HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2019 Cuma - 10:59

Genel Başkan Yenice: İzmir gastronomi kentidir!

Kültürpark’ta düzenlenecek Pastart İzmir- Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik ve Unlu Mamuller Festivali’ne dair detaylı bilgiler veren Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice ayrıca mutfak kültürü üzerinden, “Rahmetli eski Başkanımız Ahmet Piriştina’nın, ‘İzmir fuarlar kentidir’ diye bir lafı var. Şimdi bir başkanımız çıkar ‘İzmir sanayi kenti’ der, ‘tarım kenti’ der, ‘turizm kentidir’ der. Bana göre İzmir bir gastronomi kentidir” dedi.

Genel Başkan Yenice: İzmir gastronomi kentidir!

EGEDESONSÖZ- Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Genel Başkan Yenice, 27-29 Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan Pastart İzmir- Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik ve Unlu Mamuller Festivali’ne ilişkin bilgiler verdi.

31 Mart yerel seçimleriyle birlikte kentin yerel yönetiminde köklü bir değişim olduğunu ifade eden Yenice, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a ayrı bir parantez açtı.

Gastronomiyle ilgili birbirinden önemli açıklamalar imza atan Yenice net mesajlar verdi.

İZMİR GASTRONOMİ KENTİDİR!
Yenice, “Rahmetli eski Başkanımız Ahmet Piriştina’nın, ‘İzmir fuarlar kentidir’ diye bir lafı var. Şimdi bir başkanımız çıkar ‘İzmir sanayi kenti’ der, ‘tarım kenti’ der, ‘turizm kentidir’ der. Bana göre İzmir bir gastronomi kentidir. UNESCO’ya girmeye çalışan Hatay, Gaziantep, Van vardır. Niçin İzmir bunlar gibi olmasın? Gelir elde etmesin? İzmir’in yerel yöneticileri de bu işe el atmalıdır. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a başarılar diliyorum ve teşekkür ediyorum. Biz kendilerine ulaştığımızda bize müthiş bir geri dönüş yaptılar” dedi.

3 BİN METRELİK AY YILDIZ ŞEKLİNDE PASTA YAPACAĞIZ
Kültürpark’ta düzenlenecek Pastart İzmir- Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik ve Unlu Mamuller Festivali’ne dair detaylı bilgiler veren Yenice, “Niye pasta? Dünyanın hemen hemen her ülkesinde kahve dünyaları, kafe salgını var. Ama İzmir’de muhteşem bir pastane kültürü vardır. İzmir tarihinde pastanelerimizin kıymeti vardır. İzmir pastaneler kentidir. Niye Kültürpark? 87 yıllık bir özgeçmişi var. Yapılan bir festival esnafa dokunmuyorsa onun hiçbir mantığı ve faydası yoktur. İçinde yaşanmışlıkları, anıları içinde biriktirmiş bir alan. Nasıl ses getirebiliriz diye düşündük? 3 bin metrelik ay yıldız şeklinde pasta yapacağız” diye konuştu.

BOYOZ, GEVRE VE LOKMAYA ÖZEL VURGU
Festivale ilişkin açıklamalarını sürdüren Yenice, “Boyoz, gevrek gibi ayrıntılarımız var. Lokma çok önemli… İzmir’de bu lokma dökümü olduğunda metrelerce kuyruk oluşur. Çocuğundan yaşlısına, iş insanından esnafına kadar herkes kuyrukta bekler.  Lokmanın önünde kuyruğa girmeyen insan ben görmedim. 3 gün boyunca hem lokma, hem boyoz hem gevrek dağıtacağız. 3 gün boyunca akademik seminerler yapacağız. 20 yabancı konuk getireceğiz. Dünya pastacılar kupası düzenleyeceğiz” dedi.

KENDİNİ GURME İLAN EDEN 200 KİLOLUK İNSANLAR MESLEĞE ZARAR VERDİ!
“Türk mutfağı ihracat markası olmalıdır” diyen Yenice, mutfak kültürü üzerinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Yenice, “Bu kente mutlaka bir mutfak müzesi kuralım. En önemli şeylerden biri mutfak akademisi yaratmaktır. Mutfak kültürü çok önemlidir. Son yıllarda, ‘hayat durur, boğaz durmaz’ mantığıyla insanlar gıdaya yatırım yaptılar. Bu meslek rant kapısı olmuş. Kendini gurme ilan eden 200 kiloluk sadece yemiş, hiçbir şey üretmemiş insanlar aşçılık ve ustalığa zarar verdi. Yemek programı yapılıyor, papağanını döven adam cezaevine giriyor. Diğeri karısını aldatıyor, dövüyor… Osmanlı’dan beri saygı duyulan mutfak sanatını kimse ayaklar altına alamaz. Bu kadar ucuz mu bu iş? Osmanlı mutfağında aşçı, usta baş tacıymış. Elbisenizi değiştirebilirsiniz ama ağzınıza attığınız lokmayı değiştiremezsiniz. Reyting için televizyonda bir şeyler yapıyorlar. Ne olduğu belli olmayan madalyaları takıyorsun? Ne yaptın sen? Mercidabık savaşını mı kazandın? Usta dediğin adamın beyaz önlüğü olur, yemeğini, tatlısını, işini yapar. Nedir bu çılgınlık? Ulusal beslenme konseyi diye bir şey kuruldu. Biz de bu kurulun bir temsilcisi olduk. Televizyonlarda reyting ve rant uğuruna yapılan programlara karşı bu kurulun kimliğinin önümüzdeki süreçte etkili olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SOYER’İN SLOGANI GİBİ MESLEĞİMİZİ AŞKLA YAPIYORUZ
Vatandaşlara da sağlıklı gıdaya ulaşıma noktasında uyarılarda bulunan Yenice, “Tunç Soyer’in sloganındaki gibi mesleğimizi aşkla yapıyoruz. Bu festivali ondan önemsiyorum. Geri dönüşlerden dolayı yeniden teşekkür ediyorum. Ayrıca insanımız doğru yerde doğru esnaf lokantalarında yemeklerini yemeli. Bonfile 80 TL’den satılırken 3-5 TL’ye yemek satılan yerler var. Dünyanın her yerinde matematik dili aynıdır. 2 kere 2, 4 eder! Bana niye şikayet etmiyorsun diyorlar? Niye edeyim? 15-20 TL’ye satılması gereken döneri 5 TL’ye satan adamın yakasına sen yapışacaksın! Ucuza beslendiğini zannediyorsun ama sonrasında daha fazlasını vererek sağlığını geri alamıyorsun. Dünyada en pahalı şey sağlıktır” dedi. 

 
İzmir'in gurur projesinde hedef büyüdü!
 
İzmir'e tarım teknoloji merkezi kurulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, Fed kararının ardından dün 5.72'li seviyelere kadar indikten ...
Bakanlık açıkladı: 4 bin 321 personel alınacak!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 1000'i ASDEP kapsamında ...
Beyaz eşya fiyatlarındaki düşüş sektörü hareketlendirdi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) 26. Ev Aletleri Grubu Meclis Üyesi Metin Aztekin, ...
 
Davalık olmuştu: Kapasitesi arttırarak geldi!
İzmir’in Urla İlçesi’nde daha önce mahkeme kararları ile durdurulan TRK ...
Görüşmeler başladı: Çinliler İzmir'in aroma bitkilerine talip!
Tıbbi aromatik bitkiler alımı yapmak için Çin'den gelen heyet, İzmir'de ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL dün akşam gerçekleşen Fed toplantısının ardından tüm gelişen ...
 
FED kritik faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi yüzde 2,25-2,50 aralığında ...
Türk-İş'in istediği zam oranı belli oldu
Türk-İş, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde ...
TTO Başkanı Olgun işsizliğe çare formülünü açıkladı!
Ara eleman yönünden sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Olgun, "Torbalı’da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva