HABERLER>MUTFAK
27 Kasım 2017 Pazartesi - 15:40

Geç geldi ama pir geldi: Pasta

Pasta artık sadece pastanelerde değil evlerde de hakkıyla yapılıyor. Bu işi tam anlamıyla öğrenmek isteyen amatörler için de çok sayıda kurs düzenleniyor. Pasta süsleme de artık sanat olarak kabul görüyor

Geç geldi ama pir geldi: Pasta

Pasta her türlü kutlama ve özel günlerimize renk ve tat katan bir yiyecek. Pasta kesmeden olmaz dediğimiz bu günlere ne yazık ki batıdan 700 yıl geç ulaşmışız. Ama artık dünya ile yarışan ustalarımız hatta dev gibi bir pasta endüstrisi var.
Sevan Vreskala gazeteduvar.com.tr’de pastacılığın dünyada ve Turkiye’dei gelişimini çok güzel anlatıyor. Oxford İngilizce Sözlüğünde pasta (cake) kelimesi 13’üncü yüzyıla kadar gidiyor. Pasta kelimesine her ne kadar 13’üncü yüzyılda rastlanmış olsa bile, pastanın tarihi aslında kadim zamanlara kadar uzanıyor. İlk kek bugün yediğimizden çok farklı olarak, balla tatlandırılmış bir ekmeğe benziyormuş. Zaten tarihte pastacılık da insanoğlunun ilk ekmeği yapıp, onu çeşitli malzemelerle tatlandırmasıyla başlamış. O zamanlar bile pasta yapımında kuruyemiş kullanılmış ve bu kekler genellikle dini törenlerde sunulmak üzere yapılmış.
En eski çağlardan beri tarımla uğraşanların tanrılara sunulmak üzere tahıl ve meyvelerden hazırladıkları kekler aslında inandıkları dinin sembolleri olarak kullanılırdı. Yani pastanın boyutu ve şekli, eşit ağırlıkta ritüelik öneme sahipti. Genelde kullanılan şekiller inanışlara göre değişirdi. Yuvarlak ve dairesel kekler, hayat döngüsünü ya da güneşi veya ayı sembolize ederdi. Bu anlamda yapılan tüm pasta ve kekler, halkların inandığı efsanelerle ilişkiliydi.

RİTÜELİNE BAKARSAK…

Kadim zamanlarda, kulların şükran duygularını göstermek için tanrılarına sundukları pastaların yıllık döngüyle de bir bağları vardı. Mesela Çinliler, mevsimsel döngüde ayın çok önemli bir rol oynadığını düşündüklerinden, ay tanrıçası ‘Heng O’yu onurlandırmak için hasat zamanında halal ay gibi yuvarlak bir pasta yapıp, bunu bir festivalle kutluyorlar. Ya da Paganlığın hüküm sürdüğü dönemlerde güneş tanrısına saygılarını sunmak için yapılan bir Slav bayramı olarak başlayan ve halen Rusya dahil tüm Doğu Avrupa’da ilkbaharı müjdelemek adına kutlanan Maslenitsa festivalinde, bir hafta boyunca güneş şeklinde krepler (bliniler) yapılıyor. İlkbahar güneşini kutlamak için yuvarlak pasta yapanlar sadece Pagan Slavlar değildi tabii ki! Antik Keltler de ilkbaharın ilk gününde kutladıkları ‘Beltane Ateş Festivali’nde, güneşe benzeyen kekler yaparlardı. Hatta geleneklerine göre, güneşin hareketlerine devam etmesi için, yaptıkları kekleri bir tepeden aşağı yuvarlarlardı. Bu etkinlik aynı zamanda bir kehanet şekli olarak da kullanılırdı: Eğer pasta tepenin dibine ulaştığında bozulursa, pastayı yuvarlayan kişinin o yıl öleceğine, bozulmazsa kişinin o yıl iyi bir servet kazanacağına inanılırdı…
Pastacılık tarihinde asıl büyük dönüşüm 18’inci yüzyılda Vatel’in krem şantiyi bulmasıyla gerçekleşir. Aynı yıllarda ise Stanislas Leczinski ‘Baba Reale’yi yani ‘Şambaba’yı keşfeder. Ünlü Fransız Pastacı Marie-Antoine Carême ile pastacılık daha da gelişir ve 19’uncu yüzyılın ortalarına gelindiğinde, günümüzde bildiğimiz şekliyle pasta artık tarihteki yerini alır.

HEMŞİNLİ PASTACILAR

Pastacılık her ne kadar kadim zamanlardan gelmiş olsa bile, ülkemizde pastacılığın tarihi çok eskilere dayanmıyor. Her ne kadar ülkenin batısında pastacılık Ermeni veya Rumların tekelinde olsa da Anadolu’ya kuzeyden gelmiş. Bundan dolayı, Türkiye’de fırıncılık ve pastacılık işini yapanların büyük çoğunluğu Rizeli ve özellikle de Hemşinli. En yakınınızda bulunan herhangi bir pastaneye gidip, sahibinin nereli olduğunu sorun; büyük ihtimalle Hemşinli olduğunu söyleyecektir çünkü Hemşinliler Türk pastacılığının mihenk taşları… Bu elbette tesadüfen ortaya çıkmış bir sonuç değil. Pastanın Anadolu’daki serüveni bir hayli ilginç. Pastacılık ilk olarak 19’uncu yüzyılda Rusya’ya giden Karadenizli gurbetçiler sayesinde ülkemize gelmiş. 1800’lü yıllarda Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın çıkardığı isyanı bastırmak için dönemin padişahı Rusya’dan yardım ister ve isyan bastırılır. Bu durum Osmanlı-Rus yakınlaşmasına neden olur. Bu yakınlaşma ile Rus Çarı gelişmekte olan Çarlık ekonomisini canlandırmak için kapılarını Doğu Karadeniz halkına açar. Rusya’ya giden Karadenizliler dünyada hamur işini en iyi yapan Ruslar sayesinde özellikle pastacılık, fırıncılık ve lokantacılık alanında uzmanlaşırlar. Ağırlıklı olarak Hemşinlilerden oluşan bu gurbetçi grubu, vatanlarına geri dönerek, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde pastacılığa başlamışlar. Böylece yavaş yavaş pastacılık işi Türkiye’de gelişmeye başlamış. Pastacılığı Rusya’dan öğrenmelerine rağmen, bugün gelinen noktada pastacılık konusunda Hemşinliler Rusya’yı çoktan geçmiş durumda…Anadolu’da da bu işi sürdüren Hemşinliler. Ama şimdilerde Konyalılar, Kastamonulular ve Çankırılılar da yapıyor. İspirliler de fırıncılıkta öncü…

ARTIK DAHA KOLAY

Şimdi endüstriyel pastacılık var; hazır pasta hazır krema…Her şey hazır, tarifi bile internette var pastanın… Geleneksel pastacılık yapan mekan sayısı ise bir elin parmağı kadar. Ankara’da Damla, Funda, Meram; İzmir’de Şortan , Bozcaada’daki Çiçek Pastanesi hala geleneksel pastacılığı sürdürüyor. Blogger harbiyiyorum İzmir’deki en iyi yedi pastaneyi Sevinç, Lozan, Rain, Topraktan, Bravo, Şortan, Reyhan olarak sıralamış ben buna bir de Lozan Meydanındaki Leon’u ilave etmek isterim. Nurhayat TALAY

MESLEĞE DAİR…

  • Dünyanın ilk pastacıları Mısırlılardı. Sıcak taşlarla yaptıkları mayasız kek ve ekmek imal eden büyük fırınları vardı.
  • Keklerin kabarmasına sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı.
  • İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi Eski İskandinavya’da kullanılan ‘kaka’ kelimesinden türemiştir.
  • Kabartma tozu 1840’lı yıllarda, pasta mayası da 1860’lı yıllarda icat edildi.
  • İlk doğum günü pastası, 1785 yılında birine doğum günü hediyesi olarak verilen kekti, ki bu da doğum günü pastası geleneğinin başlamasına sebep oldu.
  • Her ne kadar ‘Cheesecake’ler son yıllarda ülkemizde çok ilgi görse de, aslında en eski pasta tariflerinden biridir. Hatta ilk Olimpiyat Oyunlarında atletlere verilirdi.
  • Kraliçe Victoria, düğün pastasında saf beyaz krema kullanılan ilk insandı ve bu nedenle bu krema ‘royal icing’ (kraliyet kreması) olarak adlandırılmıştır.
  • ‘Kırmızı Orman Pastası’nın ilginç bir hikayesi var; çok uzun zaman evvel bir kadın siparişini verdiği bu pastayı çok beğenir ve restoranın sahiplerinden tarifini ister. Tarif ona verilir ama karşılığında 100 dolar hesap gelir. Kadın da intikam olarak bu tarifi tanıdığı herkese verir.
  • 17’inci yüzyılının İngiltere’sinde, insanlar nişanlıları hakkında tatlı rüyalar görebilmek için yastıklarının altına meyveli pasta koyarmış.
  • Zenginler tarafından himaye edilen pastacılar, Fransız Devrimi’nden sonra sokağa dökülmüş ve dükkanlar açarak pasta kültürünü halka indirmişler.

 
Baykal ile ilgili dikkat çeken sözler
 
Onbinlerce emekli için önemli uyarı! 2 ayınız kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eti neden çok pişirmemeliyiz?
Bazıları eti az pişmiş, bazıları orta, bazıları da çok pişmiş sever. Son ...
Muhteşem tatlarıyla Rumeli mutfağı
Elbasan tava, pırasalı börek, trileçe, samsa böreği, Boşnak mantısı, peynirli ...
Balığın şifası sofranızdan eksik olmasın
Sonbahar geldi ağlar balıklarla dolmaya başladı. Siz de balıkla farklı ...
 
Soğuyan havalarda içinizi ısıtacak 3 çorba tarifi
Soğuyan havalarla birlikte sıcağa olan özlemimiz de artmaya başladı. Üstelik ...
Avokado nasıl olgunlaştırılır?
Yemeklerde, salatalarda, soslarda, atıştırmalıklarda... Avokadoya bir ...
Bayatlamış ekmekleri değerlendirmek için 5 harika tarif
Bayatlayan ekmekleri atmayıp lezzetli atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. İşte pratik tarifler...
 
‘Bir başkadır benim memleketim!’ dedirten 5 yöresel tarif
Memleketinizin lezzetlerini özlüyorsanız, bu tariflerle annenizin elinin ...
Kuzu incik nasıl yapılır?
Kuzu incik kuzunun diz ve dirsek eklemi altı olan bölüme verilen isimdir. ...
İster şişte, ister tandır: Eşsiz lezzet: Kokoreç
Her şehrin ayrı bir kokoreçi var Türkiye'de. Kimisinin baharatı farklıdır, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva