HABERLER>EKONOMİ
12 Şubat 2015 Perşembe - 08:35

Gelir rekoru: Tüm zamanların en karlı bedellisi!

Bedelli askerlik hem başvuru hem de gelir rekoru kırdı. Son iki güne girilirken bedelli için 163 bin 627 kişinin başvurduğu ve 2.9 milyar lira gelir elde edildiği açıklandı. Cuma akşamına kadar başvuran sayısının gelirin 3 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Son 35 yılda çıkan 5 bedelli içinde en yüksek başvuru ve gelire şimdiden ulaşıldı.

Gelir rekoru: Tüm zamanların en karlı bedellisi!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 10 kez çeşitli nedenlerle bedelli askerlik çıkarıldı. 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana 35 senede dört kez bedelli askerlik çıkarıldı. 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 70 bin kişi olmak üzere toplam 195 bin 834 kişi yararlandı. Son ve 5’nci bedelli ise geçen aralık ayında çıktı.

Başvuruları ocak ayında başlayan ve ‘Yaş 28 bedel 18 bin’ sloganı ile hayata geçirilen 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren (1 Ocak dahil) 28 yaşından gün almış olanların yararlandığı bedelli askerlik uygulaması başvuru ve gelir rekorunu şimdiden kırdı.

Radikal’den Ercan Sarıkaya’nın haberine göre 600 bin yükümlüyü kapsayan bedellide başvuru sayısı önceki iki bedelli uygulamasından yararlananların toplamından daha fazla olurken, 4 bedellinin toplam rakamına ise yaklaştı.
 
163 BİN KİŞİ BAŞVURDU
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasına göre başvurularda son iki güne girilirken 18 bin lira bedeli ödeyip askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlerin sayısı 163 bin 627’ye ulaştı. 18 bin TL’lik ücreti dikkate alındığında da bedelli askerlikten şu ana kadar 2 milyar 945 milyon 286 bin lira gelir elde edildi.
 
Bedelli için son başvurular tarihi ise cuma saat 17.30. Cuma akşamına kadar başvuru sayısının 170 bine ulaşacağı ve bedelinde 3 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.
 
4 YIL ÖNCE 2.1 MİLYAR LİRALIK GELİR
4 yıl önceki bedelli uygulamasından 70 bin 430 kişi yararlanmıştı. O tarihteki 30 TL’lik ücretiyle bedelliden 2 milyar 113 milyon TL gelir elde edilmişti. Bir önceki bedelli askerlik yasasında 30 bin TL olan bedeli iki taksitte ödeme imkanı getirilmişti. Ancak bazı yükümlüler ilk taksiti ödedi ama ikinci taksiti ödeyemedi. İlk taksiti ödeyip ikinci taksiti ödemeyenlerle ilgili açıklama yapan Milli Savurma Bakanı İsmet Yılmaz paraların iade edileceğini belirterek şunları söyledi: “Bir taksiti ödediler 15 bin, ancak ikinci taksiti ödemediler. ‘15 bin ödemiştim, dolayısıyla da 3 bin daha ödeyeyim de ben de bu bedelliden yararlanayım’ diye talepler vardı. Yasada böyle bir talep olmadığından ‘siz 18 bin lira yatırın’ diye hukuki bir görüş verildi. Biz bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık, bedelli askerlikten dolayı 15 bin lira ödeyip ancak üstünü ödemediği için bedelli askerlikten yararlanamayan insanların bu parasını iade ediyoruz."
 
GELİR, TSK’NİN MODERNİZASYONUNA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlikten sağlanacak gelirin TSK’nın modernizasyonu için kullanılacağını açıklamıştı. TSK’nın önümüzdeki dönem yapısal bir reform sürecine gireceğini, teknoloji yoğun savunmaya geçiş olanaklarının güçlendirileceğini vurgulayan Davutoğlu, TSK’nın personel yapılanması bağlamında da bir an önce uzmanlaşmış ve daha profesyonel bir yapıya dönüştürülmesi kararını alındığını söylemişti. Bedelliden elde gedilecek gelirin de Savunma Sanayi Fonunu’na aktarılacağını belirten Davutoğlu, “Yani bu imkan bütünüyle TSK’nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak” demişti.
 
HEDEFLER DAHA ÖNCE HİÇ TUTMAMIŞTI
Bedelli konusunda gerek yaş gerekse fiyat nedeniyle beklenen rakamlara hiç ulaşılamadı. 2011 yılında çıkan bedelli askerlik düzenlemesinin 30 yaşın üstünü kapsaması ve 30 bin TL bedelle yasalaşması sebebiyle istenilen başvuru gerçekleşmedi. O dönemde 420 bin kişi bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecekken, bu uygulamaya başvuranların sayısı 70 bin civarında kaldı. Marmara depremi sonrası 1999'da çıkarılan bedelli askerlik düzenlemesinden 344 bin kişi yararlanabiliyordu. O dönem 15 bin lira ödeyip askere gidenlerin sayısı 72 binde kalmıştı.1987'de, 198 bin kişiden sadece 18 bini bedelli askerlik için başvurmuştu. 1992'de ise 243 bin kişiden 35 bini bedel parasını ödeyip askere gitmişti. Yürürlükteki bedelliden ise yaklaşık 600 bin kişi yararlanabiliyordu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 12 Şubat 2015 Perşembe 08:45

İHRACATIMIZ. “Türkiye’nin en iyi ihraç malı askeridir” G.Soros Türk askerine biçilen fiyat TÜRK ASKERİNE BİÇİLEN FİYAT 23 CENT'Tİ Aslında Soros söylemlerinde haklıydı. Onlara göre Türk askerinin bir maliyeti vardı ve bu batı için değeri biçilebilecek miktardaydı. Türkiye ilk ihracı Temmuz 1950’de Kore’ye toplam 4500 civarında askerini yollayarak gerçekleşecekti. O zamanın Amerikan Dışişleri bakanı Dulles’in ağzından şu sözler dökülüyordu. “Bir Türk askeri bize 23 sente mal oluyor”. Bu NATO’ya girebilmenin bedeliydi. Toplam 721 şehit ve 2111 gazinin Amerika Birleşik devletlerine maliyeti bu kadarla ölçülüydü. Çünkü Senatör Cain’in de dediği gibi “Amerikan piyadelerinin bu paylaşım savaşında yıpranmaması için diğer devletlerin desteğine de ihtiyaç vardı”.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye 26 günde 38.5 milyar dolar borçlandı!
Merkez Bankası, kamu, bankalar, reel sektör ve vatandaşın toplam 234.8 ...
Cari açık 4 yılın dibinde
2014 yılı cari açığı 45,8 milyar dolar ile son 4 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
İzmir’de dev satış: CarrefourSA'nın arazisini...
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapan Rönesans Holding, Karşıyaka Şemikler’deki ...
 
Dolar'ın önlenemez yükselişi: Yine rekor kırdı
Gün içinde 2,49'un altını gören dolar yeniden yükselişe geçti ve 2,5085'le ...
Bank Asya ortaklarından flaş yargı hamlesi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı ...
Bunu da gördük: Zeytinyağında ithalat devri!
Zeytinyağı fiyatları tavan yapınca ihracatçı mal almak için Tunus’a koştu. ...
 
İzmir’in merak ettiği soruya yanıt: Asker taşınıyor mu?
İzmir’in en değerli yerlerinde bulunan askeri tesis ve alanların taşınacağı ...
Babacan’dan ‘lojman sorusu’na cevap
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ...
Valilikten 11 şehit veren köye maden vizesi!
Türkiye’nin en zengin işadamı Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding’in ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva