HABERLER>TARIM
18 Temmuz 2018 Çarşamba - 17:17

Gediz Nehri için temizlik seferberliği

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Gediz Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla, Gediz Nehri'nin temizlenmesi konusunda büyük bir aşama kaydedildiği belirtti.

Gediz Nehri için temizlik seferberliği

Bakanlık, Gediz Nehri'nin temizlenmesi konusunda basına yansıyan taleplere yönelik yazılı açıklama yaptı. Gediz Havza Koruma Eylem Planı'nın 2008 yılında hazırlandığını ve 2013 yılında revize edildiği hatırlatılan açıklamada, Gediz Havzası'nda oluşan kirliliğin önlenmesi, havzanın korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla öncelikle durum tespiti yapıldığı, orta ve uzun vadeli tedbirler belirlenerek uygulamaya geçildiği ifade edildi. Manisa'nın Akhisar ve Alaşehir, İzmir'in Foça ve Çiğli ile Kütahya'nın Gediz belediyelerine ait 5 atık su arıtma tesisinin faaliyette olduğu anımsatılan açıklamada, bunlara ilave olarak Manisa'nın Gördes, Ahmetli, Turgutlu, Salihli, Saruhanlı ve Kula, İzmir'in Kemalpaşa ve Menemen yerleşim birimleri olmak üzere toplam 13 atık su arıtma tesisinin de işletmeye alındığı belirtildi.

Kapasitesi yetersiz olan ve ömrünü tamamlayan Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi'nin yerine yenisinin yapımının sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gediz Nehir Havza Yönetim Planında, havzadaki yer üstü ve yer altı suyu kaynakları su kütleleri bazında incelenmekte, su kütlelerinin üzerindeki noktasal, yayılı ve hidromorfolojik tüm baskı ve etkiler belirlenmekte ve yapılan izleme çalışmaları ile suyun miktar ve kalite durumları ortaya konulmaktadır. Ardından, tüm su kütlelerinde iyi su durumuna ulaşılması maksadıyla alınması gerekli tüm tedbirler ve maliyetler ortaya konulmaktadır. Gediz Havzası'ndaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla 7 bin 106 tedbir belirlenmiş olup söz konusu tedbirlerin yatırım maliyeti 6,2 milyar liradır. Uzun yıllardır yoğun kullanım ve kirlilik baskısı altında bulunan Gediz Nehri'nde teknoloji bazlı deşarj standartlarından alıcı ortam esaslı deşarj standartlarına geçilmesi, en önemli tedbirlerden birisi olarak belirlenmiştir. Detaylı ekonomik analiz ve modelleme çalışmaları yapılarak önceliklendirilen söz konusu tedbirlerin uygulanmasından sorumlu kurum, kuruluşlar ve uygulama dönemleri, Gediz Nehir Havza Yönetim Planı'nda belirlenmiştir. Bu plan kapsamında ilgili kuruluşlarla iş birliği içerisinde yapılacak çalışmalarla tüm tedbirlerin alınması sağlanacaktır."

Gediz Havzası'nın her yönüyle detaylı olarak incelendiğine işaret edilen açıklamada, elde edilen sonuçlar doğrultusunda mevcut mevzuatta belirlenen önlemlerin yeterliliğinin de analiz edildiği, ilaveten, Bakanlıkça yürütülen tüm faaliyetlerde havzada yaşayanlar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin paydaş olarak projelere dahil edildiği vurgulandı.

Projeler kapsamında açılış, çalışma grubu, paydaş katılım, bilgilendirme ve kapanış toplantıları gibi organizasyonlar düzenlenerek gelinen aşamaların paydaşlara aktarıldığını ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bakanlığımız internet sitesinde projelerimize dair etkinlik ve gelişmeler yayınlanmaktadır. İlaveten, ilgili tebliğle oluşturulan Gediz Havza Yönetim Heyeti ve havzaya giren illerde oluşturulan il su yönetimi koordinasyon kurulları marifetiyle planların uygulanması takip edilmekte ve havzadaki su yönetimi konuları görüşülmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Gediz Deltası Sulak Alanı'nda yönetim planı hazırlanması, çevre düzenlemesi ve kuş gözlem kuleleri başta olmak üzere birçok farklı proje de gerçekleştirilmiştir. Gediz Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla, Gediz Nehri'nin temizlenmesi konusunda büyük bir aşama kaydedilmiştir. Sayın Bakanımızın da hassasiyetle takip ettiği temizleme çalışmaları, önümüzdeki süreçte geliştirilerek sürdürülecektir." (DHA)

 
İzmir'deki kumpas davasında flaş tahliyeler!
 
Turgutlu'da nikah masasında kelepçe!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa'dan Karaburun Üzümü'ne can suyu!
İzmir Ticaret Borsası (İTB), kaybolmaya yüz tutan tarım ürünleri üretiminin ...
Emine Erdoğan'dan "yerel tohuma" destek
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yerel ...
İzmir Ticaret Borsası'nda zeytinyağı tadım odası
İzmir Ticaret Borsası (İTB) bünyesinde zeytinyağı tadım odası açıldı. ...
 
Üzüm sektöründe işçi ücretleri belli oldu
Alaşehir'de İşçi Ücretlerini Tespit Komisyonu, 2018 yılı üzüm sezonu öncesi, ...
Pamuğun kaderi İzmir'de çizilecek
Türkiye'nin yıllık 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği tekstil ve ...
İzmir'de karpuz üreticisi çok dertli!
Markette ve pazarda 1-1,5 lira arasında değişen fiyatlarda satılan karpuzun ...
 
Torbalı Ovası'nda hasat zamanı
Torbalı ilçesinde salçalık ve kurutmalık domatesin hasadı başladı. Hasat ...
Patateste ithalat endişesi
Fiyatlardaki artış nedeniyle, Türkiye'nin Suriye'de operasyon yaptığı ...
Limon, fiyatıyla yüzleri ekşitiyor
Pazar yerinde limonun kilogramı 8-10 liraya çıkarken, tanesinin fiyatı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva