HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2019 Pazartesi - 10:58

GSS prim borcundan kurtulmak için son fırsat!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar için tanınan süre 28 Şubat'ta dolacak. Borcunu bu tarihe kadar ödeyenlerden gecikme faizi ve gecikme cezası alınmayacak. Borcunu ödemeyen borçlular, 1 Mart'tan sonra sağlık hizmeti alamayacaklar.

GSS prim borcundan kurtulmak için son fırsat!

Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklik yapan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, herhangi bir işte çalışmayan ve bakmakla yükümlü olunan sıfatını taşımayanlar re'sen Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Kararın ne anlama geldiği ilk başta anlaşılmadı. Hastalandığında sağlık hizmeti almak için hastanelere gidenler, sağlık hizmeti alamayınca borçlu olduklarını öğrendi.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, GSS primleri, ilk yıllarda ailenin gelir durumuna bağlı olarak üç kademeli belirlendi. Okulunu bitirdiği halde çocuğu işe giremeyen aileler büyük borçlarla karşı karşıya kaldılar.

Ancak, 2017 yılında soruna neşter atıldı. Kademeli prim uygulamasına son verildi. 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren herkesten aynı prim alınmaya başlandı. Önceki borçlar için de en fazla bu tutar üzerinden ödeme olanağı sağlandı.

GELİR TESTİNDE SÜRE DOLDU
Yaklaşık 2.7 milyon kişinin GSS prim borcu yeniden hesaplandı. Yeni düzenleme uyarınca, GSS primini kendileri ödemek zorunda olanlar aylık 76.75 TL prim ödemek zorunda. Bu primi ödeme gücü olmayanlar da gelir testine girebiliyor.

Gelir testinde hane içinde kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olup olmadığına bakılıyor. 
Buna göre, hane içinde geliri 2019 yılı için 852.80 TL'nin altında olanların primini devlet karşılıyor. Gelir 852.80 TL'nin üzerinde ise aylık 76.75 TL prim ödemek gerekiyor.

 

Önceki yıllardan kalan borcundan kurtulmak isteyenlere de gelir testine başvurma hakkı tanındı. Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların borcu silindi. Eski borçlardan kurtulmak isteyenlere gelir testi konusunda tanınan süre birkaç defa uzatıldıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihinde sona erdi. Bunlara yeniden gelir testi fırsatı tanınmadı.

28 ŞUBAT SON FIRSAT OLABİLİR
Gelir testine girmeyen ya da girdiği halde geliri yüksek çıktığı için prim borcunu ödemek zorunda olanlara tanınan süre de 31 Aralık 2018 tarihinde dolmuştu. Fakat aralık ayının son haftasında çıkartılan yeni bir yasayla 28 Şubat'a kadar yeni bir süre daha tanındı. Bu son fırsat olabilir.

Bu ay sonuna kadar GSS prim borcunu ödemeyenler, yeni fırsat tanınmadığı takdirde 1 Mart 2019 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmeti alamayacaklar.

2008 nisan ayı ve öncesine ait GSS prim borcunu bu ay sonuna kadar ödeyenlerden gecikme faizi ve gecikme cezası alınmayacak. Daha sonra ödeyenler ise gecikme faizi ve cezasıyla birlikte daha yüksek faturalarla karşı karşıya kalacaklar.

YENİ MEZUNLARA İKİ YIL SAĞLIK HİZMETİ
Herhangi bir işte çalışmayan kişiler açısından GSS yükümlülüğü 18 yaşında başlıyor. Lise ve dengi okul mezunları için bu süre 20, üniversite mezunları için ise 25 yaş olarak uygulanıyor. Öğrenciler, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Ancak, bu ilave süreler hiçbir şekilde, öğrenim durumuna göre 20 ve 25 yaşı aşamıyor.

Örneğin, 1 Mayıs 1994 doğumlu bir genç üniversiteyi 2017 yılı haziran ayında bitirdiyse, normalde 2019 yılı haziran ayına kadar prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ancak, 1 Mayıs 2019 tarihinde 25 yaşını doldurmuş olacağı için, bu tarihten itibaren sağlık hizmeti alabilmesi için prim ödemeye başlaması gerekecek

SGK PRİM BORÇLARI İÇİN DE SON TARİH 28 ŞUBAT
SGK'ya olan prim borçlarını yapılandırma başvurusunda bulunan ancak ödemeyi aksatanlar için tanınan süre de 28 Şubat'ta sona erecek. Prim borçlarının 28 Şubat'a kadar ötelenmesi hakkından, 27 Ağustos 2018 tarihine kadar 7103 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlar yararlanacak.

Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödemesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek veya eksik ödeyerek yapılandırması bozulanlar, söz konusu tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödemeleri halinde, yapılandırma haklarından yararlanmaya devam edecekler.

Son ödeme tarihi 31 Ağustos 2018 olan birinci taksit için 8 Eylül 2018'den; son ödeme tarihi 31 Ekim 2018 olan ikinci taksit için ise 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere ödeme tarihine kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı eklenecek.

 
Konak’ın yeni sahnesi Kral Lear’la açıldı
 
Başkan Şengül’den Karabağlar’da ‘Kentsel dönüşüm’ müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılın ilk enflasyon rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE ...
Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler
Dolar kuru TCMB'nin sıkı duruş söylemi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz ...
Altın fiyatlarında seçim belirsizliği
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, "Gram altın, 220-225 TL bandı ...
 
İzmir Ticaret Borsası'ndan 'koyunculuk' çalıştayı
İzmir Ticaret Borsası tarafından koyunculuk faaliyetini yeniden canlandırmaya ...
İzmir'in hünerli elleri yarışta!
İzmir'deki Bornova Mesleki Eğitim Merkezi'nde 142 dalda uygulama sınavına ...
OSB'lerde arsa satışına yeni düzenleme
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "OSB'lerde spekülatif arsa ...
 
70 milyon turist hedefi için dev hamle sürüyor
Yabancı ziyaretçi sayısı 2018'de önceki yıla göre yüzde 21,84 artan Türkiye'de ...
BDDK'dan cep telefonu taksit sınırına ilişkin açıklama
BDDK, fiyatı 3 bin 500 lira üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla ...
Türkiye en çok altın alan ikinci ülke
Dünya genelinde merkez bankaları 2018 yılında 1971’den bu yana en yüksek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva