HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Eylül 2021 Salı - 09:08

Güzelbahçe'de gençlerden acil müdahale aracı

Güzelbahçe 60.yıl Anadolu Lisesi öğrencileri afet ve acil durumlarda arama kurtarma operasyonlarında yardımcı olacak bir makine geliştirip, Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen GençBizz Girişimcilik Programı’ndan, En İnovatif Ürün Kategorisi’nde ikincilik ödülü aldılar.

Güzelbahçe de gençlerden acil müdahale aracı

Güzelbahçe Belediyesi’nin destek verdiği projeyi tanıtmak için Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’yi ziyaret eden Matematik öğretmeni Zekeriya Albayrak ve öğrenciler Oytun Kalfa, Yağız Murat Özkan, Orkun Arda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaptılar.

 ‘Yenilikçi ve çevreci’

İnternet tabanlı 8x8 insansız arama kurtarma aracını geliştirdiklerini söyleyen öğrenciler, “Aracımız tam elektrikli olup bu özelliği sayesinde faaliyet gösterdiği çevreye hiçbir zarar vermemektedir. Aracın çatısı boyunca konumlandırılmış olan güneş paneli aracılığıyla herhangi bir çalışma masrafı olmadan çalışmaktadır. İstenildiği takdirde araç içerisine tümleşik halde bulunan şarj kontrol sistemi ile herhangi bir elektrikli araç şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan doğrudan sıradan bir priz ile şarj edilebilmektedir. Arama-kurtarma operasyonları gibi her bir saniyenin bile değerli olduğu alanlarda herhangi bir şarj süresi beklemeden akü bloğu değiştirilerek aralıksız çalışma sağlanabilmektedir. Aracın çalışma sistemi temelde 2 tiptir. Bunlardan biri olan insansız sistem internet tabanlı olup internet bağlantısı olan her yerden bu araç kontrol edilebilmektedir. Örnek olarak Amerika’da gerçekleşmiş olan bir doğal afette kullanılması durumunda bu araçlar Türkiye’den kontrol edilebilmektedir. Bu özelliğin yurt içinde kullanılması durumunda ülke çapındaki arama kurtarma görevlilerinin afet bölgesine toplanmasına gerek kalmadan kendi illerinden afete müdahale edebilmesi sağlanabilmektedir. Aracın üst gövdesi kazazedenin taşınması için özel olarak dümdüz tasarlanmıştır. Doğrudan sedyenin yerleştirilmesine imkân tanıyan bu tasarımda kazazedeye ek olarak aynı anda 8 arama-kurtarma personeli taşınabilmektedir. Araç üzerinde bulunan ilk yardım kutusunda EKG bulunmaktadır. Bu EKG aracılığıyla kazazedenin nabzı anlık olarak kontrol merkezinden izlenebilmektedir. Kazazedenin bilinci kapalı olduğu takdirde kazazedenin sağlığını riske atmamak adına GPS üzerinden aracın bulunduğu konum tespit edilmekte ve doğrudan kazazedenin bulunduğu konuma sadece sağlık ekibi yönlendirilebilmektedir. Kazazedenin bilinci açık fakat hareket edemeyecek durumda olduğu takdirde ise araç üzerinde bulunan medikal sistemlere ek olarak ses ve görüntü sistemleri aracılığıyla kazazede ile iletişime geçilip durumu hakkında bilgi toplanabilmektedir. Elde edilen veriler sonucu sağlık ekipleri hareket planı oluşturabilmektedir” bilgisini verdiler.

‘Geleceğin bilim insanları’

Yapmış oldukları çalışmayı büyük bir beğeniyle dinlediklerini söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün gençleri, genç beyinleri. Bizim bu gençlere sahip çıkmamız, önlerini açmamız gerekiyor. Ülkemiz doğal afetlerin yaşandığı bir coğrafya. Patenti alındıktan sonra ileriki süreçlerde dahada geliştirilip ülkemizi temsil edecek yeni makinelerle ismimizi daha çok duyurabileceğiz. Yeter ki gençlerin önünde bir engel olmasın, yeterki onlara ayak bağı olmayalım. Bu tür girişimler özellikle devlet tarafından desteklenmeli. Biz küçük bütçemiz ve kendi ekiplerimizle gençlerimize destek olup böyle bir makinenin ortaya çıkması için elimizi taşın altına koyduk. Bundan sonraki süreçte de desteklerimizi sürdüreceğiz. Yolunuz açık olsun gençler” diye konuştu.

İstanbul’da başlayan ‘İstanbul Teknofest’ fuarına katılıp makineyi orda sergileyecekler.

 
Mimarlar Odası başkanı duyurdu: Depremzedeye yarı yarıya ödeme müjdesi!
 
Vatikan'a girişlerde 'Yeşil Geçiş' şartı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da yerleşke, STK’ların merkezi oldu
Bornova Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği projesi Bornova ...
Selçuk'a 15 milyonluk borç sürprizi!
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, belediyeye ait personel ...
'Aydın Tekstil' yaşamaya ve yaşatmaya başladı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar ürettiği yüksek kaliteli ürünlerle ...
 
Milli Takım'ın başarısı Bergama'da yüzleri güldürdü
Ampute Milli Takım’da sağ açık ve orta saha pasör oyuncusu olarak göz ...
'Temiz Gediz Temiz Körfez' belgeseli İzmirTube’de
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’ne akan Gediz ...
İzmirli çocuklar yaz-kış spor yapacak
Yaz Spor Okulları projesi kapsamında 25 branşta dokuz bine yakın çocuğa ...
 
Bilim ve Teknoloji Torbalı’da buluşacak
Torbalı Bilim Şenliği 30 Eylül-2 Ekimtarihleri aralığında Torbalı’da gerçekleştirilecek. ...
Karabağlar'da Eğitim Kart dağıtımları sürüyor
Karabağlar Belediyesi'nin, hem ilkokula yeni başlayan öğrenci ailelerini ...
Ovacık festivalle şenlendi: Çeşme'nin sakız koyunları yarıştı
Çeşme Belediyesi tarafından 18-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva