HABERLER>GÜNCEL
21 Mayıs 2019 Salı - 10:30

Gediz Deltası'nda yeni kuş türü keşfedildi

UNESCO Kültür Mirası'na alınması hedeflenen İzmir'deki Gediz Deltası’nda sürdürülen biyolojik çeşitlilik izleme çalışmaları sırasında, Kuzey Amerika, Avrupa kıyıları ve Sibirya’nın doğu kıyılarında yaşamlarını sürdüren, Türkiye’de ender görülen pufla kuşu tespit edildi.

Gediz Deltası nda yeni kuş türü keşfedildi

Merkezi İzmir’de bulunan Doğa Derneği üye ve gönüllüleri, binlerce canlı ve cansız varlığa ev sahipliği yapan Gediz Deltası’nda sürdürdükleri biyolojik çeşitlilik izleme çalışmaları sırasında delta için yeni bir tür olan pufla olduğunu gözlemledi. Dünyada 'Nesli tehlikeye düşebilir' olarak sınıflandırılan, Türkiye’de oldukça nadir görülen kuş türü olan puflaya ait gözlem kayıtlarının daha çok kış aylarında bulunduğu ifade edildi. Gediz Deltası için yeni bir tür olan puflanın, burada bugüne kadar görülen 297’nci kuş türü olduğu belirtildi.

Doğa Derneği’nin Gediz Deltası Proje Sorumlusu Eyüp Fatih Şimşek, Gediz Deltası’nda yaşayan yüzlerce canlıyla beraber korunması için 'gedizmirasimizdir.org' adresinde Şubat ayında başlattıkları imza kampanyasına her kesimden destek olunmasını istedi.

Gediz Deltası’nın İzmir gibi nüfusu 4 milyonu aşan bir metropolün içinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanı olduğu ifade edilirken, UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümüne sahip olduğu ifade edildi. Dünyanın önemli doğa alanı ve önemli kuş alanı olarak bilinen Gediz Deltası’nda flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’luk bölümünün burada yaşadığı kaydediildi. Delta, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri olduğu ifade edilirken, yeryüzünün en çok tehlike altındaki 422 kuş alanı arasında bulunuyor.



PUFLA KUŞU
Pufla kuşu Amerika, Avrupa ve Asya’nın karlı buzlu, zorlu kuzey topraklarında hayatta kalmayı başarırken, çetin iklim koşullarına uyum sağlar. İnce, sık dokulu, yoğun havlı, kanca şeklindeki kahverengi tüyleri, birbirine kenetlenip yumak oluşturur. Bu yumaklar ona güçlü bir koruma sağlar. Günümüzde nesilleri giderek tükeniyor. Pufla genelde istiridye,yengeç ve derisi dikenli hayvancıklarla beslenir. Derin sularda dalarak, sığ sularda başını su altında tutarak avlanıyor ancak balık yemeyi fazla sevmez. Ortalama 15-20 yıl ömre sahip.

İMZA KAMPANYASI
Gediz Deltası Proje Sorumlusu Eyüp Fatih Şimşek, dernek olarak Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi ve içerisindeki binlerce canlıyla beraber hiçbir zarar görmeden yaşamaya devam etmesi için bir imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Karataş, Dr.  Erol Kesici ve Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Levent Erkol’un hazırladığı rapora göre, Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğa Mirası için belirlenen 4 kritere sahip. Bu kriterler; eşsiz doğal güzellik ve estetik öneme sahip olmak, önemli fizyografik özellikler göstermek, kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişiminde önem taşımak ve tehlike altındaki türleri içeren yaşam alanlarına sahip olmak olarak sıralandı.

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlardan Gediz Deltası’nın UNESCO listesine alınması için gerekli başvuruları yapmalarını istedi. (DHA)

 
Öykü Arin'in annesi son durumu anlattı: Dualarınız bizimle olsun
 
Bornova Belediyesi'nden dolandırıcılara karşı uyarı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 21 Mayıs 2019 Salı 11:35

BÖYLE ÇEKİLİR Mİ ? YAKINDAN ÇEKSENİZ DE TANISAK KUŞU MALUM BİZDE FİLAMİNGOLARI PİŞİRİP YİYORLAR.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de kaçak göçmen operasyonu: Kübalı bile çıktı
Çeşme ilçesi açıklarında, bindikleri lastik botla yasa dışı yollardan ...
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
İzmir merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda ...
Sınır ötesinde PKK'ya ağır darbe!
Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyi Avaşin ve Basyan bölgesine düzenlenen ...
 
Kız kaçırma kavgasında ortalık savaş alanına döndü
Adana'da komşusunun kızını kaçırdığı öne sürülen kişinin evi, kimliği ...
'Sarar' soyguncularına sınırda operasyon!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eskişehir’de Sarar Şirketler Grubu Yönetim ...
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni… Unutama beni…
Mehmet KARABEL yazdı... Unutma beni… Unutama beni…
 
Gri kategoride aranan terörist teslim oldu
Siirt’te, jandarma tarafından ailesiyle yapılan görüşme sonucu İçişleri ...
Tarihi camide tartışma yaratan restorasyon
İstanbul'un önemli kültür ve turizm varlıklarından biri olan Sultanahmet ...
Matematik seçmeli mi olacak? Açıklama geldi
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Matematik 9,10, 11. sınıflar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva