HABERLER>POLİTİKA
4 Eylül 2013 Çarşamba - 12:12

Güler Bergama köylerinde: Masada ‘Bütünşehir!’

Bergama köylerini tek tek gezen CHP İzmir Milletvekili Güler: Bu yasayı yapmak Anayasaya aykırı, uluslararası sözleşmelere de aykırı. Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı iptal etmesini istedik. Ben Anayasa Mahkemesi’nin iyi bir karar vereceğini ve Türkiye’nin bu büyük yanlıştan döneceğini düşünüyorum”

Güler Bergama köylerinde: Masada ‘Bütünşehir!’

İZMİR - İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, İzmir’in en fazla köy ve köy nüfusuna sahip, memleketi Bergama’da köyleri tek tek ziyaret ediyor, hemşerilerini dinliyor, sorunlarına çözüm arıyor…

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen köy çalışma programının üçüncü gününde, Güler Çeltikçi, Sarıcaoğlu, Akçenger, Dereköy ve Ürkütler köylerini gece geç saatlere kadar süren ziyaret gerçekleştirdi.

Köy ziyaretleri sırasında bütün şehir yasasının köylere getireceği yıkıcı etkileri ayrıntıları ile anlatan Güler, köylülerin yaşadıkları sorunlarını yerinde inceleyerek sorunların çözülmesi için gereken girişimleri yapacağını söyledi.

Ziyaretlerinde konuşmasına biz CHP’liler sadece seçim varken ziyarete gelmiyoruz diyerek başlayan Güler, “Biz CHP’liler seçim dönemi yokken de ziyaretler yapıyoruz. Bergama’da önce Kozak yöresini daha sonra ova köylerini son olarak da siz yöre köylerini ziyaret ediyoruz. Sizlerin sorunlarını dinlemeye, yaşadığınız sıkıntıları çözmeye yardım etmeye geldik. Köylerimizin en büyük sıkıntısını 7 ay sonra yapılacak olan yerel seçimler ile birlikte hayata geçecek olan bütünşehir yasası. Bu yasa ile birlikte köylerin muhtarlıklarına son veriliyor. Bu demektir ki köye son veriliyor. Köyler mahalle yapılıyor. Hayata geçirilecek olan kanuna göre nüfusu 500 altında olan köyler mahallede olamayacak. İzmir’de 600 yakın köy var. Tüm bu köylerin muhtarlığı kapanıyor. Türkiye’de 16 bin 500 köyü kapatıyorlar. Bu demek oluyor ki Türkiye’de köylerin yarısına kilit vuruluyor. Köyler mahalle oluyor iktidar ise bu değişikliğe “yine muhtar seçeceksin canım gene ihtiyar heyeti var işte” diyor. Bu ayrımı en iyi sizin bilmeniz gerekir; köy başka şey mahalle başka şeydir. Köy muhtarı nikahta kıyar, cenazeyi defin eder, muhtarlığın mallarını ihaleye verir, köy mallarını yönetir, zeytinliği ihaleye çıkarır parasını alır, yani köy muhtarının bütçesi vardır. Mahalle muhtarının bu anlattıklarımızın hiç birini yapma imkanı yok. Mahalle muhtarlığı mal sahibi olamayacağı için köyün bütün malları doğrudan bağlandığınız belediyeye geçecektir” dedi. 

KÖYLERDE KİMSE MUSLUK AÇAMAZ
AKP iktidarını köylülere şikayet ederek konuşmasına devem eden Güler, bütünşehir yasasının köylere vereceği zararı bir türlü hükümete dinletemediklerini belirtti. Güler, “Köylerin su işleri muhtarlık eliyle takip edilir. Bütünşehir kanunu geldiği zaman şu işlerinize belediyeye geçiyor ama; Bergama Belediyesi’ne değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. Köylerimizde su ihtiyacı 10 kuruş, 250 kuruş ya da biraz daha fazla bir maliyetle hallediliyor. Biliyor musunuz? Bugün büyükşehir sınırları içerisinde suyun tonu 4 lira. 10 kuruş nerede 4 lira nerede, köylerde kimse musluk açamaz. İktidar ‘5 yıl boyunca kapatılan köyler, büyükşehirlerden alınan su parasının dörtte birini ödeyecek’ dedi. Yani dört liraysa sen bir lira ödeyeceksin. Ama bu durum 5 yıl böyle, 5 yıl sonra ne olacak? İktidara göre ne olacaksa olacak. Mezarlıklarınız da Bergama Belediyesi’ne geçmiyor oda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. Artık cenaze işlerinizi de İzmir’den merkezden halledeceksiniz. Artık bakkalınız, kahvehaneniz götürü usul değil yazar kasa ile çalışacak. Bütünşehir yasası uygulanacağı için gelir vergisi sistemi falan değişiyor. Tamam güzel de bizim köylerimizin bunu yapacak takati yok” dedi.  

BU YASA İLE KÖYLER BOŞALACAK
Bütünşehir yasası AKP iktidarı tarafından kimseye sorulmadan yapıldığının yineleyen Güler, “Yasa 16 bin 500 tane köyü ve 1500 kadar belediyeyi kapatıyor. Bu köylerden bir tanesine dahi gelip ‘seni kapatıyorum ne diyorsun?’ diye sormuyorsun. AKP’nin burada yaptığı şey: ben yaptım oldu ve kanun çıktıdır. Köylüler bu yasadan şikayetçi memnun değiller. Bu yasadan önce İzmir’de biz 4 bin kişiyi sandıktan çıkarıyorduk şimdi ise 800 kişi seçeceğiz. Bu yasa seçim hakkına da el koydu. Ha şunu da söyleyelim gel buraya sandık koy sor köyünü kapatalım mı diye. Bazı köyler artık köy olmak istenmiyor, köy olmak istemeyeni de bağla nasıl istiyorsan. Ama yok ben köy olarak devam edeceğim diyene de karışma bu eski kadim bir hak olmuş nasıl el koyuyorsun? Köylerde zaten tarım ölmüş, hayvancılık ölmüş bir de sen köy hayatını pahalılaştıracaksın. Sonuç olarak köyler boşalacak. Bu yasayı yapmak Anayasaya aykırı, uluslararası sözleşmelere de aykırı. Anayasa Mahkemesinin bu yasayı iptal etmesini istedik. Mart ayında verdik Anayasa Mahkemesi’ne hale cevap bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin kafası ile başbakanın kafası her ne kadar aynı olsa da ben gene de orada hukukçu, hukuka inanan insanlar olduğunu düşünmek isterim. Anayasa Mahkemesi iyi bir karar vereceğini ve Türkiye’nin bu büyük yanlıştan döneceğine inanıyorum” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun’a ‘Denizli’ müjdesi: Bakanlık oluru verdi!
Karaburun’da balık çiftlikleriyle başlayan tartışmaların başından beri ...
Bakan Yıldırım’ın ‘90 kilometre’ye itirazı var!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şehir içinde ...
Çiçek: ‘Başörtüsü’ Meclis’te çözülür!
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, partilerin iç politika malzemesi yapmaması ...
 
‘İnce’ mesaj: Seçim günü plajda yatmayın!
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'den, seçim döneminde plajda yatanlara mesaj!
CHP'li vekilden 'roket ve bomba' iddiası
CHP milletvekili Şeker, Gaziantep Küçük Sanayi Sitesinde, Suriyeli muhalifler ...
AK Parti'nin karnesi: Hangi iller can sıkıyor?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapılan ‘performans anketi’ sonuçlandı.
 
Hükümetten flaş karar: Bostalı Kahire'ye dönüyor
Mısır’da ordunun yönetime el koymasıyla başlayan ve ülkede katliamların ...
'Usta'nın hikayesi: 'Bir aşık oldum... Pir aşık oldum!'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz TV'de yayınlanan ''Ustanın Hikayesi' ...
CHP’den Mısır’a sürpriz ziyaret
CHP, Irak'ın ardından Mısır'a bir ziyarette bulunacak. Genel Başkan Yardımcısı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva