HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2020 Salı - 11:58

Gümrükçü yerli solunum cihazını tanıttı: Maliyeti 10 bin dolardı, 700 liraya yaptık!

“Türkiye’de yerli bir solunum cihazı artık var” diyerek müjdeyi veren, cihazı online basın toplantısında tanıtan ve “Bence imece ismi yakışır” açıklamasına imza atan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü 7 bin- 10 bin dolar arası maliyetli olan üretimin 700 liraya sağlandığını söyledi.

Gümrükçü yerli solunum cihazını tanıttı: Maliyeti 10 bin dolardı, 700 liraya yaptık!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, düzenlenen online (internet üzerinden) basın toplantısı koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çiğli’de üretimine başlanan solunum cihazının prototipi (ilkörnek) kamuoyuna tanıtıldı. Ayrıca portatif (taşınabilir) olma özelliğini taşıyan cihazın içinde yer alan blower (üfleyici) üretimi üzerinden de açıklamalar yapıldı.

Toplantıda mühendisler Efe Göktoğan ve Bilge Göktoğan üfleyiciyle, Mustafa Büyükkayın ise örnek cihazın çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi.  

Online buluşmada, Türkiye’de tamamen yerli solunum cihazının üretilmesi için gerekli parçaların hazır olduğu bildirildi. Seri imalata hazır durumda olunduğu aktarıldı. İmalatçıların devletten alım garantisi beklediği fakat adımın atılmadığı ifade edildi. Ancak gelinen durum itibariyle ihracatın önünün açıldığı belirtildi. Öte yandan büyük risk altında olan diş hekimleri için de bir çalışma içinde olunduğu aktarıldı.

KENDİMİZİ TUTAMADIK, İMECEYE İMZA ATTIK!
Belediye Başkanı Gümrükçü, “Bu süreçte en çok önem verdiğimiz konulardan birisi İtalya’da yaşanan sıkıntının Türkiye’de yaşanmaması için solunum cihazının geliştirilmesine öncülük etmekti. Devlet ve özel girişimler bu konuda faaliyet içindeydiler fakat biz de kendimizi tutamazdık ve imeceye imza attık. Çiğli organize sanayi bölgesinde iki mühendis kardeşimiz blower üretmişti. Bunlar üzerinde çalıştık” dedi.  

7 BİN-10 BİN DOLAR ARASINDAKİ CİHAZ 700 LİRAYA MAL EDİLDİ!
Başkan Gümrükçü, sözü cihazın tanıtılması için Mustafa Büyükkayın’a bıraktı.  Yerli cihazın hızlı bir şekilde üretilir olduğuna vurgu yapan Büyükkayın, “Normalde cihazın imalatı 7 bin dolar 10 bin dolar arasında değişiyor. Bizim ürettiğimiz 700 liraya mal oldu. Tasarımı geliştirerek maliyeti daha da aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Taşınabilir, batarya yüklendiği zaman elektrik olmadan da çalışabiliyor. Hastanın kilosuna boyuna göre ekleme yapılabiliyor. Daha profesyonel hale getirilebiliyor” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DE YERLİ BİR SOLUNUM CİHAZI ARTIK VAR
Açıklamalarına devam eden Gümrükçü, “Türkiye’de yerli bir solunum cihazı artık var. Bu bir imece çalışması, dayanışma ürünüdür. Arkadaşların eseridir. İmece usulüyle solunum cihazı yaptık” şeklinde net bir mesaj verdi.  

2 PROJE ASKIYA ALINDI
Yetkililerden bilgi alınması noktasında bir sorun yaşamadığını aktaran Gümrükçü ayrıca belediye yatırımlarının ötelenmesiyle ilgili bilgilendirme yaptı. Gümrükçü, “Bilgi paylaşımımız, dayanışmamız var. Çiğli özelinde böyle bir sıkıntımız yok. Diğer yandan aklımızda olmayan masraflarla karşılaşıyoruz. Almayacağımız ürünleri aldık, yapılamayacak işler yaptık. İş gücünü verimli kullanamıyoruz. Yüzde 30 düşmüş durumda. Parkları kapatarak personel arkadaşları temizliğe kaydırdık. ‘Çiğli Ayağa Kalkıyor’ adı altında yaptığımız toplantıda duyurduğumuz iki proje vardı. Belediyeye Bornova’da olduğu gibi araç filosunu kazandırmayı hedefliyorduk. Bunu iptal ettik. Uzay ve Havacılık Müzesi açacağımızı da söylemiştik. Onu da askıya aldık gibi duruyor. Süreç zaten bize 2 ay kaybettirdi. Etkileri ne kadar sürecek? Olası bir ikinci dalga olacak mı? Önümüzü göremiyoruz. Sanıyorum Haziran ayıyla birlikte toparlanma olacak” dedi.

BÜYÜKŞEHİR İLE BİRLİKTE 8 BİNDEN FAZLA HANEYE KOLİ DAĞITTIK
İlçede yürütülen yardım çalışmalarına ayrı bir parantez açan Gümrükçü, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çiğli Belediyesi arasında birçok ortak çalışma var. Eksik kaldığımız her noktada Tunç başkanımızdan destek istiyoruz ve sağ olsun, o da sağlıyor. Çiğli’de Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 8 binden fazla haneye gıda kolisi dağıttık” diye konuştu.  

EMLAK VERGİSİ İÇİN VATANDAŞLARA ÖNERİ: DURUMU OLAN İKİ TAKSİTİ BİRDEN ÖDESİN!
Belediyelerin mali yapısına ve hükümetin attığı adımlara değinen Gümrükçü, “İller Bankası’ndan Çiğli’ye 3 birim para geldiğini düşünün bu hükümetin kararıyla 5 birime çıktı. Ama Türkiye’deki vergilerden belediyelere pay gidiyor, dolayısıyla vergi toplamada düşüş var. TÜİK rakamına göre yüzde 50 düşüş var. Dolayısıyla 2 buçuğa düştü. Dibi görmüş durumda değiliz. İvmesi azalan ama yaygınlığı hala devam eden bir salgınla karşı karşıyayız. İlçe belediyeleri şu an iyi durumda ama önümüzdeki aylarda sıkıntı baş gösterecektir. Sağlıkçılarla, tarımcılarla, işçilerle imece halindeyiz, halkımızın da yerel yönetimlerle imece gerçekleştirmesi gerekiyor. Emlak vergileri toplanmaya başlandı. İmkanı olan vatandaşlarımız iki taksiti bir seferde öderlerse belediyelerin bu durumu aşmasına yardımcı olurla. Benim de böyle bir önerim olsun” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SOYER PANDEMİDEN SONRA YAPACAKTIR
Belediyelerin olağanüstü pandemi sürecinde bazı yatırımları ertelediğinin hatırlatılması ve Çiğli tramvayının akıbetinin sorulması üzerine konuşan Gümrükçü, “Çiğli tramvayı pandemi bittikten sonra gündemimizde olacak. Büyükşehir belediye başkanımız o projeyi yapacaktır” dedi.  

CİHAZIN MEVCUTLARINDAN 3 FARKI!
Üretilen solunum cihazının mevcutlardan farkının sorulması karşısında bilgilendirme yapan Gümrükçü, “İkili bir durum, rekabet yok. Aradaki en büyük fark taşınabilir olmasıdır. Mevcut üretilenler sabittir. Bir oksijen kaynağından değil normal havayı alarak çalışıyorlar. Ekonomik, portatif ve oksijen normal havayı alması şeklinde özetleyebiliriz” ifadelerini kullandı.  

AŞI BULUNMADAN BU SÜRECİN TAMAMEN NORMALE DÖNMESİ VE BİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Gümrükçü ayrıca, “Yaptığımız çalışmaların neredeyse tamamında Çiğli’de bulunan Katip Çelebi üniversitesi ile fikir alışverişi ve temas halindeyiz. Bilimsel ve üniversite desteğiyle ilerliyoruz. Bayramdan sonra normalleşme başlayacak. Büyükşehir Belediye başkanımızın dediği kriz döneminden çıkacağız ve normal belediyecilik sürecini yaşayacağız. Aşı bulunmadan bu sürecin tamamen normale dönmesi ve bitmesi mümkün değil” dedi.

SAYI VEREMEM, YETKİM YOK!
Vaka ve ölümlerle ilgili sayı veremeyeceğini söyleyen Gümrükçü, “Bu konuda yetkim yok. Ama verilen rakamların büyük ölçüde doğru olabilme durumu var. Biz burada yaşayan insanlarız. Anormal bir yükseliş görürüz. Belki kayda girmeyen vakalar vardır ama bir güncellemeyle pandemi sonrasında görülebilir” açıklamasını yaptı.  

SALGIN SONRASI HALKA HİZMETE DÖNMELİYİZ, ALTYAPIMIZ HAZIR
14 aydır görevde olmasının hatırlatılması sonrasında hizmetler üzerinden konuşan Gümrükçü, “Verdiğimiz sözlerin tamamının arkasındayız. Bu iki ay farklı geçti. Birinci yılı geçirdik. Yaz aylarında şafak mesaileri yapmıştım. Kasım ayından itibaren de cumartesi günleri halkla birlikte çöp toplamaya çevirmiştik. 12 Mart’ta esnafla bir kahvaltı yaptık ve işi orada bırakmak zorunda kaldık. Birinci yılımızda neyi yaptık, onu açıklayacaktık ama yarıda kaldı. Verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz. Çalışmalarımız yavaşlasa da durmuyor. Korona bittikten sonra yerel yönetimlerin hızlı bir şekilde halka hizmete dönerek odaklanması lazım… Bunun için altyapıları oluşturduk” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK YÜKSELİŞ YOK
Rakamların genel durumu üzerinden değerlendirme yapan Gümrükçü, “Ölümlerle ilgili istatistiki veriler bizde mevcut. Bizim sağlık müdürümüzle bugün toplantımız var. Genel bilgilerle bir karşılaştırma yapacağız. Ancak büyük yükseliş yok. Ama virüsün etkilerinin de ne olduğu belli değil. Bizim normal sandığımız durumlar belki de virüsün yarattığı etkiler” dedi.  

GÜNLÜK YARDIM 400-500 HANEDEN 800’E ÇIKTI
Gümrükçü dağıtılan kolilere ayrı bir parantez açtı ve “400-500 arası haneye günlük sıcak gıda ulaştırıyorduk. Bu rakam 800’e çıktı. Yardım konusunda geçtiğimiz haftadan itibaren yükseliş var. Süreç uzadıkça insanların ihtiyaçları artıyor ve ellerindeki kaynaklar tükeniyor. Mayıs ayının başından itibaren 2 binleri bulan talep var. Aynı artış Büyükşehir Belediyesi’nde de var. Ramazan ayı ve bayram öncesi insanlar hazırlıklı gitmek istiyorlar. Başvurulacak kurumlar arasında belediyeler başta geliyor, biz de cevap veriyoruz” diye konuştu.

CİHAZA ‘İMECE’ İSMİ YAKIŞIR
“Solunum cihazına isim belirlediniz mi?” şeklinde gelen soruyu cevaplayan Gümrükçü, “Bu yönde bir çalışma yapamadık ama bence imece yakışır!” dedi.

ULUSAL MÜCADELE OLARAK GÖRMELİYİZ
Hizmet arasında ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Gümrükçü, “Bu süreçte parti farkı gözetmeden, kimseyi ayırmadan, bunun ulusal mücadele olduğu bilinciyle dayanışma içinde hareket edilmesinde fayda var” diye konuştu. 

 
Yabancıya konut satışında İranlı damgası
 
Halkın Bakkalı yayılıyor: İkinci durak Gültepe
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar Önder 12 Mayıs 2020 Salı 16:44

Gönderin Adana Belediyesine Sahra Hastanesinde Kullanırlar...

Yorumu oyla      4      3  
Atatürk Mah. 12 Mayıs 2020 Salı 13:17

Güzel bir çalışma tebrik ederim.Lakin bu işlerle birlikte Belediyeciliğin temel şeylerini de atlamamak lazım.Atatürk Mahallesinde oturuyoruz meydanda bulunan Atatürk Büstünün hali berbat.Birde sözüm ona CHP belediyesi. Gelip görün lütfen. İnsan oraya güzel şık bir büst koyar , etrafını ışıklandırır.Çevresini peyzaj yapar. Etrafı ottan ve çöpten geçilmiyor.Atamıza gerekli özeni göstermediğiniz için kınıyorum.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta modern tasarımlar: Çiçek Evleri
Alsancak’ta çiçek satış stantları için yeni imaj çalışması yapıldı; modern ...
Balçova’daki berber ve kuaförlere destek
Balçova Belediyesi, normalleşme adımları çerçevesinde açılan berber ve ...
İzmir’de açılan AVM’ler kurallara uydu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 11 Mayıs’tan itibaren koronavirüs önlemleri ...
 
Başkan Engin teftişte: Virüs bizi durduramadı
Cadde ve sokaklarda yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Narlıdere ...
65 yaş için kapıda vergi ödeme hizmeti
Konak Belediyesi, salgın sürecinde sokağa çıkamayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ...
Bornova'da kan kardeşliği
Bornova Belediyesi ve Türk Kızılayı Bornova Şubesi azalan kan stoklarına ...
 
Bayraklı'da dezenfekte seferberliği tam gaz!
Bayraklı Belediyesi, hafta başında açılan berber, kuaför ve güzellik merkezleri ...
Bucalı kuaförler siftahı Başkan Kılıç’la yaptı
Buca Belediyesi, ilçedeki 459 kadın ve erkek kuaförünü pandemi mesaisine ...
Soyer kiraz dayanışması için konuştu: Erik, çilek, şeftalide de yapacağız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, gönüllü ordusuyla Kemalpaşa’ya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva