, Çevre ve Şehircilik ...
Çimento krizi! Bakanlıktan 'ihracat' ayarı
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu üyesi İsmail Kahraman, ...
 
İzmir'de konut satışlarında büyük düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı konut satış istatistiklerini ...
'Konut fiyatları bu yıl içinde yüzde 100 artacak'
İnşaat maliyet endeksinde artış devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan ...
İnşaat krizi! 600 bin kişi işsiz kalabilir
Çimento fiyatları dolayısıyla iş durdurma eylemi yapan müteahhitler sonuç ...
 
Üniversiteliler evsiz yurtsuz… İzmir çıldırmış olmalı!
İzmir’de pandemiden önce 800-1000 lira olan 1+1 evler, 2 bin 500-3 bin ...
Boykot başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu!
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot ...
Devremülk mağdurları ikinci kez dolandırıldı!
Sayıları on binlerle ifade edilen ‘devremülk’ mağdurlarının ikinci kez ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva