HABERLER>GÜNCEL
1 Mart 2017 Çarşamba - 11:25

Halkların Köprüsü’nden Kılıçdaroğlu’na 'mülteci' tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün TBMM’de yaptığı grup konuşmasına Halkların Köprüsü Derneği’nden tepki geldi. Açıklamada “Kılıçdaroğlu, Suriyeli mültecilere yönelik nefret söyleminde bulunmuştur” denildi.

Halkların Köprüsü’nden Kılıçdaroğlu’na  mülteci  tepkisi

Halkların Köprüsü Derneği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün TBMM’de yaptığı grup konuşmasına ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun Suriyeli sığınmacılar için vatandaşlık verilmesi üzerine söylediği sözlerini sert bir dile eleştiren Halkların Köprüsü Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, CHP liderini özür dilemeye davet etti.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“Nefret söylemini tepeden aşağı doğru yaymaktan başka bir işe yaramayacak bu konuşma, içine serpiştirilmiş ve tamamen iğreti duran, içi boş ‘’kardeşlik’’ söyleminin anlamsızlığını da ortaya koyuyor.

Konu ‘’kardeşlerimize’’ vatandaşlık hakkı bahşedip bahşetmeyeceğimizi milli iradeye sormak değildir! Konu, İnsan Hakları ve Evrensel Hukuk konusudur!

Temel insan hakları adı üstünde tüm insanlar için dokunulamaz haklardır ve bu konuyu referanduma sunmak onun tartışılabilirliğini ilan etmek olur ki bu temel haklar kavramına aykırıdır.

Suriyeli mültecilerle ilgili en yalın gerçek, bu insanların hayatta kalmak için kendi ülkelerini terk ederek her türlü vatandaşlık haklarını kaybettikleri ve sığındıkları Türkiye’de de haklardan ve vatandaşlıktan mahrum biçimde hayatta kalma mücadelesi verdikleridir. Türkiye toplumunun mültecilere yönelik etik anlayışı, ulus devletlerin konjonktürel siyasetini ya da uluslararası hegomonik güçlerin/kurumların kısıtlamalarını aşacak biçimde bir konukseverlik; koşulsuz konukseverlik olmalıdır.

Her türlü haktan mahrum kalmış bu insanların ‘haklara sahip olma hakkı’, yaşadıkları topluma itilip kakılmadan, sindirilip yutulmadan katılma hakkıdır, yani aslında siyaset yapma hakkına sahip olma hakkıdır. Hiçbir iktidarın, en temel hak olan siyaset yapma hakkını mültecilerin ellerinden alarak, onların siyasi özne pozisyonlarını yok saymaya hakkı yoktur. Siyasi özne olabilmek, ancak kendi hayatı üzerinde söz sahibi olmakla başlayabilir. Bu da uluslararası düzlemde mülteci statüsünü ve konuk olunan ülkedeyse vatandaşlık hakkı elde etmeyi gerektirir. Bu yüzden Türkiye’deki göçmen ve mülteciler için hem mültecilik statüsünün verilmesi hem de vatandaşlık imkanının sağlanması insan hakları ve evrensel hukuk gereğidir.

Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuşma ile açık bir ayrımcı diskurla tüm temel insan haklarını çiğnemiş ve nefret suçu işlemiştir.

Demek ki Kılıçdaroğlu Suriye halkının demokratik ve özgür bir yaşam için başlattığı isyanı onlardan çalan ve vekalet savaşları ile bir ülkeyi yerle bir eden emperyal hevesli devletlerin, büyük küçük hegomonik güçlerin insanlığa karşı işledikleri suçlarla yan yana, farklı nefret nesneleri yaratarak Türkiye toplumuna acımasızlık, vicdansızlık, kötülük öğretmekte, bunlarla beslenmekte bir sakınca görmemektedir.

İçinde, dışında yeterince düşman üreten ve barışı neredeyse hayallerden bile çıkartmak için her türlü yola başvuran bu ülke hâkim siyasetçilerinin, iktidar ve muhalefet olarak elbirliği ile yaptığı şey, aslında bu ülkeyi insanlığın dışına çıkarmaya çalışmaktır.

Mültecilere mültecilik hakkı vermezseniz, 5 yıldan daha uzun süre bu ülkede yaşayan ve çalışan mültecilere vatandaşlık hakkı tanımazsanız onları insanlıktan çıkarmaya çalışıyorsunuz demektir. İnsanlığın bir kısmını insanlıktan çıkardığınızda, aslında insanlığı ortadan kaldırırsınız!

Sayın Kılıçdaroğlu, Suriyeli ve Türkiyeli halklardan özür dilemeli ve nefret suçu işlemeye son vermelidir.

Kılıçdaroğlu popülizm batağına teslim olarak devam ediyor, savaştan kaçmış mültecileri şehit olmamakla suçluyor, Türkiyeli emekçileri Suriyeli emekçilere karşı kışkırtmaktan çekinmiyor:

Sayın Kılıçdaroğlu, bir siyasetçiden asgari düzeyde bile tutarlılık beklemeye hakkımız yok mu sizce?

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik müdahalesinin önünü açan tezkereye parti olarak evet oyu vermediniz mi?  Suriye'de ölen askerlerin sorumlusu olarak Suriyeli mültecileri göstermekle nasıl acımasız bir saptırma yaptığınızın farkında değil misiniz?

Türkiye’nin son 20 yılda yüzbinlerce göçmen işçi barındırdığını bilmiyor musunuz?

Türkiye bilerek ve isteyerek tıpkı merkez kapitalist ülkelerin yaptığı gibi yüzbinlerce kaçak göçmen işçi aldı ve bu insanları ekonomisinin ucuz ve esnek emeği haline getirdi. İnşaat sektörü başta olmak üzere tekstil, maden, tarım, turizm, ev hizmetleri, hasta ve yaşlı bakımı, eğlence ve fuhuş  gibi sektörlerde yarı fiyatına, sendikasız, sigortasız çalışan yüzbinlerce yabancı var.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin patronları dünya düzeninin bu yeni kölelerinden çok memnunlar: Sadece asgari ücretin altında ücret vererek patronlar her yıl yüzlerce milyon TL kazanç sağlıyor. SGK primi ve kaçırılan  vergi ile ekstra  kazanç milyarlarca TL’yi buluyor.

Bu ülkede yoksulluğun, düşük ücretlerin, işsizliğin ana müsebbibi olarak Suriyeli emekçileri göstermek korkunç bir hedef şaşırtmadır.

Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye emekçilerini bu hale düşüren, sizin seyircisi olmaktan öte gidemediğiniz sömürü düzeninin kendisidir. Suriyeli emekçiler de, aynı bizim gibi bu eşitsiz, sömürü düzeninde çalışmak zorunda kaldılar. Onlar gelmeden önce de emeğimizin karşılığını almıyorduk, onlar gelmeden önce de iş cinayetlerinde ölüyorduk…

Sayın Kılıçdaroğlu, sizi, insanlığa ve vicdana davet ediyoruz; özür dilemenizi talep ediyoruz.”

 
DAEŞ'in Telafer-Musul bağlantısı kesildi
 
Erdoğan: Kendi göbeğimizi kesmek zorundayız
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 1 Mart 2017 Çarşamba 14:36

Söz konusu 3 milyondan fazla insan, saçma sapan beyanlara lüzum yok Suriyelilerin burada kalıcı olması ülkenin demografik yapısını olumsuz etkiler. Bu devlet kendi vatandaşlarına bakamıyor. Savaş ortamı sona erdikten sonra ülkelerine dönmeliler. Kesinlikle vatandaşlık verilmemeli.

Yorumu oyla      13      5  
1 Mart 2017 Çarşamba 12:03

Suriye' de savaş biter sığınmacılar geri döner. Boş açıklamalara gerek yok. 3 milyondan fazla insana bırak vatandaşlık vermeyi ülkeye sokmazlar. Avrupa örneğinde gördük. Türkiye zor dönemde zorda kalanları almıştır , barınma sağlamıştır ama vatandaşlık vermek evinde ağırladığın misafire evin tapusunu vermeye benziyor.

Yorumu oyla      12      5  
1 Mart 2017 Çarşamba 11:49

Dünyada savaştan kaçıp, bir anda kendilerine sığınmış "3 milyon kişiye" vatandaşlık verecek ülke var mıdır ? Duygu sömürüsü yapmaya gerek yok. Ülkesinde savaş olan adam plajda voleybol oynamaz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 4 mahallede su kesintisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Bornova'da yapılan pompa ...
Seferihisarlı üreticilerden renkli referandum mesajları!
Sakin Şehir Seferihisar’da salı günleri kurulan üretici pazarında, çiftçiler ...
İzmir'de tarihin en büyük sahte içki baskını!
İzmir'in 2 ilçesinde düzenlenen operasyonda, 40 ton sahte rakı ve viski ...
 
Çanakkale beşik gibi: 16 dakikada 8 sarsıntı!
Ayvacık İlçesi’nde Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana ...
İzmir merkezli ‘Meclis-4’ operasyonunda ne karar çıktı?
Meslekten ihraç edilen emniyet mensubu, TÜBİTAK ve ROKETSAN çalışanlarının ...
SAT ve SAS komandolarından operasyonlara destek
SAT ve SAS komandoları ile amfibi deniz piyadeleri, Doğu ve Güneydoğu ...
 
FETÖ'nün suikast timi sanığından akılalmaz ifade!
FETÖ'nün suikast timinde yer alan sanıklardan Gülerden, "Mermi çekirdeği ...
Gaziantep'te DAEŞ'in 3 canlı bombası tutuklandı!
Gaziantep'te, polis tarafından terör örgütü DAEŞ'in askeri kanat sorumlusunun ...
Ödemiş'te 2 bin öğrenciye uyuşturucu ve terör semineri
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından geçtiğimiz ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva