HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Haziran 2020 Çarşamba - 12:55

Görme engelliler de artık İzmir’de bisiklete binebilecek

Başkan Tunç Soyer, 3 Haziran Dünya Bisiklet gününde iki sürücülü 70 adet bisikletin, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’ne dahil edildiğini açıkladı.

Görme engelliler de artık İzmir’de bisiklete binebilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi iki sürücülü (tandem) bisikletleri, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde törenle Bisim Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’ne dâhil etti. Küresel salgının ardından yaşanan normalleşme sürecinde bisiklet kullanımını teşvik etmek için 70 tandem bisiklet hizmete alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Tandem bisikletler hem vatandaşlarımıza keyifli bir bisiklet deneyimi yaşatacak hem de görme engelli vatandaşlarımızın erişilebilir ve engelsiz bir şekilde yaşama dahil olmasına katkı sağlayacak. Türkiye'de ilk kez bir belediye, görme engelli vatandaşlarımızın da bisiklet keyfi yaşaması için böyle bir hizmete imza atıyor” dedi. Soyer, takım arkadaşı görme engelli bir vatandaşla tandem bisiklet kullandı.

İnciraltı Kent Ormanı’nda düzenlenen törende konuşan Başkan Soyer, sürdürülebilir ulaşım politikaları çerçevesinde motorlu araçların kullanımının azaltılması için yapılan çalışmalara değinerek şöyle konuştu: “Kent içi bisiklet altyapısının güçlendirilmesi, kırsal bisiklet rotalarının arttırılması ve şehrimizde bisiklet kültürünün oluşması amacıyla yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kiralama sistemi BİSİM İzmir’de bisiklet kültürünün oluşmasında ve yaygınlaşmasında çok önemli bir yere sahip. Bugün 40 bisiklet istasyonu, 810 park yeri, 550 tek kişilik bisikletimiz bulunuyor. Hizmet vermeye başladığı günden bu yana BİSİM’in 2 milyonu aşkın kiralama sayısıyla kırılamayacak bir rekora ulaştığını gururla söyleyebilirim.”

107 KM. BİSİKLET YOLU OLACAK
Türkiye’de ilk kez bisiklet kiralama sistemine eklenen tandem bisikletlerle filonun büyüdüğüne dikkat çeken Soyer, “Her istasyonda ikişer adet tandem bisiklet bulunacak. Tandem bisiklet sayısını zamanla daha da artırmayı planlıyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı yatırım planları içinde 10 yeni BİSİM istasyonu, 100 bisiklet ve 120 bisiklet park etme noktasının bulunduğunu vurgulayan Soyer şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde Fahrettin Altay, Mavişehir İZBAN, Bornova Metro, Buca Hasanağa Parkı’nda yeni BİSİM istasyonlarını kuracağız. Bisikletiyle vapura binen yolcuların ücretsiz seyahat etmeleri, bisikleti ile yolculuk yapanlara Halkın Bakkalı’ndan çeşitli indirimler verilmesi gibi çok çeşitli girişimlerimiz olacak. Pandemi sürecinde ‘Ayrılmış Bisiklet Yolları’, ‘Paylaşımlı Bisiklet Yolları’ ve ‘Bisiklet Şeritleri’ niteliklerinde 40 kilometrelik bisiklet yolu planlaması planlandı. Şehit Nevres ile Plevne Bulvarı’nda ilk uygulamaları yaptık. İzmir’de 67 kilometrelik bisiklet yolu Körfez çevresini kuşatacak şekilde 107 kilometreye çıkacak. Bunun yanında kısa vadede artı 103 kilometre, orta ve uzun vadede ise artı 248 kilometrelik bisiklet yolu planladık.”

BURCU’NUN HAYALİ GERÇEK OLDU
Törenin ardından Başkan Soyer görme engelli takım arkadaşı Burcu Yıldız ile tandem bisiklete binerek sürüş yaptı. Yıldız “Aslında küçüklüğümden beri bisiklet kullanıyordum ama görme yetimi kaybettikten sonra hiç bisiklet kullanmamıştım. İki yıl önce Eşpedal Derneği ile tanışınca tandem bisikletlerle tekrar bisiklet kullanmaya başladım. Tandem bisiklet ne kadar yaygınlaşırsa bizim de bisiklet kullanma imkânımız o kadar artıyor” dedi. Görme engelli bisikletsever Neriman Dinçer ise “İki yıldır Eşpedal Derneği’nde copilot olarak bisiklet kullanıyorum. 70 tandem bisikletin bugün burada olması bizim için çok güzel. Gören ve görme engelli birlikte bisiklet kullanıyor ve bunun bizim sosyalleşmemizde çok büyük bir etkisi var. Tandem bisiklet bir birleştirici. Ben de gözlerimi sonradan kaybettim. Bisiklet benim için bir hayaldi. Tandem bisikletle tanışmam benim için çok büyük bir mutluluk. Çünkü tek başına bisiklet kullanamıyoruz” şeklinde konuştu.

 
Çiğli'de 'sağlıklı normalleşme' zirvesi!
 
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Haziran 2020 Çarşamba 13:08

Bisiklet önemli

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de 'sağlıklı normalleşme' zirvesi!
Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle yürürlüğe konan kısıtlamaların ...
Dayanışma büyüyor: Hijyen paketleri de Halkın Bakkalı'nda
İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs sürecinde hayata geçirdiği “Biz ...
Karabağlar'da rakamlarla mücadele raporu
Koronavirüs salgını ülkemize sıçradığı andan itibaren gerekli önlem ve ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... Hayatımın hayali
Muhittin AKBEL yazdı... Hayatımın hayali
Sporcu fabrikası Buca’nın gurur yılı!
Sporu Buca’da yaşayan her yaş gurubu için ulaşılabilir kılma hedefiyle ...
Büyükşehir'den bir ilk: Virüsle mücadele raporu ve eylem planı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ...
 
Başkan Arda ‘hedef gösteriliyorum’ dedi: Suç duyurusunda bulundu!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sosyal medya hesapları üzerinden ...
Bayraklı'da amatörlerin tesislerinde köşe bucak temizlik
Koronavirüs salgını nedeniyle her alanda çalışmalarını sürdüren Bayraklı ...
Karaburun Belediye Başkanı isyan etti: Yeter artık!
İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 37 adet daha RES kurmak isteyen şirketin temyiz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva