HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2019 Cuma - 14:42

‘Gizli Tehlike Kist Hidatik' paneli Selçuk’ta yapıldı

Efes Selçuk Belediyesi Türkiye Hidatidoloji Derneği ve Belediye Veteriner Hekimleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Gizli Tehlike Kist Hidatik” Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Derneğin Avrupa Birliği ile birlikte yürüttüğü Kist Hidatik Hastalığına ilişkin farkındalık yaratılmasına dair proje kapsamındaki ilçelerden biri olan Efes Selçuk’ta halka açık bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya konu ile alakalı meslek mensupları, vatandaşlar ve Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Şimşek de katıldı.

‘Gizli Tehlike Kist Hidatik  paneli Selçuk’ta yapıldı

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş’ın yaptığı toplantıda bir parazit hastalığı olan Kist Hidatik Hastalığı, korunma yolları, hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verildi.

“Gizli Tehlike Kist Hidatik” Paneli’nde Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş Kist Hidatikten Korunma ve Kontrol Yolları konulu bir sunum yaptı. Panelde ayrıca Prof. Dr. Gülden Sönmez Taner, Veteriner Hekim Adem Görgülü ve Veteriner Hekim Mehmet Hür Öztürk de sunumlarını yaptılar.

BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKMIYOR
Panelinmoderatörüve  ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, “Kist Hidatik hastalığı, ‘İçi su dolu kese’ anlamına gelmekte olup, dünyada olduğu kadar özellikle büyük bir kesiminin hayvancılıkla uğraştığı ülkemizde de son derece yaygın ve en önemli paraziter hastalıklardan biridir” diyerek hastalıkla ilgili genel bir tanım yaptı.  Hastalığın; enfekte köpeklerin dışkısı ile kirlenmiş suların içilmesi veya köpek dışkısı ile kirlenmiş çiğ yenen roka, nane, maydanoz gibi yeşilliklerle, sebze ya da meyvelerin iyice yıkanmadan yenmesi sonucunda ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş; “Kist Hidatik Hastalığı uzun yıllar hiçbir belirti göstermeyebilir. Kistler genellikle sessiz seyrederler ve 5 cm çapa ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenledir ki hastalığın tanısı tamamen rastlantı sonucu yani kişinin başka bir nedenle doktora gitmesi sonucu genellikle rutin bir muayene sırasında, bir cerrahi girişim sırasında ya da otopside konur” dedi.

HİJYEN KORUNMADA ÇOK ÖNEMLİ
Kist Hidatik Hastalığının tedavi yolunun ameliyat olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş; “Ameliyatla kisti bulma şansımızda her zaman mümkün olmuyor. Bu hastalık içi su dolu kese anlamına geldiği için ameliyat sırasında kistlerin patlamadan alınması da çok önemli” bilgisini verdi.

Gizli bir tehlike olarak adlandırılan Kist Hidatik hastalığından korunmanın gerek hastalığın belirtilerinin zor anlaşılması gerekse tedavisinin zorluğu nedeniyle büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Altıntaş, hastalıktan korunmak için kişisel hijyene önem verilmesi sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması, Kurban Bayramları’nda ve diğer zamanlarda hayvan kesiminin hijyenik yerlerde yapılması, kistli organların köpeklerin tüketimine izin verilmemesi ve köpeklerin düzenli olarak veteriner hekime götürülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş’ın sunumun arından Efes Selçuk Belediyesi Veteriner Hekimi Mehmet Hür Öztürk yaptığı sunumda Efes Selçuk Belediyesi hayvan barınağında verilen hizmetler ve kist hidatik hastalığı gibi hastalıklara ilişkin kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Gizli Tehlike Kist Hidatik Paneli diğer panelistlerin sunumlarını yapmaları ve  katılımcıların sorularının alınmasının ardından son buldu. Toplantının sonunda Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Şimşek panelistlere teşekkür ederek; çiçek verdi.

 
Karabağlar'da 'Marangozluk ve Çıraklık Eğitim Merkezi’ yola çıktı
 
Genel Merkez'den kongreler öncesi 'akrabalık' genelgesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da 'Marangozluk ve Çıraklık Eğitim Merkezi’ yola çıktı
Karabağlar Belediyesi’nin İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) ...
Ortadoğu ve Batı Asya’nın belediye başkanları İzmir’de buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, UCLG- MEWA Yönetim Kurulu toplantısı için ...
Turizmde dijitale doğru adım adım
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
Narlıdere'de engelleri aşan kurs!
Narlıdere engelleri kaldırmak için fiziki ve sosyal çalışmalar yürüten ...
Travel Turkey'de Çeşme farkı
Bu yıl 13’üncü kez dünya turizmine kapılarını açan “Uluslararası Travel ...
Bayraklı'da Kadın Hakları Günü etkinliği
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık Dünya ...
 
Çiğlili gençler Ata’sının izinde
Tarihi ve kültürel değerleri yakından tanımak amacıyla çocuk ve gençlere ...
Travel Turkey’de üzüm kokan stant
Dün açılan ve turizm sektörünün en büyük fuarlarından olan Travel Turkey’de ...
Gaziemir'de seçilmiş kadınlar buluşması
Gaziemir’de seçilmiş kadınlar, 5 Aralık kadına seçme seçilme hakkının ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva